Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Николова - пожарникарката, която подарява щастие

| обновено на 05.11.22 в 11:30

Десислава Николова живее в София. Завършила е Академия на МВР и Военна Академия. Работи в Главна Дирекция на МВР, в „Център за изследвания и експертизи". Спортува редовно. През 2014 г. печели второ място на републикански крос за жени. Същата година печели трето място на спринт на високи токчета, организиран от Космополитан. През 2015 г., точно три месеца след раждането на сина си, участва в първия екипен маратон в дистанция от 5 км. С личното си време от 24 минути и 50 сек. помага на отбора си да спечели третото място на почетната стълбичка.

Освен спортните предизвикателства, които отправя към себе си, тя обича и да пише. Нейна книга е „Подари си щастлива и красива бременност като моята“. Със събраните средства от продажбата  на книгата се закупуват кувьози за недоносените деца в България.

От пет години авторката се е посветила на благотворителна дейност, като закупува апаратура за неонатологични отделения в страната. Лечебното заведение е единадесетата българска болница, която ще получи важна апаратура благодарение на усилията на младата писателка.

Посещава срещите на „Ротари клуб София“. Обича доброто, щастието и с усмивка винаги е готова да подаде ръка. Както тя самата казва: „Най-важното е човек да е щастлив, за да може да прави и другите щастливи. Да се обича, да цени и благодари за всичко, което е.“ – пише Десислава на страницата на проекта.

На 22 октомври 2022 г тя направи дарение на МБАЛ – „Проф. д-р Параскев Стоянов” в град Ловеч. Лекарите там получиха веноскоп за недоносени бебета, термолегло с фотолампа, пулсоксиметри, перфузори и две кислородни палатки.

Средствата, с които е закупено дарението, са събрани от продажбата на книгата й – „Щастлива и красива бременност като моята”. Каузата на Десислава Николова подкрепят и много младоженци, които вместо да закупят цветя за сватбения си ден, закупуват книги. Друг партньор на кампанията е организацията Ашомер Ацаир, която подпомага проекта с безплатна реклама в интернет.  Писателката изразява благодарност и към Facebook страницата „Моята сватба – препоръки от булки“, която популяризира инициативата в своята платформа.


Десислава Николова споделя своите най-незабравими 9 месеца и успява да повлияе положително на стотици бъдещи майки да заченат, да имат по-спокойна бременност и по-леко раждане. С всяка закупена книга читателите допринасят за подобряването на средата в неонатологични отделения в страната, работещи с остаряла апаратура, която създава риск от непълноценно развитие и трайни увреждания при недоносените бебета.
Повече информация за благородната инициатива можете да откриете на страницата на Десилава Николова – Подари щастие във Фейсбук.

“Аз съм още едно младо момиче с голям ентусиазъм, позитивен дух и борбеност. Майка съм на две деца. Обичам да се състезавам със самата себе си и да прескачам ограниченията, които виждам в реалността. Обичам да се състезавам, спортно насочен човек съм“, казва Десислава в ефира на “Нашият ден“ и подчертава:

“Родителите ми имат принос за характера ми, от една страна, заради техния личен пример, от друга, че винаги са ми давали отговорности и ангажименти, които са били посилни за моите години. Те са вярвали в мен, гласували са ми доверие и още от ранна детска възраст знам, че баща ми винаги ми казваше да си свърша задачите“.

Тя е пожарникар...

“В Академията на МВР приемат само пет момичета. Три от тях бяхме от Видин от една и  съща гимназия. Тогава се влизаше много трудно в Академията, но успяхме да преборим огромната конкуренция и да се справим. Хората се впечатляват от това, че съм пожарникар, защото съм и дребна на ръст. Не си представят как е възможно да съм пожарникар, но когато човек има и волята, и вътрешната сила не е трудно, а е предизвикателство“, разказва още Десислава в интервю на БНР.

“Когато търсех спонсори за книгата, имаше хора, които ми се присмиваха, защото съм неизвестно име. Някой казваха, че не биха дали и лев за нея. Ако се бях отказала тогава, сега резултатите нямаше да говорят за работата ми“, споделя още тя.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: facebook/ podarishtastie, клип БНТ/Youtube
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тервел-Любомир, или как младите визионери променят страна ни?

Тервел-Любомир е на възраст, когато повечето младежи са в началото или средата на студентските си години. За разлика от тях, той вече е завършил висшето си образование в Минно-геоложкия университет (МГУ) в София и е успял да регистрира свой стартъп. Неговото начинание е свързано с два от многото му интереси – биотехнологиите и квантовите..

обновено на 23.05.24 в 11:43

Що е то елитно образование?

Що е то елитно образование? В технологичното време, в което растат децата, имайки достъп от най-ранна възраст до различни езици, екрани и медии, как се преподава в едно престижно българско училище – разговор в "Нашият ден" с Александър Чакмаков , директор на Първа английска езикова гимназия . По думите на Чакмаков учителството е вътрешно..

публикувано на 23.05.24 в 10:35
Румен Джагаров

Да се преместиш на село. Носталгия, мечта или вид протест?

Румен Джагаров е млад архитект, който преди време разказа пред нашите слушатели как скицира стари къщи, за да ги съхрани в паметта ни. Той е представител на поколението "Z", отраснал в големия град, но виждащ бъдещето си в малко населено място.  За живота си в Ново село, трудностите, но най-вече за хубавите страни, говори самият Румен в рубриката..

обновено на 23.05.24 в 09:52
Радка Аргирова

Ваксина срещу HIV – защо чак сега?

Епидемията от СПИН, която започна преди 45 години, остава един от най-големите предизвикателства за медицината. През тези години учени и лекари се стремят към разработването на ефективна ваксина срещу HIV (Human Immunodeficiency Viruses, човешки имуннодефицитни вируси) . Наскоро започнаха клинични изпитания на обещаващи разработки, които могат да..

обновено на 23.05.24 в 09:19

Възобновиха ли детските сърдечни операции в НКБ?

Д-р Димитър Печилков , началник на Детското кардиологично отделение към НКБ, говори в "Lege Artis" за това дали и по какъв график се извършват детските сърдечни операции в Наионалната кардиологична болница . Преди седмица се появи информация, че са спрени детските сърдечни операции в НКБ. По думите на д-р Печилков графикът за извършване на..

публикувано на 22.05.24 в 13:55