Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Елка Пороминска

Юридическата компетентност за предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма

Нов законодателен пакет за борба с финансовите престъпления

Каква е юридическата компетентност за предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма? Какво да се очаква от новия законодателен пакет за борба с финансовите престъпления?

Процесът, чрез който се придава легитимност на източника на облаги от престъпление, е един все по-разрастващ се феномен с ясно изразен международен характер, чиято основна цел е именно да прикрие връзките между този източник и облагите, придобити чрез престъпление. Под този знаменател са поставени както парите, спечелени от криминални дейности (традиционно – от трафик на наркотици, хора, оръжие), така и тези, натрупани благодарение на укриването на данъци, вземането на подкупи или в резултат на злоупотреба с публична държавна собственост. Същевременно, начините за легитимиране на паричните средства стават все по-иновативни и предизвикателството те да бъдат спрени става все по-голямо, особено в ерата на масова цифровизация, както на престъпленията, така и на паричните средства, придобити чрез тях.

В продължение на повече от тридесет години ЕС разработва устойчива регулаторна рамка за борба срещу  изпирането на пари и финансирането на тероризма (БИП/ФТ) при пълно зачитане на необходимостта от защита на личните данни. Тази нормативна уредба е подкрепена и допълнително развита от съдебната практика на Съда на Европейския съюз (СЕС). 

Европейските стандарти вече далеч надхвърлят последно обновените през 2012 г. „Препоръки“ на Работната група за финансови действия (FATF) и понастоящем се оказва, че световните стандарти следват европейските. В този смисъл, кръгът от предприятия и професии - обект на тези правила в ЕС, т.е. спектърът на т.нар. „задължени субекти“, постоянно се разширява, а ролята на посредника става все по-важна в считаните за „значителни“ според европейските стандарти финансови сделки.

Относно предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма и новия законодателен пакет за борба с финансовите престъпленияадв. Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените адвокати и дългогодишен консултант на предаването "Законът и Темида", коментира:

Проектът LIGHT 

"Проектът LIGHT има за цел да повиши компетентността на адвокатите и нотариусите в сферата на Предотвратяване изпирането на пари (ПИП)/Борба с финансирането на тероризма (БФТ), и по този начин да доведе до засилване на тяхната роля в прилагането на тези мерки и гарантиране на ефективността на политиката в тази област. Т.е. целта на проекта, от една страна, е обучение, което се състоя на четири етапа – в Рим, Брюксел, София и Мадрид. Сега следва да се обобщят изводите и да се предприемат мерки за предотвратяване на тези престъпления. 

Предстои последната заключителна конференция, която ще се проведе на 25 октомври в Брюксел. В нея ще участват изключително високопоставени лектори, ще бъде обобщен проектът и изводите от него и ще бъдат направени предложения, ще бъде приета декларация за това какво следва да се предприеме като мерки по-нататък, вкл. и да се подкрепят новите законодателни мерки, предвидени от ЕС.  

В момента са изготвени четири законодателни предложения за Регламент за създаване на нов орган на ЕС във връзка с борбата срещу изпирането на пари и антитероризма. (Имаше специален доклад на съдия Мариана Кънчева от Съда на ЕС в Люксембург) Очаква се този орган да заработи през 2024 г. Очаква се също и нов регламент с приложими правила, с оглед комплексната проверка на клиента.  

Предвижда се и приемането на Шеста директива в борбата против изпирането на пари, която да замени Директивата от 2015 г. Също да се преразгледа Регламента, относно преводите на средства и проследяване на криптоактивите (криптоактивите и криптовалутите бяха тема на семинара в Мадрид). 

Чуйте пълното интервю от звуковия файл.

Снимка – БНР


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Приемане на наследство по опис от малолетно дете и изпълнение на решение в страна членка на ЕС

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елка Пороминска  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Слушатели от град София (г-жа Николова и синът ѝ) задават следния въпрос: "Наследници сме на моя съпруг и баща на детето ни на имущество, което включва недвижими имоти в България, както банкови сметки в България и в..

публикувано на 17.05.24 в 15:10

В "Пирогов" откриха изложбата "Медицината в Османската империя"

Изложбата "Медицината в Османската империя" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" беше открита в Университетската спешна болница "Пирогов". Официалното откриване беше водено от изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров и директора на библиотеката доц. Красимира Александрова. Тази изложба представя най-интересните и важни..

обновено на 17.05.24 в 12:51
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма и как да докажем истината с лъжа? Това е темата на предаването "Законът и Темида". Коментар прави Тодор Тодоров , криминалист и графолог, консултант на предаването.  " Обидата и клеветата са престъпления от частен характер . По времето на социализма те са се преследвали като..

публикувано на 17.05.24 в 12:35
Мая Манолова

Художничката Мая Манолова – свободоното дете на две култури

Мая Манолова е млада, талантлива художничка – дете на две култури. Неин баща е големият варненски маринист Димитър Манолов, а майка ѝ е полякиня, литератор и филолог.  В "Нашият ден" Манолова разказва, че е израснала в сърцето на варненската бохема в едно двуезично, артистично семейство. Светогледът ѝ се повлиява както от творческия устрем на..

публикувано на 17.05.24 в 11:29