Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поезия и джаз от Балканите

Музикални вечери със сръбската джаз-рок група Jayus Jazz в София и Ловеч

Джаз-рок групата Jayus Jazz
Снимка: личен архив

След близо три годишно отсъствие заради Ковид пандемията сдружение Balkans – Ways to Friendship организират Балканска литературно-музикална вечер на 30 септември 2022 г. от 20.00 ч. в клуб в Ловеч – Стария град,с премиера на стихосбирката "Драскотини" на младия босненски поет Драшко Сикимич и концерт на сръбската джаз-рок група Jayus Jazz. Поетичната книга ще бъде представена от нейните преводачи – Калина Йорданова и Цветозар Цаков, и двамата възпитаници на Ловешката езикова гимназия.

Преди събитието в Ловеч гостуващата група Jayus Jazz от Ниш ще зарадва и софийската публика с концерт на 29 септември 2022 г. от 20.00 ч. в столичен клуб в НДК, където ще изпълни свои авторски композиции с рок и джаз привкус.

Събитията са с вход свободен!

Драшко Сикимич (р. 1984 г. в Любине, Босна и Херцеговина) е един от най-любопитните и автентични съвременни гласове на младата босненска поезия. Автор е на три стихосбирки и три романа. През 2018 г. книгата му "Чвор на омчи" бе в краткия списък на престижната НИН-ова награда, която се връчва за най-добър роман на писатели от страните от бивша Югославия. В края на 2021 г. за пръв път на български език излиза книгата му "Драскотини", която включва избрани негови стихотворения, селектирани и преведени от Калина Йорданова и Цветозар Цаков.

Jayus Jazz е джаз-рок квартет от Ниш, Сърбия, който на фестивални участия може да се разгърне до септет, прибавяйки брас секция от саксофон, тромпет и тромбон. Ядрото на създадената през 2013 г. група, което ще гостува и в София и Ловеч, оформят Лазар Петрович (китара), Чедомир Илич (бас китара), Златко Илич (барабани) и Боян Бойкович (клавир). Младите музиканти имат зад гърба си множество участия на престижни Международни фестивали в Сърбия (Нишвил), България (Банско Джаз Фест), Литва, Франция и др. През есента на 2017 г. свирят със словенската джаз-рок група Divje Jezero в София по покана на Balkans – Ways to Friendship. Думата Jayus на индонезийски език означава човек, който разказва толкова неуспешно вицове, че чак е смешно.

Balkans – Ways to Friendship е сдружение с идеална цел, което си е поставило за задача да насочи вниманието на родните почитатели на изкуството към съвременната балканска култура и алтернативна, ъндърграунд сцена, чрез организирането на различни музикални и други културни събития, като по този начин създава предпоставки за по-дълбочинно опознаване и сприятеляване между балканските народи. Сдружението е основано в края на 2016 г. и вече има за гърба си организирани концерти на разножанрови изпълнители от Сърбия, Македония, Косово и Словения, както и в 7 български града.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

We See Ukraine и късчетата надежда

We See Ukraine, проектът, който представя артистичната реакция на шестима съвременни артисти на войната в Украйна, достигна своята финална фаза. След уъркшопи, срещи, обучения и две изложби – в Пловдив и в Загреб, творбите на украинците Олга Филончук, Дария Пугачова, Михайло Барабаш и Ирина Ворона, на хърватина Игор Грубич и българката Анна Стоева..

публикувано на 22.02.24 в 18:05
Лорънс Дърел

Лорънс Дърел и неговият Авиньонски квинтет

Първите две части от пенталогията "Авиньонски квинтет" на Лорънс Дърел са "Мосю, или Принцът на мрака" и "Ливия, или Погребан жив". Те излязоха за първи път на български език в един том в превод на Паулина Мичева.  Другите три части се очаква да бъдат публикувани във втори том в края на годината. Това са "Констанс, или Самотни занимания", "Себастиан,..

публикувано на 22.02.24 в 17:35

125 години от рождението на Дечко Узунов

Редица инициативи отбелязват годишнината на именития наш художник. В родния му град Казанлък Художествената галерия открива днес изложба "Голямото надлъгване. Към изложбата на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал".  Партньори на проекта за цялостното честване са Софийската градска художествена галерия, Държавната агенция "Архиви"..

публикувано на 22.02.24 в 17:03

Модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури

"Една модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури". Така проф. Амелия Личева определя книгата на проф. Румяна Л. Станчева "Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за романа". В нея на достъпен за по-широка публика език се правят паралелни прочити на автори от европейското културно пространство, сред..

публикувано на 22.02.24 в 16:09
Димитра Попова и Любомира Костова

"Скадинди лапер" и магията на кукления театър в най-необичайни места

 Как се променя кукленият театър, адаптира ли се към нови сцени – в "Нашият ден" гостуват Любомира Костова , режисьор на детския спектакъл "Скадинди лапер" и Димитра Попова , автор на текста и актриса. Кукленото представление е дело на независима театрална формация, която обичайно се занимава и с японски марионетен театър.  "Скадинди лапер" е..

публикувано на 22.02.24 в 12:18