Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петко Петков: Украинците ясно показват на света, че е въпрос на време и ресурси да спечелят войната

Какво се случва в Украйна днес и ситуацията в България коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Петко Петков, който взе украинско гражданство и живее в Киев, Украйна, IT-специалист.

Киев без ток и по време на обстрели

"По-голямата част от времето нямаме ток. Вече започна да става доста студено, преди два дни заваля и сняг, температурите са под нулата. Стандартно имаме график на тока, който е - около 4 часа няма ток и около 5 часа има ток. И така се разменят на различни зони. В Киев електропреносната мрежа има три линии и основно се спират първите две, а третата се пази за критична инфраструктура - асансьори, болници и такива места. Наложи ми се да се преместя в друго жилище, защото в предишното живях около 50 часа без ток. Като спре токът, топлоцентралите не могат да подават топлоподаване и сградите започват да изстиват. Като добавим и ракетните обстрели, сложна е обстановката.

Все пак хаосът от предишните дни се поуспокои, защото преди сирените се включваха постоянно, а в момента хората сякаш са доста по-адаптирани към ситуацията. Сега сирените се включват за около 5 минути и това се комуникира през съобщения, които се изпращат от правителството и не зависят от това има или няма ток. Често се случва и определени линии на метрото да спрат. По отношение на спиранията на тока и помощта от България ще кажа, че отново доброволци пътуват постоянно към Украйна с натоварени коли с генератори, батерии и такива неща. Но доброволци."

Българският парламент и помощта за Украйна

"Според мен, помощта от България за Украйна не е въпрос на липса на възможности, а на липса на желание. Явно политиците ни не изпитват никаква емпатия към хората и случващото се тук. Или пък си мислят, че това, което се случва в Украйна не ги засяга. Просто хората, от които в България зависят помощите за Украйна само трябва да вземат решение и да поискат да го изпълнят, защо не го правят е явно заради липсата на желание."

Ще има ли нова бежанска вълна от Украйна

"Хора, които не са пряко заплашени от атаките, както тези в зоните на бойни действия, нямат никакво намерение да бягат от Украйна. Напротив. Тук всички са се мобилизирали на 100% , въпреки че е трудно и тежко, въпреки че много хора загубиха работата си, няма ток, вода и всичко останало, хората тук се адаптират и търсят решение за всяко нещо, което им се случва – не седят и да чакат, а действат на много сериозни обороти. Така че духът не е пострадал по никакъв начин. Официалните власти съветват гражданите да отидат да живеят в по-малките населени места в Украйна, докато се справят с проблема с тока. Но съвсем скоро този проблем ще се оправи, освен, ако няма нови удари, проблемът с тока ще се реши. Много бързо се действа, инженерите работят без почивка."

Отстъплението на Русия от Херсон

"Отстъпиха, не защото подготвят някакъв капан, а защото военните сили на Украйна дълго време бомбардираха позициите им и им ограничиха доставките на всякакви ресурси. Руснаците се изтеглиха, защото не са имали друг избор - освен да умрат от глад и студ. Това не е изтегляне на добра воля, те бягат."

Ще преговаря ли Украйна с Русия по настояване на украинците

"Зеленски напълно отразява желанието на гражданите на Украйна. Силно налагано от руската пропаганда е, че тъй като хората тук в момента бедстват, ще искат по-бързо решение на проблема и ще "натискат" Зеленски за преговори. Нищо подобно няма тук. Украинците, които са тук, подкрепят президента си на 100% и неговите действия и ако той смекчи тона и се опита да направи някакъв компромис, това по-скоро би било пагубно за него. Смятам, че на този етап Украйна няма да търси компромисни варианти, различни от тези руснаците да се изтеглят. Обществената подкрепа към Зеленски е много голяма, въпреки студа, ракетите и режима на тока. Няма да чуете един човек тук да се оплаква, че му е студено или че нещо му липсва. Всички хора тук са с ясно съзнание и обединени около общи цели, с които никой няма намерение да прави компромиси. Украинците ясно показват на света, че е въпрос на време и ресурси да спечелят войната."

Изборния кодекс в България

"Основанията на ГЕРБ, ДПС и БСП срещу машините за гласуване са изречени от технически неграмотни хора, които явно наистина нищо не разбират. Безпочвени им аргументи говорят или за това, или за някаква псевдо мутренска настоятелност, за която няма значение кое е вярно. Идеята да се използват машини за изборите в България не елиминира всички проблеми за страната, но махането на машините няма да реши тези проблеми. Т.е. машината се опитва да реши само част от проблемите в изборния процес в България. А БСП се обърнаха, защото когато искаха на всяка цена да има машини, пред тях седеше въпросът за електронното гласуване и те решиха, че машините са по-малката злина и с тях ще саботират електронното гласуване. Сега няма въпрос за електронното гласуване и за тях е по-изгодно да се коалират с другите, които искат да ни върнат години назад. Не е тайна, че ГЕРБ оглавяваха всички класации за купуване на гласове, така че на тях машините най-много им пречат, защото не могат да контролират дали парите, които са дали за купения вот са отишли по предназначение. Това са мутренски методи и е много опасно за България, защото ако се стремим да живеем всеки ден с по-високо качество, трябва да се прави точно обратното на това, което тези три партии правят в момента."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Кънев

Владимир Кънев: Пчелите могат да предскажат много напред времето

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите. Гост беше Владимир Кънев , когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в..

обновено на 20.05.24 в 09:45

Защо бъдещето на хората зависи от пчелите?

Опрашването е основен процес за оцеляването на земните екосистеми. За да повиши осведомеността за значението на пчелите, за заплахите, пред които са изправени като вид и за приноса им към устойчивия живот на планетата Земя, ООН определя 20 май за Световен ден на пчелите . За бъдещето на пчелите в "Нашият ден" говори ентомологът Тошко Любомиров от..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

Проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ и председател на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" "Археология на моралния дебилизъм" в проучването си за аварията в Чернобил през 1986 година. Моралните дебили "Те са събирателен образ – много хора, лица, индивиди..

публикувано на 20.05.24 в 09:00
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Радвайте се!

Протойерей Александър Шмеман пише: "Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не изчезнат от този свят. Осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание. Тайнствените..

публикувано на 19.05.24 в 09:10