Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десети Национални правосъдни награди

На 25 ноември в Зала София на хотел "Маринела" се връчват Десетите Национални правосъдни награди. БНР за поредна година е медиен партньор на събитието. Водеща на церемонията по традиция е журналистката от БНР Анелия Торошанова.

Благотворителният бал на юристите ще се проведе за 10-а поредна година. Част от него са Националните награди за правосъдие, които се организират от Балканската медийна асоциация, с подкрепата и помощта на Международния адвокатски съюз, Адвокатските колегии от цялата страна, Камарата на нотариусите, Българската съдийска асоциация, Професионалната асоциация на медиаторите, Асоциацията на жените адвокати, Асоциацията на синдиците в България.

Нина Никол Хамилтън – председател на Балканска медийна асоциацияНа събитието, което няма аналог в световен мащаб, присъстват над 200 гости от българския и международния правен свят. Във вечерта на церемонията се награждават 10 заслужили юристи в категориите – Адвокат, Съдия, Прокурор, Нотариус, Кантора, Медиатор, Синдик, Дело, Млад юрист, Правосъдие зад граница, Сделка, както и Гран При за цялостен принос в правосъдието.

Носители на Гран При през годините са били Еньо Комитов, професорите Александър Янков, Васил Мръчков, Огнян Герджиков, конституционните съдии Константин Пенчев и Атанас Семов, деканът на ЮФ към СУ Сашо Пенов, най-възрастният действащ адвокат Йордан Минчев (92 г). През 2020 година статуетката “Темида” отиде при бившия министър на правосъдието и първи европейски съдия в съда на ЕО в Люксембург Теодор Чипев, а миналата година с Гран При си тръгна съдията, ангажиран с делото по покушението на папа Йоан Павел II Трендафил Данаилов.

През годините гости са били президентите на Международния адвокатски съюз – Мигел Луиназ и Жан-Жак Уетвилер, директори на международни адвокатски колегии, съдии от съда в Люксембург и много други. Тази година покани да присъстват на церемонията са отправени към Koen Lenaerts – председател на Съда на Европейския съюз и Marc van der Woude – председател на Общия съд на Европейския съюз, във връзка с 70-тата годишнина на Съда на ЕС и 15 години от присъединяването на България към ЕС.

проф. Красимира СредковаГран При е единствената награда, която е известна предварително. Тази година тя отива при проф. д-р Красимира Средкова. Тя посвещава близо 50 години на Трудовото право. Проф. Средкова е дългогодишен шеф на катедрата по "Трудово и осигурително право” и е била преподавател по Осигурително право, Трудово право, Международно трудово право и Социално право на ЕС. Написала е 243 научни публикации – 30 учебници и учебни помагала, 153 статии, 24 студии, 5 коментари на закони, 13 монографии, 8 рецензии. Награждавана е многократно като преподавател. Преподавала е на над 50 000 студенти.

Cъбитието е благотворително, в подкрепа на болни от церебрална парализа деца, които също присъстват, а тази година и в подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми. Над 150 000 лева дарения са преведени по дарителските сметки на децата през годините. Известни художници предоставят творби, които да се разиграят на търг, в помощ на нуждаещите се. Тази година свои произведения ще дадат Танер Мерт, Иван Яхнаджиев, Николай Янакиев, Елеонора Бакалова, Николай Панайотов, академик Георги Чернев, Владислава Червеняшка и Иво Константинов, Цвети Савова, адв. Румяна Недялкова.

Разговора с юриста Нина Никол Хамилтън – председател на Балканска медийна асоциация, организатор на събитието, можете да чуете от звуковия файл.

Снимки – Балканска медийна асоциация, личен архив и HiLife

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия?

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия, ако законопроектът за  " чуждестранните агенти " , който бе одобрен на второ четене и предизвика огромни протести в Тбилиси, бъде приет? На 11 май, в събота, предстои третото и може би фатално гласуване на този законопроект, който вероятно ще постави на риск цялото демократично наследство на..

публикувано на 11.05.24 в 08:50
Антония Ламбиева и Александра Величкова

Проявленията на земното

Антония Ламбиева и Александра Величкова са възпитанички на Националната художествена академия и заедно изработват керамика в ателието си в София. Освен керамични съдове за дома, те изработват и пана за градската среда. Както много млади керамици, двете дами присъстват активно в дигиталното пространство, където ги срещнах и аз. При все това и..

публикувано на 10.05.24 в 18:05
Константин Фотинов и сп.

130 години организирано журналистическо движение

През 1844 г. Константин Фотинов започва да издава сп. "Любословие" в град Смирна, който тогава се намира в пределите на българските земи под Османско владичество. С появата на това издание се заражда българският периодичен печат, чиято 180-годишнина честваме днес. Тази година се навършват и 130 години от появата на първото организирано..

публикувано на 10.05.24 в 15:46

Съкращаване от работа и преизчисляване на пенсия

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Виктория Антонова от Бургас: "Съкратиха ме от работа, но мисля, че уволнението ми е неправомерно. В какъв срок трябва да подам иск през съда? Чуйте отговора в звуковия файл. Снимката е илюстративна – Радио Видин

публикувано на 10.05.24 в 15:10

В Сливен се отбелязват 184 години от рождението на Хаджи Димитър

На 10 май Община Сливен отбелязва 184-тата годишнина от рождението на легендарния воевода Хаджи Димитър. Церемонията по поднасяне на венци и цветя започна в 10 часа на площада, който носи името на Хаджи Димитър. В събитието участват представители от Центъра за подготовка на специалисти, както и множество граждани, желаещи да отдадат почит към паметта на..

обновено на 10.05.24 в 13:34