Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Силвена Христова

Слънчевите деца могат да печелят медали

Фондация "Живот със Синдром на Даун" стартира дарителска кампания

Синдром на Даун
Снимка: @pixabay

На 29 ноември отбелязваме Световния ден на дарителството и щедростта. Това е денят, в който празнуваме "Щедрия вторник".

"Това е денят, в който празнуваме щедростта и така призоваваме хората да даряват, защото има страхотни примери, че дарителството действително може да промени нечий живот“, споделя  в "Нашият ден" Силвена Христова, председател на фондация "Живот със Синдром на Даун".

Целта на кампанията, която организира фондацията, е да се осигурят средства, за да могат 20 деца със Синдром на Даун да плуват и да участват на състезания през 2023 г.

Все още обществото не може да се раздели с негативните стереотипи, както и с преодоляване на предразсъдъците и опровергаването на митовете, наслоени в публичното пространство към възможностите и спецификите на хората с тази генетична аномалия. Пред последните години се наблюдава променя в нагласите и мненията, но всичко се случва много бавно.

По инициатива на фондация "Живот със Синдром на Даун" през 2019 г. са направени промени в учебниците по биология за 10 клас, тъй като имаше нужда информацията за тази генетична аномалия да бъде актуализирана, посочва Силвена Христова.

"Това беше една от дългите ни борби, за да можем да убедим издателства и МОН доказвайки с факти, че информацията за Синдром на Даун в учебниците по биология беше непроменена в продължение на 20-30 години. Беше наложително това да се промени, защото учениците четат остаряла информация, която е остаряла и не е вярна, и това влияе върху тяхното отношение при общуването с деца, живеещи със Синдром на Даун“, подчертава Силвена Христова.

Тя вярва, че ако бъде намерено финансиране, ще излезе и третата част на първата детска книжка в България, посветена на децата със Синдром на Даун и озаглавена "Слънце в семейството. Приключенията на Крис и Микаела“. 

Можете да подкрепите кампанията и с дарителски SMS с кодова дума DMS PLUVANE на номер 17 777 

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какъв е атмосферният, ценностният и емоционалният въздух на България?

Какъв е атмосферният, ценностен и емоционален въздух на България? Защо хората не припознават градския транспорт като алтернатива на автомобилния трафик? Представителите на националното обединение "Дишай, България" в Девня (Ваня Захариева), Димитровград (Росен Давчев) и Русе (Галичка Николова) разказват за своите трудности в "Нашият ден"...

публикувано на 30.01.23 в 10:25
Весислава Танчева

Весислава Танчева: Тезата, че всички са маскари, устройва само маскарите

Какво е компроматна война, защо виждаме атаки само срещу конкретни политически партии и политици и какво означава тази могъща атака на едните към конкретно – другите, коментира в "Мрежата“ по програма "Христо Ботев“ Весислава Танчева, комуникационен експерт. Какво е компроматна война "Думата "компромат", между другото, е русизъм и идва от..

публикувано на 30.01.23 в 08:40

Защо хората не припознават градския транспорт като алтернатива на автомобилния трафик?

Доколко мръсният въздух в България, цяла Европа и вече почти в целия свят пречи на нас конкретно, жителите на София? Разбира се, проблемът може да е глобален, но за нас той е чисто локален. И ние се опитваме по някакъв начин да разберем какви са причините и да ги отстраним, доколкото можем, за да дишаме самите ние чист въздух, когато ставаме..

публикувано на 30.01.23 в 08:18
Джевхери Гювен

Джевхери Гювен: Въпреки заплахите ще продължавам работата си

Продължаваме с рубриката ни, в която разговаряме с журналисти в изгнание, бягащи от репресивните режими в страните си. Този път турският журналист Джевхери Гювен , който живее в Германия под полицейска охрана заради заплахи за живота му, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" какво е да живееш в страх, кой иска думите му да замлъкнат и..

публикувано на 27.01.23 в 17:25
Маргарита Шурупова

Маргарита Шурупова: Руското общество се радикализира, а инакомислието демонстративно се потиска

Тази седмица се навършиха две години от залавянето и изпращането на Алексей Навални в руски затвор. На какво е символ Навални за свободно мислещите руснаци, какво се случва в руското общество – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Маргарита Шурупова, руска журналистка, избягала в България от режима на Владимир Путин. Казусът – убежище..

публикувано на 27.01.23 в 16:05