Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Николай Стайков: Когато "старите" партии предлагат съдебна реформа, казвам – не, благодаря

Снимка: БНР

Какво се случва в България днес, за какво преговарят "старите" партии с "новите", защо главният прокурор започна да дава интервюта, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Николай Стайков, разследващ журналист и съосновател на "Антикорупционния фонд".

"Ако трябва да обясня с няколко думи какво се случва в България сега, то имаме борба за формиране на бъдещото статукво – бъдещия консенсус, който ще управлява през може би следващите 10 години. От протестите 2020 и временното успокояване след тях, плюс последвалата серия от избори, политиците все още не са дали ясен отговор кой ще бъде новият консенсус и кои ще бъдат в него. Защото така наречените "стари партии" заложиха всичко на това – те извадиха моркова и тоягата. Морковът е властта, която най-вече ГЕРБ и ДПС предлагат, а тоягата е всичко, което използват срещу новите партии – кафяви медии, компромати и т.н.

Това, което видяхме през седемте месеца на управление на "новите“ партии, е, че те не успяха поради много причини да овладеят и прекратят корупционните практики на "старите“ партии. Това, което сега искат "старите" партии е легитимация, спокойствие и стабилност за тях и политическия багаж, който носят и който е много тежък. Те буквално искат да "спасят кожата", включително и до изтичане на срокове по Наказателния кодекс (НК).

България в действителност е