Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Станева: На руската пропаганда вярват хората, които знаят малко за Украйна

В края на миналата седмица Международният фестивал на етнографското кино ОКО дойде в България, за да разкаже за най-тежките дни от историята на Украйна – от Гладомора, през Чернобил, чак до войната днес. Негов организатор е Тaтяна Станева – бесарабска българка, дълбоко свързана както с Украйна, така и с България.

Тя е украински културен деец, журналист, организатор на масови мероприятия, режисьор и продуцент на филмите „Място на силата“ и „Чамур“. 

“В Бесарабия всички имат тази любов към българското. Може би защото там българите трябва винаги да си пазят корена и те го правят силно, защото там няма откъде да черпим, черпим от самите себе си. Трябва да го предаваме, за да бъде. Детето може да вземе българщината само от семейството си. Баба ми винаги ми казваше: “Помни кой си, никога не забравяй, че си българка“, защото русификацията по времето на СССР беше страшна“, казва тя в ефира на “Нашият ден“.

От октомври месец има писмо-апел към България. Бесарабските българи внасят до българските институции – парламент, правителство и президент – отворено писмо от 24 страници, подписано със 792 подписа. Молбата е за държавна помощ и подкрепа. Призивът е и към българските медии. За това гласът на българите в Украйна да стане по-силен и да бъде чут.

Разбирам, че България има някакъв вътрешнополитически живот и има конюнктура. Разбирам, че медиите, като една от властите, защото те владеят умовете на хората. Не разбирам другата гледна точка към войната в Украйна. Когато един маниак убива някой на улицата, влиза в затвора и няма друга гледна точка. На десетия месец от конфликта още могат да изникват други гледни точки?!“, посочва още тя:

Аз съм не просто на страната на жертвата, аз съм в числото на жертвите. Има и гледна точка от страна на морала – тук имаме жертва и агресор. Няма други гледни точки. Така написахме и апела, че България трябва да заеме официална позиция. Чуваме и много лъжи, първата от които е, че украинските българи чакат Путин, това е пълна лъжа.

Знаете ли кои хора вярват на руската пропаганда – хората без образование, които не знаят елементарни факти за Украйна. Точно това правим с филмите – разкриваме истината. Документалните филми показват живота отвътре, те показват личната история на човека и така войната не е статистика в новините, а става близка история, която започваш да съпреживяваш. Те позволяват на зрителя да влезе в кухнята, стаята, дома и сърцето на героя“.

“Замислихме нашия кинофестивал като площадка за междукултурен диалог, защото имаме филми в третото поредно издание тази година. Имаме международни филми и те са от цялата планета. Страхуваме се от нещата, които не познаваме. Мисията на фестивала ни е да запознаем хората, когато ги познаваме, те стават много близки, разбираме ги, не се плашим от тях и ставаме съпричастни.

Със специалните прожекции идваме само с украински филми. Искам българите да видят, че Украйна е много по-близа от Русия и като език, и като фолклор, и като култура. За втори пъти идваме тази година в България. Май месец представихме един филм, който се казва “Живото огнище“, разказа още Станева в интервю за БНР.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Димитър Вацов и Николета Атанасова

Пеевски първи въведе руските пропагандни клишета в българското медийно пространство

Новите канали на руската пропаганда в онлайн медиите у нас, според новото проучване на Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София (ФХСИ), връзката между сайтовете-бухалки и разпространителите на дезинформация, както и триъгълникът прокуратура – сайтове-бухалки – политици у нас, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" проф...

публикувано на 24.02.24 в 09:10

Епизод 1: Украински борш в София и Виница

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 24.02.24 в 08:05
Снимката е илюстративна

Адв. Захари Генов отговаря на слушателски въпроси

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Евгени Симеонов от София е завел гражданско дело – установителен иск срещу Община Криводол, за да бъде установено, че издаденият от Общината акт за сключен граждански брак между покойния му баща с лице от женски пол е неистински..

публикувано на 23.02.24 в 15:25
адв. Елка Пороминска, Анелия Торошанова и Тодор Тодоров

Новите промени в Семейния кодекс и падането на тайната на осиновяването – II част

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Семейния кодекс, с които осиновени деца ще могат по-лесно да получат информация за своя произход. С изменението отпада изискването за "важни обстоятелства" за процедурата при достъпа до данните за биологичните родители и се разширява кръгът на лицата, които имат право да поискат разкриване на тази..

публикувано на 23.02.24 в 12:35

Перла в короната на Рила

Българското турне на "Семейно радио" продължава с директно излъчване и изнесено предаване от Самоков, осъществено с любезното домакинство на Сарафската къща – паметник на културата с национално значение. "Сарафската къща съхранява неповторима атмосфера от епохата на българското Възраждане, построена през 60-те години на XIX век, по поръчка на..

публикувано на 23.02.24 в 11:50