Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митко Христов: Как математиката може да бъде забавна и интересна?

Академия "Атлантида
Снимка: @Академия Атлантида

През 2018 година Митко Димитров създава Академия “Атлантида“. Това е школа за деца в начална степен за развитие на математическия си талант. Образователната система "Атлантида" променя представата за обучението по математика, за ролята на учителя и методите на обучение. Приоритет на Академията е подпомагането на творчески проекти и инициативи на основата на занимателната математика. Създава се среда за развитие на талантливи деца в областта на занимателната математика. Използват се иновативни подходи на работа, които позволяват успехите на децата по математика да бъдат в синхрон с тяхното личностно и социално развитие. Има деца, които харесват математика, но те не могат да бъдат състезатели. 

За постигнатото през годините, в които Академия "Атлантида" съществува, в "Нашият ден" разказва Митко Димитров. Той е софтуерен инженер, програмист, учител и създател на иновативната школа по състезателна математика. След 10-годишна кариера като мениджър и IT специалист в корпоративния сектор Митко Димитров прави рязък завой в своята кариера и решава да се посвети изцяло на образованието. Става учител по математика, защото не намира вече удовлетворение в корпоративната си кариера и решава да последва една своя детска мечта – да подготвя ученици за олимпиади по математика. 

Според него на децата трябва да им харесва да решават задачи или поне да имат нужда да бъдат провокирани. Основният проблем е, че децата в начална образователна степен често нямат достъп до вдъхновяваща среда, в която да развият своя математически талант. 

"Детето трябва да изгради положително чувство към математиката. Да му е интересно и да го прави с желание и постепенно ходейки на състезания, то може да бъде провокирано от гледна точна на това, че ситуацията е по-стресова, има някаква външна среда“, посочва той.

Когато децата направят 20 състезания до 4-ти клас, те вече са изградили една основа, която трудно би могла да бъде създадена. Талантът на децата играе роля. Има деца, които отрано имат усет за математика и числата им говорят.

"България има страхотни традиции, които във времето са се трансформирали малко. В провинцията може би малко се губят. Тези традиции са много важни, защото такъв тип състезателна математика на много малко места по света я има. Ние сме изключително конкурентни и това се вижда в международните състезания. Например в азиатските състезания за малки ученици българите постигат невероятни резултати и това демонстрира, че е един силен елемент в нашето образование", допълва Митко Христов.

Целия разказ на Митко Христов можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – @Академия Атлантида 

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Смисълът на християнската вяра в границите между живота и смъртта

Има ли нещо по-противоположно от живота и смъртта? В евангелското четиво от днешната неделя пред градските порти на Наин се срещат погребалното шествие на един младеж и шествието, предвождано от Иисус Христос, заобиколен от Своите ученици и следван от множество народ. Шествието на смъртта върви срещу шествието на живота. Винаги, когато видим..

публикувано на 06.10.24 в 09:15
Елица Дякова

Инициативност

Елица Дякова работи в МИГ Долни Дъбник и Долна Митрополия – Местна инициативна група, която да подпомогне на място земеделските стопани и производителите в района. Местните инициативни групи разполагат с достатъчно инструменти, за да изграждат общност и да съживяват малките населени места,   с помощта и на местни инициативни хора, черпейки..

публикувано на 05.10.24 в 16:35
Амир Горен

Амир Горен: Ще запомня миризмата на кръв и омраза

Полковник Амир Горен, утвърден международен експерт по въпросите на антитероризма, ветеран от 8 войни, активно участвал в стотици бойни действия, който има 42-годишен опит в областта на отбраната и сигурността към  IDF  и е съосновател на отряда от командоси "Маглан", разказва за първи път пред слушателите на БНР, в "Мрежата", от първо лице, за..

публикувано на 04.10.24 в 16:45

Игровизация в образованието: Основен акцент на Sofia Game Night

Малко по-малко от месец ни дели от една от най-очакваните вечери за гейминг общността – голямата нощ на игрите, позната като Sofia Game Night. Това е най-голямото събитие за видеоигри, мобилни приложения и настолни образователни игри в България. За втора поредна година събитието ще включва не само изложби, но и лекционна част, в която ще се..

обновено на 04.10.24 в 14:12
ОД на МВР в Пловдив

Защо бившият ръководител на "Човешки ресурси" в ОДМВР - Пловдив води дълга съдебна битка

Защо в продължение на две години бившият ръководител на "Човешки ресурси" в ОДМВР (полицията) в Пловдив води битка в съда и иска да докаже, че неговият отдел е бил преструктуриран, за да бъде назначен ексдиректорът на местната дирекция на МВР Димитър Балев? Какъв е Частният случай на Траян Тодоров от град Пловдив? Той води 2-годишна съдебна битка в опит..

публикувано на 04.10.24 в 13:25