Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Велислав Величков: ДПС си излъчиха председател на парламента

Снимка: Ани Петрова

Избора на председател на 48-ия парламент коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Велислав Величков, експерт по конституционно право, председател на НГИ "Правосъдие за всеки".

"Видях един мултимилионер днес в НС, точно до другия кандидат за председател на парламента – Йордан Цонев, който днес се похвали, че има 25-годишен стаж в НС, и този мултимилионер се подхилква, намигва и общо взето, виждам, че новоизбраният  председател на НС, като му стане тежко и се чуди накъде да погледне, за да знае какво да прави, все гледаше в мултимилионера и седящия до него Йордан Цонев."

Да са наясно, че вече има мнозинство

Вежди Рашидов

"Не е временно мнозинството от избора на председател, защото ние бяхме в безпрецедентна криза на парламентаризма, защото за три дни да не може да се избере председател на НС, означава фактическа невъзможност на НС и депутатите да изпълняват задълженията си. Сега чух бурни аплодисменти днес, в залата на НС, от тези, които предложиха и избраха Вежди Рашидов по единствения критерий – най-възрастния депутат. За сметка на вчерашната му драматична реч, днес нямаше такава, с която да каже, защо си оттегля отказа от вчера.

Много други критерии са нужни – морални, нравствени, професионални, за да бъде избран председател на НС. А той казва – учете ме, щото аз не знам как. Значи ще имаме парламент, в който най-възрастният депутат ще се учи на парламентарен правилник и ръководене на заседания, но имаме ли време за това?

Ако прогнозата на Христо Иванов, че това мнозинство не е временно, то може би ще има достатъчно време, може би година или две. Ако същото мнозинство се прояви в третия мандат за съставяне на правителство, пак за да спасим парламентаризма, тогава може да имаме доста дълъг парламент, ръководен от най-възрастния народен представител, който бързо се уморява и не знае какво да прави. Но дали така ще спасим парламентаризма, или още повече ще го унижим – това е отделен въпрос. Имаше компромиси, но това мнозинство избра тъкмо този компромис да направи. ПП направиха предложение за публични консултации с лидерите, но как да стане това, ма представете си, един лидер трябваше да дойде от Банкя или да спре да играе мач, за да дойде в НС и да участва в този формат."

Какво означава всичко това

"След блокажа на кандидатурата на Росен Желязков, от този момент, според мен, се разигра спектакъл, който обхвана вчерашния и днешния пленарен ден, за да се стигне до единствения възможен вариант – г-н Рашидов, който също е депутат от ГЕРБ, да стане председател на парламента. Дали г-жа Нинова е участвала в този спектакъл, или просто е била наивно заблудена да се включи в него, аз не знам. Но съм убеден, че групите на ГЕРБ и ДПС, а вероятно и БВ, участваха в един спектакъл, в който показаха, че депутатът Рашидов, известен с близките си връзки и с ДПС и с ГЕРБ, трябва да стане председател на НС. Г-жа Нинова е твърде опитен политик, за да може едно извинение да я накара да направи номинацията на г-н Рашидов. И всъщност ние сега какво имаме – отново ДПС управлява в парламента, само че всички си мислят, че Рашидов е компромис на някаква патова ситуация. Не! ДПС си излъчиха председател на НС.“

Ние говорим така, както трябва

"Ако гражданските или професионалните говорители, които говорят по радиата и телевизиите, казват не това, което мислят, не това, което анализират, а това, което очакват от тях тези, които им плащат, тогава вече говорим за тежка манипулация, за фейк държава, в която има фейк новини, фейк общество и фейк парламент. За фейк съдебна система въобще не искам да говоря. Докъде ще стигнем по този начин е въпросът? За тия три дни по-добре да бяха дебатирали как ще съберат 160 гласа за смяна на ВСС или да изберат инспекторите от Инспектората на ВСС, чийто мандат е изтекъл преди повече от две години. Това са конституционно вменените задължения на парламента. Ако НС не може да се справи с тези задължения, той става излишен. Но от ДПС 25 години свалят и качват правителства – явният или скритият управленски проект. Да не говорим, че кабинетът на Станишев беше с мандата на ДПС. И днес пак Цонев казва, че Вигенин бил 4 години "външен министър ни бяхте... Докъде стигнахме – някой взима 10-12% на избори и де факто управлява"."

Присъдите на "Възраждане" към журналисти

"Костадинов е подредил цялата си политическа програма и поведение върху това да атакува всички останали. Едно време, 1932-1933 година, един малък фелдфебел в Германия прави същото – всички вие сте виновни за държавната трагедия, която се случва. Тогава, с тази си политика, най-накрая Хитлер е спечелил изборите. Тук трябва да внимават всички тези, които подценяват проекта на Костадинов, защото, когато оставиш някой да бъде критик като от последна морална инстанция, рано или късно обществото също го приема за такъв. Тоест тези, които се тупат по рамото, дружат си или приемат тайна подкрепа от "Възраждане", както се случваше в миналия парламент – те ще са най-големите виновници за това, че някой опасен после може да придобие исполински размери и да застраши наистина парламентарната република."

Институцията прокуратура

"Прокуратурата трябва да образува проверка срещу такива проекти и лидери, които обиждат хора, заплашват с лагери, че в НС не можеш да приканваш към граждански бунтове и да предлагаш някаква насилствена форма на промяна на държавния строй. Вчера Гешев в интервюто за Полина Паунова каза, че не разпитвал политици, защото само лакардии говорели. Нямало смисъл. Това е много удобна теза. Въпросът е, че ако има данни някои политици да извършват нещо, което влиза в онази особена глава "Престъпление срещу републиката", за която Гешев се сети само веднъж на протестите 2020-а и я насочи срещу лидерите на протестиращите, та, ако някой използва тази Глава, доста политици ще си помислят как говорят и към какво да призовават. Г-н Гешев каза, че бил биткаджия, но зависи каква битка си мисли, че води. Преди беше само инструмент в Божите ръце, но дали си представя силови битки с неудобни противници или законовови битки в рамките на неговите огромни правомощия. Ако той иска да бъде стожер на закона, досега трябваше да е повел битка може би с поне 20% от депутатите в последните три парламента. Но г-н Гешев внимателно си избира битките, които води, и почти всичките му битки са да защити собствената си длъжност като главен прокурор. И много избирателно избягва битките, които са му неудобни да води или които обслужват някои хора, които имаха много общо с неговия така наречен "избор за главен прокурор". Това е проблем не само на сегашната прокуратура, но означава целесъобразно прилагане на закона според нечии лични или политически интереси. Ето това е най-голямата заплаха за правовата държава, защото е отказ от правосъдие."

Целия разговор чуйте в звуковия файл

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53