Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Константинов: Да живееш в Иран е като да тичаш в тъмното, а да си журналист е престъпление

Протести в Иран
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Калоян Константинов, главен редактор на "КлинКлин" и водещ на независимото онлайн журналистическо предаване "По острието" се завърна от Иран. Разказ от първо лице за събитията там.

"За разлика от Украйна, бях там преди няколко месеца, където знаеш кой е на твоя страна и кой не е, в момента, в Иран да си чуждестранен журналист е престъпление. Да си против правителството, да отразяваш какво се случва и да изразяваш критики срещу правителството също е престъпление. Там е пълно с цивилна полиция, членове на паравоенната организация басиджи и доброволци, не знаеш какво ще кажеш, на кого ще го кажеш, дали ако си извадиш камерата да снимаш, дали някой от тези хора няма да те види. Те слагат маски за лице на номерата на мотопедите си, имат така наречените "диагоналки" – чантички с лютив спрей, белезници и пистолет в тях, винаги се движат по двама на тези мотопедчета, за да може единият да кара, а другият да снима или наблюдава кой от хората по улиците вика "Смърт на диктатора", или къде се събират групи хора от 10-15 човека – защо се събират, какво ще правят... и на секундата звънят. Дотолкова са навсякъде, че минаха около 5 минути от първите викове на група хора "Смърт на диктатора" до пристигането на 20-30 мотопеда с басиджи, както и полицията. Буквално докато успея да пресека големия площад и да стигна до протестите, всичко беше свършило. Просто са много брутални – директно откриват огън пейтнбол пушки, палки, всичко..."

Чуждестранен журналист в Иран

"Има журналистически визи и човек може да отиде там като журналист, но в създалата се ситуация никога няма да ти бъде издадена такава. На големите западни медии им е абсолютно забранено да влизат в Иран. Започнах да публикувам текстовете си, след като се върнах, защото има голям шанс да ме арестуват на летището. Те таргетират чужденците като цяло. Още преди протестите техен любим похват е да арестуват чуждестранни студенти, докторанти, университетски преподаватели, които биват обвинявани в шпионаж. Целта на това е да ги използват като разменна монета във външната си политика. Например – ето ви този студент, когото сме арестували, преди една година по скалъпени обвинения, а вие махнете някоя санкция срещу нас, или предайте наш затворник, или ни дайте някаква информация. В момента арестуват изключително голям брой чужденци, за да ги използват за това. Напрежението е огромно, защото не знаеш какво ще ти се случи. Това го споделиха и много от иранците – те казват, че за тях най-страшното в държавата е неизвестността. Едно момче ми каза: "Да живееш в Иран е като да тичаш в тъмното – не знаеш два метра пред теб дали има дърво и не знаеш какво ще се случи. Ако знаеш, може да се подготвиш и съградиш живота си, така че да върви някак си, дори да е беден, а сега не знаеш дали няма да те арестуват или нещо друго. Живеем в постоянно чувство на несигурност и страх, без планове за бъдещето, без планове за семейство или кариера."

Причината

"Причината за всичко това  е власт. Няма нищо общо с исляма. Истинският ислям шиитският е много толерантен и миролюбив. Просто една група хора решава да го използва за знаме на своите свинщини и алчност, и корупция. Коранът не казва, че трябва да избиваме жени и деца по улицата, защото не са се забрадили. Кое е по-големият грях – да убиеш жена, дете, мъж на улицата, които не са ти направили нищо или да не носиш забрадка.

Разликата между техните властимащи и нашите в България е никаква. Тертипът на действие е същият – те използват всякакви похвати, като религиозния, точно както и кабинетите на властимащите в България са пълни с икони, така и в Иран, казват, че не било религиозно да не  носиш хиджаб, а в същото време крадат, убиват, изтезават. Това всичкото е власт и борба за контрол. Защото, както и у нас, ако управляващите допуснат изсветляване на държавата и истински демократичен процес, ще се види колко са крали, колко са убивали, какви безчинства са правили. Така че, да не си правим илюзии – всичко е власт."

Протестите

"Протестите вече са малки, защото бяха арестувани повече лидерите на протестите над 10 000 души са арестувани, а над 1000 са обвинени в шпионаж и подривна дейност и ги чака екзекуция или затвор. Освен това хората ги е страх. И аз ги разбирам, не знам дали и аз бих протестирал, ако бях в такава ситуация. Разговарях с едно момче и той ме пита: "Добре, ти живееш навън, как изглеждаме отстрани, какво да правим? Не съм ходил на протести. Трябва ли да отида?" Отговорих му, че не знам, но няма друг начин за промяна. И му цитирах един турски поет Низъм Хикмет, който казва: "Ако аз не изгоря, ако ти не изгориш, ако ние не изгорим, как ще превърнем мрака в светлина."

Да, изискват се жертви и е много лесно да го кажа от това студио, но му го казах това и на момчето. И той каза: Добре, ще отида да протестирам, но да знаеш, че моята кръв ще е на твоите ръце."

Целия разговор, както и какво следва за Иран от тук нататък, според Калоян Константинов, чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53

Сърдечносъдовата смъртност у нас – почти три пъти по-висока от средната за ЕС

Високата сърдечносъдова смъртност в България е предизвикателство, което изисква сериозни мерки за превенция и лечение. Доц. Васил Трайков, председател на дружеството на кардиолозите в България, подчерта по-рано пред БНР неотложността на проблема, като заяви, че в Националната здравна стратегия са заложени конкретни мерки за борба с проблема.  Това..

обновено на 25.04.24 в 06:48
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея.  "Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24