Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Студио Мирикъл“ или за достойния творчески живот на хората с нарушено зрение

Катрин Витали, Мария Мира Христова и Нели Стойчева
Снимка: БНР

За музиката, светлината и възможните избори в живота и изкуството като издигане над изпитанието разказват музикантите от “Студио Мирикъл“ в ефира на “Нашият ден“.  “Студио Мирикъл“ е група, създадена от хора с нарушено зрение.

Музиката е важна не само за нас, хората с определено увреждане, а изобщо за човешката душа. Тя лекува, тя издига и кара човека да се чувства щастлив, да не усеща болката, страданието, да се изтръгне от тежките места и да застане на друго място“, казва един от организаторите на групата Нели Стойчева и допълва:

“Когато сформирахме групата, първият ни подтик беше да пеем съвместно. Усетихме, че толкова ни липсва това да пеем заедно, че е дошъл моментът да направим крачката и да го организираме. Ние сме били колеги в “Хора на слепите“ и още сме колеги там, но той функционира много епизодично. Това се случи през януари на 2020 г., точно преди пандемията.

Така се събрахме тези, които имаме общи интереси, харесваме една и съща музика и знаем, че имаме качества. Поканихме колегите, събрахме се шест човека, още не бяхме направили първа репетиция, дори не бяхме решили какви песни ще пеем и вече ни бяха поканили за участие в концерт. Това беше първото чудо. За съжаление след тази изява настъпи пандемията и се почувствахме заклещени, но много общувахме и тогава се роди нещо друго, започнахме да се подкрепяме с думи и слова и желание да работим дистанционно“, разказва още тя в интервю за БНР.

Мисията…

“Основната мисия на нашата дейност е достойният творчески и съзидателен живот на хората с увреждания. Искаме да докажем, че човекът, който може, може, независимо какво изпитание му е предоставил животът. Обществото си позволява да се държи снисходително с хората с увреждания и дори пренебрежително. Целта ни е да не будим съжаление, защото хората се страхуват да се срещат със страданието. Всяко страдание изглежда чудовищно и страшно. Основата ми цел е да се покаже, че тези хора са фини същества с висока чувствителност, с големи възможности, просто трябва де се намери пътят и да им се даде възможност да покажат какво могат, да покажат, че човешкият дух е много повече от едно крехко тяло“, посочва още тя.

“Музиката е с мен още от ранна детска възраст, колкото и клиширано да звучи. Занимавах се с пеене още при постъпването си в училище за деца с нарушено зрение. Беше съвсем естествено да се включа в делото на “Студио Мирикъл“, казва в “Нашият ден“ Катрин Витали, журналист в програма “Христо Ботев“, музикант и певица.

“Считам, че съчетавам успешно музиката и журналистиката. Това при мен се случва съвсем естествено. В началото на сформирането на групата бяхме шест човека. Много бързо се сплотихме и певчески, и като цяло. Почувствах колегите си като едно голямо семейство. Музиката е общата ни кауза, тя ни обединява“, разказва още тя.

Колко трудно се живее с нарушено зрение в България?

“Стремя се да гледам на нещата от друг ъгъл, доколкото това е възможно в тази агресивна градска среда. Според мен е важно как гледаме на живота, винаги съм се стремяла да следвам сентенцията, че “животът е 10% от това, което ти се случва и 90% е начинът, по който реагираш на случващото се“, разказва още Катрин в интервю за БНР.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Надежда Радулова с книга за литературния палимпсест

Книгата на Надежда Радулова "Палимпсести в литературния модернизъм. Хилда Дулитъл, Джийн Рис, Марина Цветаева" беше представена снощи в зала 1 на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тя излиза с 20-годишно забавяне, но както сподели проф. Миглена Николчина, текстът не е загубил от силата си. Изданието беше представено от Васил..

публикувано на 26.04.24 в 09:00

"Бандата на Банши" търси рецепта за магия в късометражен филм

Магията е заложена вътре в нас, благодарение на приказките и историите, с които изучаваме света като деца. Всеки път, когато се впуснем в подобно приключение, ние развиваме въображението си. Така разширяваме себе си и се чувстваме изпълнени и вдъхновени. На този принцип Ангел Георгиев създава късометражната комедия, съчетана с вълшебства, "Бандата..

публикувано на 26.04.24 в 08:35

Поезията на Каръл Ан Дъфи в първо издание на български език

На 26 април от 18.30 часа в новото пространство за събития "Светофар" в София ще се състои премиерата на поетичната книга "Кой те обича" от Каръл Ан Дъфи. За поезията на британската поетеса, поет лауреат на Обединеното кралство (2009-2019 г.), ще говорят издателят и преводач на книгата Калоян Игнатовски , Надежда Радулова и Мария П. Василева...

публикувано на 26.04.24 в 07:50

За скандалната пиеса на Иван Теофилов – 60 години по-късно

Скандалната навремето пиеса на Иван Теофилов "Поетът и планината" (1963) излиза за първи път като текст 60 години по-късно, като в книгата освен пиесата е отразена и нейната история.  Публикувани са отзиви, рецензии и цялата съпътстваща разгромяваща театралнокритическа рецепция, както и спомени на създателите на спектакъла с режисьор Леон Даниел...

публикувано на 25.04.24 в 17:55

Серия от лекции за тялото в киното с водещ Николай Колев

Движенческата лаборатория "Ход" е пространство, ръководено от Цвета Дойчева. В нея се провеждат работилници, посветени на танца и движението. Сега там тече цикъл лекции на Николай Колев, които преминават по-скоро като разговори на тема "Тялото в киното".  "Еросът и порастването – филми с инициация" беше темата на първата лекция. Сега предстои втората..

публикувано на 25.04.24 в 17:29