Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Революция в лечението на рак на дебелото черво

Туморите при всички субекти с рак на дебелото черво в клинично изследване, проведено в САЩ, са изчезнали напълно.

Лекарството, наречено dostarlimab, е имунотерапевтично средство, използвано за лечение на рак на ендометриума, но се е оказало изключително ефективно при лечението на ректални тумори.

Ранните резултати са се оказали изненадващо успешни като екипът е отбелязал пълна ремисия при всеки пациент, което е безпрецедентно.

"Подобно не що се случва за първи път в историята на раковите заболявания", казва онкологът, д-р Луис Диас от Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK).

Става въпрос за 12 пациенти с тумори със специфични генетични мутации, които не се поддават добре на химиотерапия и лъчетерапия.

Крайната цел на изпитването е да се наберат 30 пациенти. Разбира се, налагат се и още изследвания, за да се изясни как действа dostarlimab, но засега резултатите са обнадеждаващи и учените вече тестват подобна терапия при пациенти с други видове тумори с проблеми в ДНК репарацията, като рак на стомаха, простата и панкреаса.

България е страната с най-висок заболеваемост от рак на дебелото черво в ЕС по данни на Евростат. Само един от десет българи на възраст между 50 и 74 години минава на профилактичен преглед за това опасно заболяване. В същото време в Германия 80% от хората в същата възрастова група редовно се проверяват за рак на дебелото черво.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прозорци към подземния свят в Нощта на учените

Преди 145 години, в годината на Освобождението – 1878, са открити първите пещерни животни в България, а около век по-късно вече са съобщени над 860 вида обитатели на българските пещери, което нарежда страната ни на едно от челните места в списъка на страните с най-богата и разнообразна подземна фауна в света. Има ли какво още да се открива или пещерната..

публикувано на 26.09.23 в 10:15

Еврика! Успешни българи: Радина Бодурова

"Когато сложих униформата, започнах да мисля като по-зрял човек", казва Радина Бодурова. Тя е студентка в четвърти курс във Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия, нейната специализация е щурман и ръководител на полети. В началото на тази година тя получи   голямата награда "Студент на годината", която се връчва от..

публикувано на 25.09.23 в 17:05

Палави делфини, пищящи стриди и гигантски костенурки в Оман

Представете си: лодката пори кристална вода, в която нежно се поклащат пъстроцветни риби и корали. Изведнъж изскача сребърният гръб на делфин, който весело ви опръсква, преди да се гмурне отново. Майки делфинки, следвани от бебетата си, правят лупинги във въздуха. И докъдето погледът ви стига, морето прилича на пълно със сребърни лъжици, които сякаш..

публикувано на 25.09.23 в 08:20

Смирненски като емблема на противоречивата българска история

125 години от рождението и 100 години от смъртта на едно от най-талантливите български пера – роденият в Кукуш Христо Измирлиев. Разсъждаваме за историята на страната, видяна в огледалото на творчеството, но и на живота на нашите класици. Често те са придърпвани за идеологическа употреба, често след това – компенсаторно отричани с обратен знак...

публикувано на 21.09.23 в 10:35

За положителната сила на отрицателната частица "не"

Колко хубава дума е "независимост", назоваваща едно така желано и така рядко постигано състояние. А даваме ли си сметка, че голямата магия на думата, а оттам и на състоянието, се крие в най-малката ѝ съставна част – отрицателната частица "не", показваща, че бремето на зависимостта е отречено и отхвърлено.   Обикновено никой не обича да чува "не" – то..

публикувано на 20.09.23 в 15:35