Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Платформата "Дигитална поезия" среща творци

Снимка: аархив на Християна Стоименова

Предстои откриването на проекта "Дигитална поезия – твоят съвременен арт пристан", проект - финалист в програмата "Вселена от възможности" в категория "Дигитални иновации". От платформа за съвременна дигитална поезия се превръща в арт хъб за среща на таланти и създаване на работни възможности за току-що завършващи или студенти, с опция за намиране на екипи, свързване, нетуъркинг, обмен на идеи, създаване на портфолио, обучения и тренинги за адекватната работна продукционна среда, която работи по проекти, разказва създателката на проекта – актрисата Християна Стоименова:

"Идеята се роди преди две години, когато спечелих един конкурс, в категория "Дигитална поезия", аз спечелих наградата на Съюза на артистите. Казах си – защо да не поднасяме по нов начин съвременната поезия, която не се изучава в българските училище. Младежите трябва да стъпят на класиката, но да познават и съвременната литература.


Така се роди идеята да правим късометражни филми, основани на поетични колажи, без да нарушаваме на авторовия текст. Даваме поле за изява на млади екипи да работят по реализацията на тези филм, даваме възможност и на младите автори да показват своето творчество – да не остава само в една стихосбирка. Ще бъдем това липсващо звено, което в България отдавна трябваше да се появи. Да дадем тласък на младите хора. Имаме нужда от съвременна адаптация и развитие към култура, да формираме вкус към културата още от средното училище, да се развиват дигитални умения и компетенции."

Проектът ще даде възможност на повече хора да се докоснат до поетичното изкуство в съвременен вариант и да помага на социални каузи, ще среща млади автори с творци от различни сфери. В същността си проекта среща от една страна дигиталното и автентичното, от друга изкуството и бизнеса.

Поезията в платформата се представя чрез видео материали. Една от мисията на платформата е децата в училище да заобичат поезията, затова и първото събитие по откриването на платформата ще бъде и в училищна среда, на 15 септември в ПГСС Бузема. А на 20 септември от 19 часа на улица "Алабин" № 39 в столицата ще се проведе поетичен пърформанс и ще се представят видео материали, като официално откриване на платформата "Дигитална поезия". Входът е свободен.
Повече можете да чуете в звуковия файл.



Християна Стоименова е актриса, продуцент и културен предприема. Завършила е актьорско майсторство при проф. Цветана Манева, НБУ, през 2017 г., а година и половина по-късно е и магистър по бизнес администрация, отново в НБУ. Към момента е кандидат-докторант в департамент "Администрация и управление", като дисертацията си развива върху дигитални бизнес модели, приложени върху авторска иновативна арт платформа за свързване и развитие таланти в аудио-визуалните изкуства, както и за подкрепа на каузи в социално-ангажираните такива. През 2021 г. печели JCI наградата за най-изявена млада личност в категория "Културно постижение", заради активностите си, филмите и сериалите, в които е работила, не на последно място и ролите и участията си, но най-вече заради развитието проекта "Дигитална поезия" – целящ популяризирането на къси филми, основани на съвременни поетични стихове. "Най-изявените млади личности" (The Outstanding Young Persons – TOYP, на JCI) е програма, която служи за формално признание на млади хора, които изпъкват в избраните области и са пример за най-добри качества на младите хора в света.

През 2020 г. Християна печели наградата на Съюза на артистите в категория "Дигитална поезия", в 27-ия Международен конкурс за унгарска и българска литература и това дава тласък този проект да се разрасне до платформа за споделяне на идеи на арт съмишленици.

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Никола Вандов с първа награда за цялостен принос към българския театър

Никола Вандов е първият носител на наградата за цялостен принос към българския театър на Обществото на независимите театрални критици, което е член на Международната организация на театралните критици. Обществото присъди Годишната си награда на уважавания театровед за неговата неизменна преданост и рицарско служене на българския театър, за..

публикувано на 30.06.24 в 12:15

Белият цвят на камъка в изложбата на Иван Русев

Изложбата на Иван Русев "Бяло" в галерия "Арте"  е част от събитията по повод 70-aта годишнина на автора.  Камерната експозиция включва 11 бели каменни пластики, 20 рисунки във вътрешното пространство и няколко по-големи скулптури в откритото пространство на галерията. Обединяващото е белият цвят на камъка и мощната творческа енергия на автора...

публикувано на 30.06.24 в 08:50

Граф Дренски – безделник по душа

В книгата си "Граф Дренски – безделник по душа" Траян Антов представя коктейл от лични спомени, шеги и закачки, разкази за остров Бали и Виетнам и опити за сериозни разсъждения. На страниците се мяркат негови роднини и Румен Урумов, Елисавета Багряна, Елена Бобевска, Таню Киряков, Пламен Димитров, Дора Габе, Тома Спространов, Весел Цанков, Ники..

публикувано на 29.06.24 в 12:35
Асен Блатечки и Николай Урумов

Николай Урумов поставя "Зимните навици на зайците" в Ловеч

Драматичният театър в Ловеч между две премиери в края на сезона – в "Артефир" разказва директорката на ДТ "Борис Луканов" Биляна Петрова . "Зимните навици на зайците" е пиеса, писана от Станислав Стратиев през 1996 година и поставяна само веднъж. Николай Урумов, в качеството на режисьор и актьор, съживява този сатиричен сюжет  за "България,..

публикувано на 29.06.24 в 11:35
Автопортрет, 1983

За материалното и духовно наследство на Дечко Узунов

Казанлък е град, който освен наследството на траките и аромата на роза дамасцена може да предложи на своите гости едно пътуване в чудния свят на изобразителното изкуство. На 27 юни в Софийската градска художествена галерия се състоя лекция на тема "Дечко Узунов и неговото наследство в Казанлък". В "Артефир" д-р Пламен Петров говори за..

публикувано на 29.06.24 в 08:30