Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как фотографията променя социалната действителност

Шарлоте Шмиц е документална фотографка, чийто артистичен подход предизвиква традиционните документални практики. По този начин тя изразява личните си възгледи по теми, свързани с жените и миграцията. Авторката израства в датското малцинство в Германия и учи документална фотография във Университета в Хановер. Работите на Шарлоте се публикуват в международни медии, сред които Der Spiegel и The Washington Post. Имала е самостоятелни изложби в САЩ, Турция, Австрия и Япония. The British Journal of Photography я определя като един от авторите, "които да следим през 2019-а". Тя е първата носителка на наградата FotoEvidence W за нейната серия "La Puente", публикувана като книга през 2019 г. В средата на март 2020 г. основава "The Journal" – глобален фотографски колектив от няколкостотин жени и небинарни фотографи. Понастоящем Шарлоте се намира на германско-датската граница и е изследовател за "National Geographic".

Светлана Бахчеванова е изпълнителна директорка на Международното издателство за социално ангажирана фотография "FotoEvidence Press". Тя е българо-американска фотожурналистка и съоснователка на "FotoEvidence" (2010 г.). Опитът ѝ като фотожурналистка и активистка за човешки права започва в първия антикомунистически вестник в България (1988 г., в. "Демокрация"). Днес тя ръководи организации, които подкрепят фотографи като нея и бившите ѝ колеги, които внасят светлина в тъмни места и подтикват хората към действие.

Книгите, които Светлана и екипът ѝ издават, разобличават несправедливостта, създават устойчиви доказателства за нарушения на човешките права и вдъхновяват за социална промяна. Успоредно с това тя курира и изложбите на "FotoEvidence", които се показват по целия свят с цел насърчаване на справедливостта. Светлана замисля наградата "FotoEvidence Book Award" и наградата "FotoEvidence W Award", за да подкрепи работата на фотографите, посветени на преследването на правата на човека, като публикува творби, които е малко вероятно да бъдат издадени с търговска цел. Наградата "FotoEvidence W" за лич­на история през 2019 г. беше присъ­дена от престижното жури на нем­ската фотографка Шарлоте Шмиц за нейния дългосрочен проект "La Puente".

"La Puente" е най-големият публичен дом в южната част на Еквадор. Нами­ра се в град Мачала и в него работят над 150 жени. Фотографиите са съз­дадени в партньорство с тях – сами избират как да позират, а след това рисуват върху полароидните си сним­ки с лак за нокти. В началото функци­ята на лака е да прикрие самоличнос­тта им, но той бързо се превръща в творческо средство. Участието на моделите е в осно­вата на художествената практика на Шарлоте Шмиц. Тя свежда до ми­нимум структурите на неравнопос­тавеност, които предполага фото­графският процес, и по този начин позволява по-дълбоко и комплексно разбиране на участващите хора.

Серията, за която тя получава пър­вата награда "FotoEvidence W", пред­ставя една нова перспектива към иначе клишираната тема. Тя създава пространство за по-сложно и лично разбиране на личностите, разказва­щи своите истории, които се про­тивопоставят на съществуващите стереотипи за секс работничките. По света повечето от тях са жени, до­като авторите на арт и фотограф­ски проекти на тази тема обикновено са мъже. Творбите често не показ­ват жените така, както те биха ис­кали да бъдат видени, и допринасят за дисбаланса във възприемането на секс работниците и жените като цяло.

Освен полароидни снимки и видеодо­кументация в изложбата са включени още едноименната книга, както и личните чаршафи на моделите, които те са подарили на Шарлоте Шмиц. Тези лични вещи са единствената собственост, която жените притежават в стаите на "La Puente".

Куратор: Надежда Павлова

Преводът в ефир е на Чавдара Пантич

Изложбата "La Puente" може да бъде видяна в Гьоте-институт до 13 януари 2023 г.

Снимки – Гьоте-институт

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Янев и Наталия Цекова

Наталия в страната на чудесата

В епизод 529 "Трамвай по желание" представя на своята публика актрисата Наталия Цекова . Наталия е от Елин Пелин, израснала в с. Лесново. През 2014 г. завършва специалност "Актьорско майсторство за драматичен театър" в НАТФИЗ в класа на професор Здравко Митков. След това, отново в Театралната академия, завършва и магистратура по публична реч...

публикувано на 03.03.24 в 11:35

Световните премиери на 28-ия Международен "София филм фест"

28-ият Международен филмов фестивал "София филм фест" очаква своите зрители от 13 до 31 март 2024 година. Официалното откриване е на 13 март в Зала 1 на НДК . Предварителната програма започва на 11 март в кино "Одеон" с ретроспектива на Джесика Удуърт и Петер Бросенс. Програмата на СФФ в София продължава до 5 април . Богатата..

публикувано на 03.03.24 в 10:11

Харолд и Мод – когато любовта превъзмогва възрастта

В ново издание излезе прочутата пиеса на Колин Хълкинс, която е филмирана и поставяна на сцена на много места по света – "Харолд и Мод". Сюжетът поставя в центъра сентенцията – "Да срещнеш правилния човек в точния момент." В историята деветнайсетгодишният Харолд е обсебен от смъртта. Той посещава погребения на напълно непознати, обикаля с личната си..

публикувано на 03.03.24 в 08:56

Нов филм на Петър Вълчев

Късометражен филм "И това е за тази Коледа" на Петър Вълчев отново се занимава с темата за старостта, както и предишният "Лека нощ, Лили", спечелил наградата на кинофестивала "В Двореца". Този засилен интерес на режисьора е необичаен за съвременното мислене, в което единствено младостта заслужава внимание. Филмът разказва за възрастен мъж, който..

публикувано на 03.03.24 в 08:46

Спомени за телекоми, банки и още нещо

Редакция "Хумор и сатира" съхранява памет за почти 70 години назад, към която се връщаме често в "Голямата къща на смешните хора" – кога по-отдавна, а кога както този път в по-скорошни години. Тази неделя (3 март) след новините в 18 ще чуем: "Истинските новини" – предложението за данък свръхпечалба и спомени за телекоми, банки и хора...

публикувано на 02.03.24 в 09:25