Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Спектакъл по "Асансьорът" на Георги Марков гостува в София

Снимка: dktshumen.com

Шуменският драматичен театър "Васил Друмев" гостува на софийската публика с най-новия си спектакъл "Асансьорът". Постановката по пиесата на Георги Марков е дело на младия режисьор Николай Кенаров, когото познаваме и като актьор във Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров".

Пиесата представя случайната среща на мъж и жена в заседнал между етажите асансьор, където остават затворени в продължение на няколко часа.


В спектакъла на Шуменския театър, по идея на режисьора, срещата на двамата непознати е пресъздадена чрез изпълнението на четирима актьори. Негова е и идеята да качи публиката на сцената, за да бъде по-близо до участниците в тази камерна история.

В представлението участват Николета Велчева, Николай Владимиров, Димитрия Милушева и Кольо Стайков.
Сценографията е дело на Тина Тодорова.

Пиесата "Асансьорът" е писана през 1967 година, но според режисьора на спектакъла не е имало нужда да бъде осъвременявана, затова е направил само "дребни козметични корекции в текста".


"Честно казано, не си позволявах да се намесвам много в процеса на взаимоотношенията, който се случва между тези хора, защото смятам, че там е най-голямата сила на Георги Марков", сподели в "Артефир" Николай Кенаров.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Представлението ще се играе на 30 ноември на сцената на Театър НАТФИЗ.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дзен списъци – литературни и житейски

Кое, което не е книга, може да събере текстове от Авъл Гелий, Сей Шонагон, Алфред Дьоблин, Хорхе Луис Борхес, Пиер дьо Бурдей, абат Брантом, Джон Ланчестър, поп Минчо Кънчев, Ролан Барт, Мартина Апостолова, Николай Колев и Стефан Иванов? Не нова "Видрица", а пърформансът "Списъци".  Може да се види само този сезон и само четири пъти, освен на..

публикувано на 04.02.23 в 08:45
проф. Людмил Димитров и Силвия Чолева

Процесът "Орфей" и театърът на Йерней Лоренци

Йерней Лоренци e професор в Академията за театър, радио, кино и телевизия в Любляна и е един от най-известните европейски режисьори. В интервю в сп. "Култура" той разкрива своето творческо кредо така:  "Режисьорът в един момент трябва да съгради собствен свят. И да успее да се отлепи от всякакви модели. Да се отърси от всичко задържащо го: учители –..

публикувано на 03.02.23 в 13:56

"Чест" с първа постановка на българска сцена

"Чест" е премиерното заглавие в афиша на Театър "199 Валентин Стойчев". Постановката е на Ивайло Христов по пиесата на съвременната австралийска драматуржка Джоана Мъри-Смит, в превод на Златна Костова. "Чест" е писана през 1995 година и има десетки постановки в целия свят, но сега се поставя за първи път на българска сцена. " Онър и..

публикувано на 03.02.23 в 13:40
 Мариан Бозуков

За будните деца на Чепеларе, вълшебното завръщане и чудото, което предстои

За работата с деца, театъра и красотата на Родопите в "Нашият ден“ разказва актьорът Мариан Бозуков . Завръща се в родното Чепеларе преди две години и половина, защото обстоятелствата така се подреждат и няма какво повече да прави в София.  В момента е част от трупата на Родопския драматичен театър в Смолян. "Хората казват, че камъкът си..

публикувано на 03.02.23 в 12:30

Излезе първата българска постапокалиптична книга за деца

"Чудният нов свят" е името на първата българска постапокалиптична книга за деца, която съчетава в себе си и виртуална реалност. Чрез сканиране на QR кодове в самата книга, пред децата оживяват нови светове. 3D обектите са дело на Николай Михайлов, а по скулпторите – герои в приказката работи Чудомир Драгнев. Това са пет метални създания, които..

публикувано на 03.02.23 в 12:25