Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Оброзаванието влиза в час

За теорията на числата, медалите и детството

Защо Йоана Младенова от столичното 125 СУ "Боян Пенев“ обича да побеждава?

Снимка: Личен архив - Йоана Младенова

За златните медали от различни състезания, амбициите и желанието за учене в "Нашият ден" разказва седмокласничката Йоана Младенова от столичното 125 СУ "Боян Пенев“. Тя е най-голямата от трите деца на семейството на Таня Чимбулева и Пламен Младенов. Кутията ѝ с медали прелива, а папката с грамоти вече е приютила над 50 отличия.

"Като малка винаги задаваше много въпроси за различни неща. От много малка се научи да чете. Едно от нещата, които ѝ харесваха да чете, освен приказките, бяха и енциклопедиите. Особено за космоса имаше много буден интерес“, припомня Таня Чимбулева, майка на талантливата ученичка.

Приятелството на Йоана с математиката започва още в първи клас. Започва скромно с грамота, след което получава първите си два златни медала. Това я мотивира и от първи до четвърти клас тя постоянно участва в различни състезания. Преди близо седмица Йоана увеличи колекцията си от златни медали. Тя спечели Есенния математически турнир с максимален брой точки – 26, защото представя нестандартно и оригинално решение на задачите. 

Йоана Младенова

"Това е най-големият ми успех, който съм постигала. Бях много доволна и се зарадвах, защото получих максимален брой точки, защото не бях решила всички задачи по авторовите решения. Похвалиха ме, че имам оригинално решение“, споделя Йоана Младенова.

Според майката на Йоана много важна е подкрепата от учителите, които да успяват да мотивират децата. Самите децата търсят допълнителни ресурси и обменят информация по между си. 

"Преди година започнах сама да си търся някои задачи. Най-много обичам теорията на числата и алгебрата. Имам много сборници, от които мога да намеря много важни задачи. Важен принос изигра и школата по математика, която посещавам. Учителите Васил Василев и Александър Иванов ме научиха на много неща“, допълва Йоана. 

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл. 

  Снимки – личен архив на Йоана Младенова
По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какъв е атмосферният, ценностният и емоционалният въздух на България?

Какъв е атмосферният, ценностен и емоционален въздух на България? Защо хората не припознават градския транспорт като алтернатива на автомобилния трафик? Представителите на националното обединение "Дишай, България" в Девня (Ваня Захариева), Димитровград (Росен Давчев) и Русе (Галичка Николова) разказват за своите трудности в "Нашият ден"...

публикувано на 30.01.23 в 10:25
Весислава Танчева

Весислава Танчева: Тезата, че всички са маскари, устройва само маскарите

Какво е компроматна война, защо виждаме атаки само срещу конкретни политически партии и политици и какво означава тази могъща атака на едните към конкретно – другите, коментира в "Мрежата“ по програма "Христо Ботев“ Весислава Танчева, комуникационен експерт. Какво е компроматна война "Думата "компромат", между другото, е русизъм и идва от..

публикувано на 30.01.23 в 08:40

Защо хората не припознават градския транспорт като алтернатива на автомобилния трафик?

Доколко мръсният въздух в България, цяла Европа и вече почти в целия свят пречи на нас конкретно, жителите на София? Разбира се, проблемът може да е глобален, но за нас той е чисто локален. И ние се опитваме по някакъв начин да разберем какви са причините и да ги отстраним, доколкото можем, за да дишаме самите ние чист въздух, когато ставаме..

публикувано на 30.01.23 в 08:18
Джевхери Гювен

Джевхери Гювен: Въпреки заплахите ще продължавам работата си

Продължаваме с рубриката ни, в която разговаряме с журналисти в изгнание, бягащи от репресивните режими в страните си. Този път турският журналист Джевхери Гювен , който живее в Германия под полицейска охрана заради заплахи за живота му, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" какво е да живееш в страх, кой иска думите му да замлъкнат и..

публикувано на 27.01.23 в 17:25
Маргарита Шурупова

Маргарита Шурупова: Руското общество се радикализира, а инакомислието демонстративно се потиска

Тази седмица се навършиха две години от залавянето и изпращането на Алексей Навални в руски затвор. На какво е символ Навални за свободно мислещите руснаци, какво се случва в руското общество – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Маргарита Шурупова, руска журналистка, избягала в България от режима на Владимир Путин. Казусът – убежище..

публикувано на 27.01.23 в 16:05