Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Иван Маджаров: Липсва устойчива политика в сектор здравеопазване

Д-р Иван Маджаров - председател на Българския лекарски съюз

На 19 октомври отбелязваме Деня на българския лекар. Тази вечер на официална церемония в Националния исторически музей ще бъде обявен носителят на приза "Лекар на годината 2022"През 1994 г. Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Свети Йоан Рилски, като на този ден изразяваме благодарност към всички тях, които са винаги отдадени на професията и на мисията си да помогнат и да спасят човешки живот.

В "Нашият ден" д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, отправи поздравления към българските лекари, като подчерта, че: "На първо място, искам да пожелая здраве на всички колеги, дръзновение, упоритост. Да имат сили да отстояват на несгодите и да изпълняват своя хуманен дълг към пациентите, които са поверили здравето и живота си на тях“.

Неслучайно денят е белязан от протести и лекарите и медицинските специалисти напомнят за ниските възнаграждения и нерешените проблемите в здравната система.

"Разглеждам днешните протести като подкрепа за това, което прави Българският лекарски съюз в усилията си да осигури достатъчно добри нормативи и финансови условия за работа на всички лекари", посочва доц. д-р Иван Маджаров.

И допълва, че се надява новосформираният парламент да излъчи работещо правителство, което да вземе в ръце здравеопазването и да обърне внимание, че спешната медицинска  помощ е от стратегическо значение и тя е лицето на всяка здравна система.

В началото на седмицата в Министерство на здравеопазването се проведе среща с БЛС, като доц. д-р Маджаров припомни, че "принципно се постигна съгласие членовете на Надзорния съвет на НЗОК от държавната квота да се повишат цените на клиничните пътеки с наличния ресурс, считано от 1 септември. Според БЛС 18% увеличение са възможни и достойни на фона на това, с което разполага НЗОК".

Не би трябвало политическите сътресения, преминаващи в държавата, да оказват влияние системата, върху заплащането и условията на труд на българските лекари и медицински специалисти. В България липсва устойчива политика в здравния сектор.

"Дори и да се приеме някакъв бюджет, той ще бъде конюнктурен за решаване на сегашните краткосрочни проблеми. За справяне с дългосрочните проблеми застаряващите кадри, застаряващото население в България и кадровата криза се изисква политическа воля от стабилно мнозинство, което да има дълъг хоризонт и да вземе тежките решения", посочва доц. д-р Маджаров.

За първи път в рамките на церемонията "Лекар на годината" 2022 гостите ще могат да направят дарение в подкрепа на "Българската Коледа“ – благотворителна инициатива на президента на България, която има за цел да насърчава дарителството, да спомага за решаване на значими за обществото проблеми, засягащи здравето на децата и подпомагане лечението им. 

Традиционните категории, в които БЛС ще връчи награди, са "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност", "Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники", "Ти си нашето бъдеще" – награда за младите медицински надежди на България, и "Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация".

Целия разговор с д-р Иван Маджаров можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Само за мъже" на Росен Кутелов – книга за метода на правилния отговор

Новата книга “Само за мъже” на Росен Кутелов по духовит начин описва типичните недоразумения в отношенията между мъжа и жената, породени от различията между тях. Да познаваш същността на другия често е пътят да установиш хармония във всекидневното общуване. Ето защо всяка глава се спира на отделен проблем, разкривайки на всеки от двамата това, което не..

публикувано на 11.06.24 в 11:17

Грандиозен концерт отбеляза включването на италианското оперно пеене в списъка на ЮНЕСКО

На сцената на римския амфитеатър "Арена ди Верона" в Италия бе проведен забележителен концерт под диригентството на световноизвестния маестро Рикардо Мути. Събитието бе организирано по повод включването на италианското оперно пеене в списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Концертът, който привлече многобройна публика,..

обновено на 11.06.24 в 10:11

Възможна ли е обща икономическа стратегия на страните от Балканите?

На 7-8 юни в Банко се проведе Балкански икономически форум , организиран от Българо-турската търговско-индустриална камара в партньорство с Българо-румънската търговско-промишлена палата. За възможните инвестиции и укрепването на икономическите връзки между страните от Балканския полуостров в "Нашият ден" говорят Бурхан Немутлу и адв. Виктор..

публикувано на 11.06.24 в 09:24
Любомира Константинова, Наталия Маева, Даниела Късовска, Маргарита Ралчева и Александър Райчев

Новини по програма "Христо Ботев"

На 10 юни програма "Христо Ботев" започна излъчването на собствена новинарска емисия.  Всеки делничен ден от 17 часа новинарите: Маргарита Ралчева, Даниела Късовска, Любомира Константинова и Александър Райчев ще ви представят най-важното от деня в сферата на културата, образованието и науката. Амбициите на ръководството на програмата за култура на..

публикувано на 10.06.24 в 17:58

Антон Митов представя: Нещо се случва… И аз не знам точно какво!

За теориите, конспирациите, вариациите, пермутациите и плоскостта на земята. На връх рождения ден на пералнята – каква е връзката между патентоването на пералнята машина и Дяволът влезе в Грузия? Защо в деня на тайнствените знаци и предсказания се промени програмата на Вселенския патриарх? За независимостите и зависимостите на православните..

публикувано на 10.06.24 в 13:45