Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Татяна Станева: На руската пропаганда вярват хората, които знаят малко за Украйна

В края на миналата седмица Международният фестивал на етнографското кино ОКО дойде в България, за да разкаже за най-тежките дни от историята на Украйна – от Гладомора, през Чернобил, чак до войната днес. Негов организатор е Тaтяна Станева – бесарабска българка, дълбоко свързана както с Украйна, така и с България.

Тя е украински културен деец, журналист, организатор на масови мероприятия, режисьор и продуцент на филмите „Място на силата“ и „Чамур“. 

“В Бесарабия всички имат тази любов към българското. Може би защото там българите трябва винаги да си пазят корена и те го правят силно, защото там няма откъде да черпим, черпим от самите себе си. Трябва да го предаваме, за да бъде. Детето може да вземе българщината само от семейството си. Баба ми винаги ми казваше: “Помни кой си, никога не забравяй, че си българка“, защото русификацията по времето на СССР беше страшна“, казва тя в ефира на “Нашият ден“.

От октомври месец има писмо-апел към България. Бесарабските българи внасят до българските институции – парламент, правителство и президент – отворено писмо от 24 страници, подписано със 792 подписа. Молбата е за държавна помощ и подкрепа. Призивът е и към българските медии. За това гласът на българите в Украйна да стане по-силен и да бъде чут.

Разбирам, че България има някакъв вътрешнополитически живот и има конюнктура. Разбирам, че медиите, като една от властите, защото те владеят умовете на хората. Не разбирам другата гледна точка към войната в Украйна. Когато един маниак убива някой на улицата, влиза в затвора и няма друга гледна точка. На десетия месец от конфликта още могат да изникват други гледни точки?!“, посочва още тя:

Аз съм не просто на страната на жертвата, аз съм в числото на жертвите. Има и гледна точка от страна на морала – тук имаме жертва и агресор. Няма други гледни точки. Така написахме и апела, че България трябва да заеме официална позиция. Чуваме и много лъжи, първата от които е, че украинските българи чакат Путин, това е пълна лъжа.

Знаете ли кои хора вярват на руската пропаганда – хората без образование, които не знаят елементарни факти за Украйна. Точно това правим с филмите – разкриваме истината. Документалните филми показват живота отвътре, те показват личната история на човека и така войната не е статистика в новините, а става близка история, която започваш да съпреживяваш. Те позволяват на зрителя да влезе в кухнята, стаята, дома и сърцето на героя“.

“Замислихме нашия кинофестивал като площадка за междукултурен диалог, защото имаме филми в третото поредно издание тази година. Имаме международни филми и те са от цялата планета. Страхуваме се от нещата, които не познаваме. Мисията на фестивала ни е да запознаем хората, когато ги познаваме, те стават много близки, разбираме ги, не се плашим от тях и ставаме съпричастни.

Със специалните прожекции идваме само с украински филми. Искам българите да видят, че Украйна е много по-близа от Русия и като език, и като фолклор, и като култура. За втори пъти идваме тази година в България. Май месец представихме един филм, който се казва “Живото огнище“, разказа още Станева в интервю за БНР.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Възможно ли е ранно диагностициране на рака на белия дроб?

Ракът на белия дроб е  водеща причина за смърт от онкологични заболявания в световен мащаб . В Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ "Младост" стартира Програма за  ранно диагностициране на рак на белия дроб . Целта на профилактична програма е ранно диагностициране и по-ранно започване на лечение, което от своя страна да доведе до удължаване на..

публикувано на 02.02.23 в 09:30
д-р Латинка Цветанова

За д-р Латинка Цветанова – да спасим спасителите

Д-р Латинка Цветанова е лекарка, която, макар и на 86 години, работи на три места, за да осигури бъдеще на внука си, за когото се грижи след смъртта на дъщеря си. Със своите 60 години стаж е спасила много човешки животи.  Една такава история разказва Георги Стефанов. Той беше началник кабинет на заместник министър-председателя по климатичните..

публикувано на 02.02.23 в 08:25
Аортни заболявания - скрининг

Защо е важна профилактиката при аортни заболявания?

През февруари започва безплатен скрининг на аортни заболявания . Подходящи за специализирани прегледи са пациенти с данни или съмнение за заболяване на аортата, както и за такива,  преминали оперативно или ендоваскуларно лечение , които повече от една година не са правили профилактично образно изследване .   Заболяванията на аортата са два..

публикувано на 02.02.23 в 08:05
проф. д-р Коста Костов

Преди да говорим за кислорода, нека осигурим кислородни концентратори

Доколко когато говорим за кислородотерапията, трябва да разграничим, че кислородните концентратори са медицински изделия и могат ли те да преминат към списъка за помощните средства ? Ако не могат, как се осъществява проследяването и самата кислородотерапията в домашни условия , това коментира в "Нашият ден“ д-р  Коста Костов, професор по..

публикувано на 01.02.23 в 14:15
Мария Петрова

Медицинско изделие ли е кислородният концентратор?

Кислородните апарати за домашна употреба са заложени в списъка на медицинските изделия на Здравната каса от 2020 г.  От 1 юни 2020 г. НЗОК трябваше да започне да заплаща кислородните апарати за домашна употреба за белодробно болните пациенти с хронична дихателна недостатъчност.  Според д-р Йорданка Пенкова, изпълняващ длъжността управител на Здравната..

публикувано на 01.02.23 в 13:00