Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Загадките на Вселената и методът "Вярвай, но проверявай"

Премиерата на книгата "Непознатата Вселена" на доц. д-р Владимир Божилов е на 27 октомври в клуб "Терминал".

Доц. д-р Владимир Божилов
Снимка: БГНЕС

Ако трябва да опишем кратко книгата "Непознатата Вселена: В търсене на отговори на най-големите космически загадки" на д-р Владимир Божилов, можем да заемем заглавието "Астрофизика за заети хора" на неговия колега Нийл Деграс Тайсън.

Сами ли сме във Вселената? Какво е имало преди Големия взрив и ще открием ли скоро живот в Космоса – това са част от въпросите, които д-р Божилов разглежда по увлекателен и достъпен за всеки начин.

Д-р Божилов, един от най-вдъхновените ни и вдъхновяващи комуникатори на науката, разказва за произхода на Вселената, тъмното вещество и тъмната енергия, квазарите, суперновите и черните дупки, но не само. Той разкрива как работи научният метод и как всяко пътуване, което започва с най-важния въпрос "Защо", намира своите отговори.


Въоръжени с метода "вярвай, но проверявай" можем да обогатим знанията и представите си за света, независимо с какво се занимаваме или искаме да се занимаваме.

"Понякога една книга, попаднала в нечии ръце в точния момент, може да промени света", казва и вярва д-р Божилов, с което ни припомня колко важно остава четенето в дигиталния свят, все по-често настроен на дължината на 3-минутен клип.

Премиерата на книгата е на 27 октомври, четвъртък в клуб "Терминал 1". Събитието е със свободен вход, но организаторите от "Рацио" препоръчват да дойдете скоро след отваряне на вратите на залата в 19 часа, защото местата са ограничени.

Доц. д-р Владимир Божилов е преподавател в катедра "Астрономия" към Физическия факултет на Софийския университет "Св. Кл. Охридски" и комуникатор на науката. Носител е на докторска степен по астрофизика и астрономия, като основните му научни интереси са към изучаването на активните галактични ядра, космологията, екзопланетите и търсенето на живот извън Земята.

Освен учен и преподавател, д-р Божилов е активен популяризатор на науката. Носител е на второ място в конкурса за комуникация на наука "Лаборатория за слава FameLab" 2010 и първа награда в международното му издание "Hall of FameLab" 2014 в Лондон, Великобритания. Чест гост е в радио и телевизионни предавания и на различни събития за комуникация на науката, където разказва на достъпен език за най-новите открития от областта на Космоса. Лектор и научен експерт в Детски научен център "Музейко" от основаването му през 2015 г. до сега. В периода 2012-2018 г. е бил научен редактор, а след това и главен редактор на сп. ВВС Знание.

Снимки: БГНЕС, "Рацио"

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Авторката Любляна Славенина и нейната "Хоризонтална осмица"

Героинята Кая е в Италия на рождения си ден, останала сама, тя среща случайно един фотограф. Записва се на курсове по мода и среща любовта в две различни лица. Хоризонталните осмици са безкрайност, а безкрайността е финал с отворен край, но все пак е край. Книгата е с елементи от реални истории: "За мен безкрайността е осмица скрита в различни..

публикувано на 03.10.23 в 16:06

Показват се ранните рисунки на Димитър Казаков-Нерон

90 години от рождението на художника Димитър Казаков-Нерон отбелязва столичната галерия "Арте" с изложбата "Рисунката-кройка на света". Тя показва ранни и по-малко познати негови рисунки от 60-те години на 20 век. "Нерон е познат на широката публика повече с картините си, а тези рисунки се показват за първи път – казва проф. Чавдар Попов, преподавател..

публикувано на 03.10.23 в 14:56

"Cookies по Бекет" с премиера в Студентския дом

На 3 октомври от 19:30 часа в Националния студентски дом се разиграва премиерата на уникален театрален пърформанс със заглавие "Cookies по Бекет". Този необичаен спектакъл обединява елементи от великата пиеса на Самюел Бекет "Краят на играта" с актьорски движенчески импресии, вдъхновени от тялото и неговото състояние в епохата на безкрайното..

обновено на 03.10.23 в 11:56

"Играта", или българската литература за деца от началото на миналия век

Две списания с творчество за деца се превръщат в хит в началото на 20 век. Това са "Светулка", която излиза от 1904 до 1947 година и "Детска радост" от 1910 до 1947 година. В тях издателите Георги Стоянов на "Светулка" и Христо Хаджиев и Ран Босилек на "Детска радост" срещат читателите с класиците на литературата ни за деца като Елин Пелин, Дора..

публикувано на 03.10.23 в 10:25
Водещата Мария Мира Христова и Павлина Вежинова-Делчева в студиото на

Писателят като спасение и Белите коне

Романът "Нощем с белите коне" на Павел Вежинов е равносметка на един човешки живот, но и средоточие на проблеми, разисквани и в предишни произведения на автора за отчуждеността, като интимно състояние на индивида, за стимулиращата роля на любовта и изобщо на духовната взаимност, за уязвимостта на творчеството в едно анормално общество, за..

публикувано на 02.10.23 в 17:30