Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли Благоевград да се превърне в успешен предприемачески хъб?

2
Снимка: @pixabay

Студентската организация StartUP@Blagoevgrad към Американския университет в България проведе на 30 ноември за десета поредна година конференция за млади предприемачи в Благоевград. Това е най-мащабната инициатива на клуба и представя множество обучителни и мотивационни лекции под формата на презентации, както и бизнес "работилници“. 

Юбилейното издание на StartUP Conference събира на едно място студенти, предприемачи и инвеститори от региона и страната. Сред участниците са четирима от най-успешните и най-влиятелните предприемачи в България Лъчезар Георгиев, Христо Попов, Христо Бояджиев и Борис Колев.

"Освен самата програма на събитието включваше интервюта, дискусии, презентации от страна на гост-лекторите. Имаше томбола, в която се включиха над 300 души, за да спечелят голямата награда. Имаше и интересна игра, включваща любимите книги на гост-лекторите, но и с техен автограф“, казва Мартин Славчев, студент по бизнес администрация и президент на студентската организация StartUP@Blagoevgrad.

Според него доста млади хора се опитват да стартират свои бизнеси, това е и главната цел на StartUP@Blagoevgrad да се промотира предприемаческия дух както в самия Благоевград, така и в областта. В Американския университет има бизнес инкубатор, който помага на хора с идеи да ги развият.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Социалният предприемач и основател на сдружението "Тук-Там" Христо Бояджиев е един лекторите на StartUP Conference, организирана от студентите от Американския университет. 

"Благоевград е един чудесен център на предприемачеството. Със сигурност Американският университет и Югозападният университет страшно много помагат и там се е зародило нещо страхотно и се надявам тази енергия да продължи“, посочва Христо Бояджиев.

И допълва, че младото поколение, което идва, е много по-ориентирано в това да има мисия, кауза в живота, да работят за нещо смислено.

"Първият урок за социалното предприемачество, че понякога един човек, когато смята, че не учи достатъчно, че не дава достатъчно за една организация, трябва да направи следващата стъпка, т.е. промяната. Вторият урок е свързан с това, кое носи удовлетвореност. Когато станеш добър в нещо, когато започнеш да виждаш резултатите от работата, която вършиш. То започва да ти харесва все повече и повече и се превръща във важна част от твоя живот. Последният урок е свързан с успехите, които тези млади хора ще достигнат. Отдайте се на социалното предприемачество, направете нещо стойностно за обществото“, казва Христо Бояджиев

Целия разговор с Христо Бояджиев можете да чуете в звуковия файл.

Борис Колев е млад, но вече е ветеран в бизнеса, защото основава първата си компания, когато е едва на 18 г. Той е сред най-известните български предприемачи и е преминал пред Силициевата долина. В момента е генерален директор на българска група от компании в сферата на маркетинговите и технологични иновации. Освен това е активен участник в редица инициативи в сферата на социалната отговорност. През 2020 г. Борис Колев става част от Бизнес залата на славата, където също са хора като Стив Джобс, Хенри Форд и други.

"Едно от важните правила, които трябваше да споделя със студентите, че когато бизнесът, организацията или проектът им е социално насочен, всъщност всички около тях им помагат. Това е едно правило близко до съзнанието, но човек го разбира, когато започне“, споделя Борис Колев.

Голяма част от българския бизнес израсна много през последните 15 години. Корпоративната социална отговорност беше термин, който почти никой не познаваше. Сега в големите компании имат цели отдели, които се занимават с това. Тъжно е, че все още има сектори, които въобще не обръщат внимание на отговорността към хората, служителите и към обществото, твърди Борис Колев.

Социалното предприемачество и каузите могат да дадат сила на всеки предприемач да премине и през най-големите трудности.

Целия разговор с Борис Колев можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Николов (в ляво)

Димитър Николов: Община Бургас се управлява с любов, екип и доверие

В изнесеното студио на предаването "Нашият ден" в Бургас гостува кметът на града Димитър Николов. Той споделя за предизвикателствата и приоритетите в управлението на Общината и подчертава значението на усилията и сътрудничеството в постигането на успехи. "Такава община се управлява с любов, с екип и с доверие, с много усилия, със скъсани нерви и много..

обновено на 06.06.24 в 10:55

Защо профилактичните прегледи са важни и за пасивните пушачи?

Предварителни данни от онлайн анкета на Медицински университет – Пловдив и Фондация "Грижа за здравето" показват, че два процента от децата на възраст между 6 и 9 години пушат традиционни цигари, а три процента използват електронни цигари. Резултатите бяха представени на пресконференция на 31 май, Световния ден за борба с тютюнопушенето. Според д-р..

обновено на 05.06.24 в 13:56
Елисавета Ангелова и Николай Ангелов – Гари с водещия на

Творческа хармония: Семейство художници от Бургас и тяхното изкуство на мечтите

В изнесеното студио на предаването "Нашият ден" от Бургас семейство художници, които творят заедно и носят със себе си силата на изкуството и въображението, споделят своите мисли и чувства за творчеството, морето и живота. Елисавета Ангелова и Николай Ангелов – Гари разказват за своето вдъхновение и как създават своя фантастичен и чувствен свят на..

обновено на 05.06.24 в 11:17
Д-р Мими Виткова

Д-р Мими Виткова: За дефицитите и нуждите на българското здравеопазване

Кога ще бъде подписан нов колективен (КТД) в сферата на здравеопазването и какви реформи са необходими, за да заработи българската здравна система в полза на пациентите?  В "Lege Artis" гостува д-р Мими Виткова – бивш министър на здравеопазването (1995-1997), за да изкаже своето експертно мнение, относно дефицитите и проблемите в структурата на..

публикувано на 05.06.24 в 11:10