Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква е историята на единствената дървена църква у нас?

Снимка: facebook/groups

Храмът "Преображение Господне“ в курорта “Боровец“ е единствената дървена църква в България. Построена е по идея на общественици, учени и собственици на вили в Чамкория (старото име на “Боровец“).

Има предание, че искрените молитви в храма водят до изцеление на болните, а някои от хората, които са го посетили, твърдят, че след това са се отказали от пороците си.

“Работейки в държавния архив, попаднахме на много интересни материали, свързани с Боровец и църквата. Оказа се, че тя е строена от българи. Проектант на тази църква е арх. Никола Лазаров“, разказва Любомир Николов, уредник в Историческия музей в Самоков и допълва:

“Изпълнителят, който е предприемач, се казва Петър Пиперков и е от Самоков. Църквата е построена за около година. Средствата са събирани от вилопритежателите в Чамкория, както се е наричал тогава Боровец. В много малък период от време са събрани около 300 000 лева.

Идеята за построяването на такъв храм е още от 1909 г. Вилопритежателите са писали писма до кмета на Самоков с идеята да се построи църква.

Около 1927-1928 г. започва тенденция към модернизиране и преустройство на целия курорт. Искали са Чамкория да се превърна в място, което предлага европейско ниво на гостите си. Предвиждало се е да се направи огромен курортен хотел с фонтан и езеро“.

“Важно е да се каже, че в началото Чамкория е една гора, в която няма нищо. Общинското управление на Самоков решава да направи курорт в нея. Възниква като летен курорт, след което започват да се практикуват и зимни спортове“, посочва още той.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: facebook/groups
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях

Това е първата норма от основните начала на християнската социология, а и на морала, донесен в света от Спасителя. Това е основата, но тя не е достатъчна, за да се достигне до по-съвършен живот. Синът Божи изяснява "дай, за да получиш", но така постъпват и езичниците. От гледище на Христовия морал естествено тази максима трябва да прерасне в..

публикувано на 29.09.24 в 09:10
Илияна Маринкова

Илияна Маринкова: Това видях в Украйна – желанието за живот

Илияна Маринкова, журналистка от "Фрогнюз", коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" изкуството и културата по време на война. Илияна се завърна от Украйна преди дни и присъства международния кинофестивал "ОКО", който се проведе в Болград, Украйна. Украйна през фестивала "ОКО" "Фестивалът е етнографски и това, което си говорехме с Татяна..

публикувано на 28.09.24 в 08:50

Село Флорентин – някъде там, накрай България

Село Флорентин се намира в община Ново село и в него живеят около 300 човека. Разположено е на брега на река Дунав. На 18 км е от областния град Видин и на 6 км от общинския си център. През римско време възниква крепостта Флорентиана. Тя се е намирала на около 1 км източно от селото в местността "Валя Турчилор:, върху невисок хълм, надвесен над брега..

публикувано на 28.09.24 в 08:25
Катерина Рашевска

Катерина Рашевска: Отвличането на украински деца е геноцид

Защо Русия отвлича украински деца по време на войната и как могат да бъдат върнати те в страната, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Катерина Рашевска , адвокат в Центъра за човешки права в Киев, Украйна. "Нашата организация е създадена през 2013 г. от първите дни на руската агресия, след окупацията на Кримския полуостров. Още тогава..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Андрей Несмачни

Андрей Несмачни: Никоя страна в Европа не е застрахована от руска агресия

Андрей Несмачни е ветеран от войната на Русия в Украйна. Ранен е при Херсон през 2023 г. Когато се завръща в Ирпин, решават с негов приятел да създадат място, в което други ранени войници да могат да работят. Кръщават фабриката са стъклени сувенири Bat Art . Андрей разказва за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо е важно за възстановяването на..

публикувано на 27.09.24 в 16:20