Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

От тук до Трън и обратно

Васил Попов

Писателят и фотограф Васил Попов ни въвежда в своя свят на пътешествия из природата на България. А те, пътешествията, са само един щрих от него. Васил разказва за местата от неговия край – Трънския, както и за други свои любими кътчета. За тяхната притегателна сила, за гледките, които примамват фотографския му поглед, и той умело ги запечатва и публикува в своята страница. 

Разбира се, не може да не стане дума и за вдъхновението, което тези гледки събуждат у него и по отношение на писателската дейност. Аудиосериалът "Мамник", както и сборникът "Вълчи разкази" са достатъчно красноречив пример и за неговото любопитство към българския фолклор.

"Най-много вдъхновение черпя всъщност от ходенията ми в планините – и то не само от природата. Защото по време на едно такова пътуване човек се запознава много често с хора от различни краища на България, пък аз съм човек, който много обича да си говори с тях, особено с местните."

Снимка – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Синдром на Даун

Слънчевите деца могат за печелят медали

На 29 ноември отбелязваме Световния ден на дарителството и щедростта . Това е денят, в който празнуваме " Щедрия вторник". "Това е денят, в който празнуваме щедростта и така призоваваме хората да даряват, защото има страхотни примери, че дарителството действително може да промени нечий живот“, споделя  в "Нашият ден"  Силвена Христова,..

публикувано на 29.11.22 в 13:30

"Възраждане" предлага учениците от 2-ри до 4-ти клас да могат да повтарят

През изминалата седмица депутати от парламентарната група на политическа партия "Възраждане“ внесоха в Народното събрание проект за промяна на Закона за предучилищното и училищното образование се предвижда връщането на възможността учениците от втори до четвърти клас да повтарят учебната годината, ако не са покрили минималните критерии...

публикувано на 29.11.22 в 13:05

Връчват наградите на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация

За поредна година Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) ще връчи годишните си награди в 19:00 ч. на 29 ноември в "Гранд хотел Милениум" в София, съобщиха от Асоциацията. Отличените ще са в няколко категории, сред които хотели, ресторанти, мениджъри, атракции, организатори на събития, фирми и мероприятия . БХРА е..

публикувано на 29.11.22 в 11:19

Среща на български фирми в Истанбул

Истинска инвазия на български фирми ще има на 30 ноември в град Истанбул. Среща на български фирми на турска територия. Какъв е потенциалът на българо-турските бизнес отношения и в кои сектори са най-интензивни? “В продължение на вече почти две десетилетия българо-турските икономически и търговски отношения следват възходяща..

публикувано на 29.11.22 в 09:42