Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2 декември – Международен ден за премахване на робството

Моника Николова: България все още е в челните статистики по износ на хора (видео)

На 2 декември ООН отбелязва Международният ден, напомнящ премахването на робството. Той е приет с решение на Общото събрание на ООН през 1949 г. Макар да сме склонни да говорим за темата в минало време, тя съществува около нас.
Съвременното робство е свързано преди всичко с трафика на хора, целящ трудова или сексуална експлоатация.

Около 50 млн. души са жертва на трафик в момента.

“За съжаление тази цифра нараства. Сякаш на нас ни убягва темата трафик на хора и смятаме, че това е нещо, което е далеч от нас и няма как да ни се случи“, казва в ефира на “Нашият ден“ Моника Николова, директор на Фондация “А21“, и допълва:

“Опитът ни показва, че всеки едни човек е уязвим да попадне в някаква форма на експлоатация, затова е важно да сме информирани. България все още е в челните статистики по износ на хора, това е доста стряскащо.

Много често случаите с трудова експлоатация не са само защото хората идват от по-бедно място и нямат възможност, но някой път желанието за това да отидат в чужбина, търсейки по-добра реализация и по-висок доход, са понякога и мотивиращите желания на хората. Ако хората не са информирани и не знаят как да се предпазят, са уязвими да попаднат в експлоатация“.

Моника Николова в ефира на “Нашият ден“

Превенция...

“Много често говорим на тази тема и винаги споменаваме Националната телефонна линия за борба с трафика на хора – 080020100, която е напълно анонимна и е достъпна не само в България, но и от Европа. Хората могат да се обадят безплатно“, казва още Николова в интервю за БНР и подчертава:

Една от услугите, които линията предлага, е проверка на работата. Ако някой желае да отиде в чужбина с цел работа, може да се обади на линията, там колегите ще направят обстойно проучване и накрая ще дадат становище на човека, който се е обадил, за това какво са открили за офертата. Какви са притесненията за нея и има ли такива. Винаги даваме и насоки как хората да се предпазят, ако все пак решат да пътуват“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Фондация “А21” е глобална неправителствена организация с офиси в 12 държави по целия свят, която съществува и в България. Нейната сферата на дейност е борбата срещу трафика на хора и съвременното робство, в което живеят над 20 млн. души по цял свят днес. Усилията на А21 в работата срещу трафика на хора в и извън България, са резултат на разбирането, че в XXI век не е допустимо да има толкова много роби по света, повече откогато и да било в човешката история.



По публикацията работи: Зоя Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Практика и философия на възстановяването

Регенеративното или възстановителното земеделие набира все повече популярност днес, ако изобщо е подходящо да използваме термина популярност за толкова решаващи процеси като запазването и оздравяването на почвата. Тя, почвата, е на най-важното място в производството на храната, която човечеството консумира, и колкото по-бързо разберем това,..

публикувано на 03.07.24 в 17:40

Безплатни консултации в кабинета по репродуктивно здраве на "Майчин дом"

В това издание на Lege Artis говорим за репродуктивното здраве. Доц. д-р Мария Юнакова , акушер-гинеколог и специалист по репродуктивна медицина с над 20-годишна практика, запознава слушателите на предаването с кабинета за репродуктивно здраве на СБАЛАГ "Майчин дом", който отвори врати за безплатни консултации на пациенти с репродуктивни..

публикувано на 03.07.24 в 13:27

Нов дом, нов живот: Трудностите при адаптацията в България

Разговорът е посветен на хората, които решават да променят света си и напълно да променят живота си, премествайки се в друга страна или в рамките на собствената държава. Разглеждаме всички аспекти, които едно преместване изисква – от битови, административни до социални предизвикателства. Гости на рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" са Ивета Иванова..

обновено на 03.07.24 в 12:34

Физическата активност и дигиталното ежедневие

Близо 1,8 млрд. възрастни по цял свят са изложени на риск от заболявания като рак, сърдечни и мозъчни удари, деменция и диабет поради недостатъчна физическа активност. Според проучване на Световната здравна организация (СЗО) липсата на физическа активност в глобален мащаб се е увеличила с 5% между 2010 и 2022 г. На живо от конференцията в..

публикувано на 03.07.24 в 12:05

Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват?

Протест в цялата страна на собственици на аптеки  поради предложените промени за начина на отпускане на лекарства по НЗОК, с което се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти. Фармацевтите не са съгласни промяната да се осъществи без финансова обосновка. Аптеката трябва да осигури голямо количество лекарствени продукти, върху които няма..

публикувано на 03.07.24 в 11:50