Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София Ангелова: Победата на първата жена президент в Словения беше очаквана

Снимка: Facebook /Nataša Pirc Musar

Независимият кандидат Наташа Пирц Мусар стана първата жена президент на Словения, след като спечели втория тур на президентските избори. 54-годишната адвокатка в сферата на медийното право и човешките права получи подкрепата на 54% от избирателите. Тя се яви като независим кандидат на изборите, но за балотажа беше подкрепена от лявоцентристкото правителство. Съперникът ѝ - бившият външен министър Анже Логар, подкрепен от дясноцентристката Словенска демократическа партия, събра 46% от гласовете на втория тур.

На 23 декември новият президент ще поеме поста от Борут Пахор, който няма право да се кандидатира за трети мандат. Президентът на Словения има до голяма степен представителна функция.

Изненада ли беше това?

“Тя е адвокат в сферата на медийното право и човешките права. Сред нейните клиенти е била и родената в Словения Мелания Тръмп. Тя е работила още като журналист и телевизионен водещ. Ръководила е и агенцията за защита на данните в Словения. Има богат професионален опит, известен адвокат е в Словения, но няма опит като политик и не членува в никоя партия. Тя се яви като независим кандидат на президентските избори“, казва в ефира на “Нашият ден“ г-жа София Ангелова, отговорен редактор в Дирекция Балкани на БТА, която беше специален пратеник на агенцията за изборите.

“Пирц Мусар спечели балотаж в неделя с 54% от гласовете. Победа беше очаквана, тъй като нейната кандидатурата бе подкрепена от премиера Робърт Голоб, чийто кандидат за президент отпадна на първия тур. Очакваше се около кандидатурата на Мусар да се обединят избирателите от лявоцентристкия политически спектър, чиито кандидати не продължиха на балотажа. Някои анализатори коментираха, че част от гласовете за Мусар са просто гласове против бившия десен премиер, а не в нейна подкрепа“, посочва още Ангелова:

Победата на Мусар беше застрашена единствено от слаба избирателна активност. Избирателната активност обаче надвиши леко участието на първия тур“.

“Можем да обобщим, че победата на първата жена президент на Словения беше очаквана. Представянето на нейния съперник обаче се оказа очаквано добро, тъй като към спечелените на първия тур гласове, той прибави на балотажа още 400 000 и надхвърли очакванията за това как ще се представи на балотажа“, посочва още Ангелова. 

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Джагаров

Да се преместиш на село. Носталгия, мечта или вид протест?

Румен Джагаров е млад архитект, който преди време разказа пред нашите слушатели как скицира стари къщи, за да ги съхрани в паметта ни. Той е представител на поколението "Z", отраснал в големия град, но виждащ бъдещето си в малко населено място.  За живота си в Ново село, трудностите, но най-вече за хубавите страни, говори самият Румен в рубриката..

обновено на 23.05.24 в 09:52
Радка Аргирова

Ваксина срещу HIV – защо чак сега?

Епидемията от СПИН, която започна преди 45 години, остава един от най-големите предизвикателства за медицината. През тези години учени и лекари се стремят към разработването на ефективна ваксина срещу HIV (Human Immunodeficiency Viruses, човешки имуннодефицитни вируси) . Наскоро започнаха клинични изпитания на обещаващи разработки, които могат да..

обновено на 23.05.24 в 09:19

Възобновиха ли детските сърдечни операции в НКБ?

Д-р Димитър Печилков , началник на Детското кардиологично отделение към НКБ, говори в "Lege Artis" за това дали и по какъв график се извършват детските сърдечни операции в Наионалната кардиологична болница . Преди седмица се появи информация, че са спрени детските сърдечни операции в НКБ. По думите на д-р Печилков графикът за извършване на..

публикувано на 22.05.24 в 13:55

Без автомобил в големия град – какви и колко са ползите?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" обсъдихме придвижването без автомобил в голям град с еколога Ивайло Попов. Ивайло Попов изтъкна, че е важно да разберем какви са ползите от придвижването без автомобил и обратно, какви са вредите от използването на личен автомобил. "Не е тайна, че автомобилите са причина номер едно за шумовото..

обновено на 22.05.24 в 11:51

Достъп до изкуство за възрастни хора – нормално ли е да говорим за това?

В рубриката "Темите на деня" обсъждаме инициативата "Аз съм тук – проект за достъп до изкуство на възрастни хора". В разговора се включват организаторката на проекта Надежда Дичева и участничките Валентина Селничка и Зоя Брънчева. Според Надежда Дичева е факт е, че обществото ни е много фокусирано върху инициативи за млади хора и деца. "Вярвам, че..

обновено на 22.05.24 в 10:54