Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден на церебралната парализа

Снимка: БГНЕС

Церебралната парализа представлява увреждане на мускулно-скелетната система, което засяга над 17 млн. души по света. Често се придружава от зрителни проблеми, говорни нарушения и особености в интелектуалното функциониране. За състоянието няма лечение, но добрата рехабилитация осигурява съществен напредък за тези хора. Когато стане дума за тях, обикновено говорим за това колко недостъпна е все още средата за трудноподвижните, колко ограничен е животът им – и това е вярно.

В “Нашият ден“ ви срещам с един човек, който се е преборил не просто с бариерите на средата във всеки един смисъл, но най-вече с ограничителните линии, с които сами ограждаме своите движения в света – Константин Антонов.

Константин Антонов (личен архив)

Росен Карамфилов е един поет на инвалидна количка, който се бори със сериозни физически предизвикателства.

Церебрална поезия

Зад гърба ми-пропаст
пред погледа ми-бездна 

ако направя крачка
напред ще изчезна 

ако направя крачка
назад ще потъна 

ето защо не умея да ходя
ето защо съм седнал във въздуха 

моля те Господи 

ако един ден падна
нека да е на небето 



По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Интервенция": Пиеса, която разкрива отношенията и личните избори

"Интервенция" е пиеса, която се впуска в света на взаимоотношенията, личността и личния избор. Представлението разглежда сложната връзка между мъж и жена, между лицата А и Б, както и между двама най-добри приятели, чиито различия ги притеглят и отдалечават едновременно. На ефира на "Нашият ден" гостуваха актьорите Илиян Стаменков и Цветина..

обновено на 19.04.24 в 11:35

В Париж показаха български килими на повече от век

Изложбата на автентични български килими в Париж, открита на вчерашния 18 април, събра вниманието на много почитатели на изкуството. Първата такава изложба в Париж отвори врати за показване на уникални килими от XIX и XX век. В галерията на Българския културен институт в Париж се събра експозицията с  невероятни примери на българското килимарство...

обновено на 19.04.24 в 09:18

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14