Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нотариус Камен Каменов

Има ли интерес от гражданите към брачния договор?

Камен Каменов и Анелия Торошанова в студиото на предаването
Снимка: Кирчо Стоичков

За възможностите за разпределяне на имуществото по сегашния Семеен кодекс, както и дали интерес от гражданите към брачния договор в "Законът и Темида", коментира  нотариус Камен Каменов.

Сегашният Семеен кодекс влезе в сила на 01.10.2009 г. С него е обновена уредбата на отношенията, основани на брак и за първи път досега се установява нов диспозитивен имуществено-брачен режим. Новият Семеен кодекс въвежда брачния договор и дава една нова възможност за уреждане на имуществените отношения между съпрузите при сключване на брака и по време на брака. Отрича се императивният, недопускащ от­клонения режим на съпружеска имуществена общност, установен със Семейния кодекс от 1968 г. за вещните права и разширен от Семейния кодекс от 1985 г. с включване в общото при­тежание на съпрузите и на паричните влогове. Семейният кодекс установява три режима на имуществените отношения между съпрузите: законов режим на общност; законов режим на разделност и договорен режим. Избраният режим се отразява в акта за сключване на граждански брак, но изборът има действие само ако бракът бъде сключен, посочва нотарус Камен Каменов.

И допълва, че има значителен интерес от гражданите за сключване на брачен договор и за възможностите на трите режима, които дава действащия Семеен кодекс, като една гъвкава форма за разпореждане с имущество на гражданите. Като вписването касае  права, придобити от трети лица преди сключването му. При сделка между единия или двамата съпрузи с трето лице, когато в регистъра няма вписан режим на имуществени отношения, се прилага законовият режим на общност.

Сред хората битува мнението, че брачните договори се сключват преди брака, така ли е или има възможност и по време на брака? Задължително ли е хората, които сключват такъв договор, да им предстои брак или да са в такъв. Може ли хора, които живеят на съпружески начала също да направят договор?

Важно е да се уточни, че договорът е брачен, а не предбрачен, тъй като за да настъпят правните последици от него трябва да има легитимно сключен граждански брак. Само гражданският брак, сключен във формата, предписана от Семейния кодекс, поражда последиците, които законите свързват с брака. Религиозният обред няма правно действие. Когато договорът е сключен преди встъпването в граждански брак, той се представя за вписване от нотариуса, когато в него има разпореждане с недвижими имоти в деня на получаване от него на удостоверението за сключване на брак, т.е трябва задължително да има граждански брак. Брачният договор поражда действие от момента на сключване на брака, а когато е сключен по време на брака - от деня на сключване на договора или от друга дата, определена в него.  С договора не могат да се засягат права, придобити от трети лица преди сключването му. При сделка между единия или двамата съпрузи с трето лице, когато в регистъра няма вписан режим на имуществени отношения, се прилага законовият режим на общност.

Нашето законодателство прие един гъвкав режим за разпореждане с имуществени отношения като един от способите за това е чрез брачния договор.  Правилата на новия Семеен кодекс относно имуществените отношения между съпрузите се прилагат и за имуществата, придобити от съпрузите по заварени бракове. Съпрузите по заварени бракове също могат да изберат законов режим на разделност или да сключат брачен договор.

Брачен договор може да бъде сключен от съпрузите и по време на брака. Към момента по действащото законодателство не са регламентирани правно въпросите, свързани с живеещите на съпружески начала. 

Какво трябва да знае човек, който е решил да сключва брачен договор? Какво трябва да съдържа брачният договор?

Брачен договор могат да сключат лица с пълна дееспособност. Брачният договор съдържа уговорки само относно имуществе­ни отношения между страните като: правата на страните върху имуществото, което се придобива по време на брака; правата на страните върху притежаваното от тях преди брака имущество; начините на управление и разпореждане с имуществото, включително и със семейното жилище; участието на страните в разходите и задълженията; имуществените последици при развод; издръжката на съпрузите по време на брака, както и при развод; издръжката на децата от брака; други имуществени отношения, доколкото това не противоречи на разпоредбите на Семейния кодекс. 

Не е допустима уговорка предбрачно имущество на една от страните да стане съпружеска имуществена общност. Брачният договор не може да съдържа разпореждания за слу­чай на смърт. Ограничението не се отнася за разпорежданията относно дяловете на съпрузите при прекратяване на уговорена съпружеска имуществена общност. За неуредените с брачния договор имуществени отношения се прилага законовият режим на общност. По съгласие на съпрузите избраният режим може да бъде променян. Допустима е мно­гократна, както и частична промяна.

Къде се съхранява? Може ли и без помощта на юрист да бъде направен?

Брачният договор се сключва лично от страните в писмена форма с нотариална заверка на съдържанието и на подписите. След удостоверяването на подписите и съдържанието единият екземпляр се подрежда в специална книга при нотариуса. Брачният договор, с който се прехвърля право на собственост или се учредява или прехвърля друго вещно право върху недвижим имот, се заверява от нотариус, в чийто район се намира имотът. Когато имотите, предмет на договора, се намират в районите на действие на различни нотариуси, нотариалното удостоверяване се извършва от нотариус в един от тези райони по избор на страните. 

Когато брачният договор е сключен по време на брака, за неговото сключване се прави отбелязване в акта за сключване на граждански брак и договорът се регистрира в Регистъра на имуществените отношения на съпрузите към Агенция по вписванията.

Как се разваля брачният договор?

Брачният договор се прекратява: по взаимно съгласие на страните; в този случай те могат да изберат законов режим или да сключат нов договор; ако не направят това - прилага се законовият режим на общност; по иск на единия съпруг при съществена промяна на обстоятелствата, ако договорът сериозно застрашава интересите на съпруга, на ненавършилите пълнолетие деца или на семейството; при прекратяване на брака, освен клаузите, които уреждат последиците от прекратяването и са предназначени да действат и след него. Брачният договор може да бъде развален по съдебен ред. Развалянето може да бъде и частично. Развалянето има действие за в бъдеще.

Какво ще се случи, ако по време на брака при наличие договор единия от съпрузите реши да си закупи автомобил?

Както и при недвижим имот, примерно един човек, който е в брак и желае да закупи автомобил и не желае да има дялова имуществена собственост, както обяснихме за недвижимите имоти дава възможност да се избере режима разделност, примерно за брачния договор. За да се договорят дали автомобилът да стане индивидуална собственост или в различни дялове в бъдещата съсобственост между съпрузите, ако бракът е прекратен. Семейният кодекс дава режим на разделност. Една предварителна правна консултация би спестила финансови разходи за уреждане на тези имуществени отношения.

Целия разговор с нотариус  Камен Каменов можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Връзката между Възнесение Господне и богопознанието

На Възнесение Господне се извършва последното чудо от земния живот на Сина Божии. Там, на върха на Елеонската планина, когато Той се възнася, за да застане отдясно на Отца Си. Както с Възкресението Си от гроба Спасителят разкрива истината за нашето бъдещо възкресение, така с възнесението Си Той ни дава залог и за нашето преминаване от земята на..

публикувано на 16.06.24 в 09:19

Синигерът от нов столичен графит призовава: Премини на зелено днес, за да живееш по-добре утре

Графити стенопис "Премини на зелено" беше открит в близост до Южния парк, който напомня за важността на природата в града и представя 150 идеи как да я опазим. Платформата Move.bg е инициаторът, а партньори са район "Триадица” на Столична община и София Графити Тур. Градската картина можете да разгледате в подлеза към Южния парк от страната на..

публикувано на 16.06.24 в 09:05
Момчил Инджов

Момчил Инджов: Благоденствието и демокрацията трябва да се поддържат и отстояват

Какво следва за Европа след изборите за ЕП, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Момчил Инджов , кореспондент на "Клуб Z" в Брюксел. Кои са печеливши в Европа "В Европа да се надяваме на европейското мнозинство, защото то се запази. Трите главни политически сили: ЕНП, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и..

публикувано на 16.06.24 в 08:55
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: ПП/ДБ вече не могат да служат като изтривалка за отговорност на никого

Защо Делян Пеевски е проблем за Бойко Борисов, какви са последиците от изборните резултати за български парламент и какво предстои в политическия ни живот коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Веселин Стойнев , журналист. Отговорността на Бойко Борисов "Сега цялата отговорност е изцяло на Борисов и вече той не може да я прехвърля..

публикувано на 15.06.24 в 08:50

На гости в Ново Железаре

В хисарското село Ново Железаре живеят около 200 човека. То се намира на 16 километра от общинския си център и на около 35 км. от областния град Пловдив. В уречения ден и час на посещението ми в селото, председателя на читалището Мария Мутафчийска ме посрещна в центъра и заедно прекрачихме прага на клуба на пенсионера, където се бяха събрали..

публикувано на 15.06.24 в 08:20