Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Terra Култура

Защо е важно да съхраним културно-историческо наследство на българите в Албания?

Традиционното женско облекло при християните от Голо Бърдо, Албания.
Снимка: westbalkans.org

Срещата на върха ЕС и Западни Балкани за първи път се провежда в  Албания – страна, която не е част от ЕС. Лидерите на 27-те и шестте държави от Западните Балкани ще обсъдят стратегическото партньорство и развитието на политическия диалог с Европейския съюз, преодоляването на негативните социално-икономически последици от войната в Украйна и задълбочаващите се енергийна и продоволствена кризи, предизвикателствата пред сигурността, миграционният натиск, борбата с тероризма и организираната престъпност.

Това е един от ключовите моменти, в които може да се говори за опазване на културно-историческо наследство на българите в Албания. Преди броени дни приключи работа кръглата маса с международно участие "Българското културно-историческо наследство в Западните Балкани – актуални проблеми“. Какво е актуалното и какви са проблемите, в "Нашият ден“ коментира доц. д-р Веселка Тончева, етнолог, изследовател в Институт за етнология и фолклористика на БАН.

Фокусът на проекта е поставен върху миналото и настоящото на българите, населяващи четири държави – Република Албания, Република Косово, Република Северна Македония и Република Сърбия, разположени в част от територията, добила геополитическа популярност в съвремието като "Западни Балкани”. В тях има дълбоки следи от българското културно-историческо наследство в областта на историята, езика, културата, бита, фолклора. Това е напълно обяснимо заради общите процеси, които протичат в българския народностен организъм от много векове насам.

"Изследването е свързано с нашите сънародници там, които по исторически обстоятелства са останали на чужда територия и вече повече от 100 години живеят в едно чуждоезикова среда, но успяват да съхраняват паметта, езика културата“, посочва доц. д-р Веселка Тончева.

За първи път доц. д-р Веселка Тончева попада в областта Голо Бърдо в Албания през 2007 г., благодарение на спелеолога Алексей Жалов.

"Пещерняците донесоха едни записи от област Голо Бърдо, която е на границата със Северна Македония, но от албанска страна. Условно казано, между Охрид и Дебър. Аз бях много впечатлена от този архаичен език, диалект, който съдържат песните им, музикалното им съдържание“, припомня доц. д-р Веселка Тончева.

И допълва, че обектите на нейните проучвания са в областите Голо Бърдо, Гора и Преспа. Това са трите по-големи територии, където има наши сънародници, останали на албанска територия по различно време след Балканките войни, както гораните след 1924-1925 г.

Ролята на учените, които са проучвали тези райони в Албания, е да разказваме за тези хора, защото реално след 1948 г., когато се затварят границите на тоталитарна Албания, се губи връзката с тях. Едва след началото на демократичните промени през 90-те година на XX век започва възстановяването на контактите с българската общност.

"Ние трябва да имаме знанието за тях, защото те имат българско самосъзнание и имат усещането, че са българи и че България е "Майка Бугария“, както я наричат по-възрастните хора“, казва доц. д-р Веселка Тончева.

През 2017 г. албанската държава призна официално съществуването на българско малцинство в страната. А изследванията на доц. д-р Весела Тончева са в основата да бъде извървян този път. Много важна за признаването е подписката, която е била направена от българите, които живеят там.

В допълнение тя споделя, че благодарение на проекта  "Българите в Западните Балкани (100 години преди и след Ньой)” и на кръглата маса с международно участие "Българското културно-историческо наследство в Западните Балкани – актуални проблеми“ има възможност да продължи да работи теренно. 

Целия разговор с доц. д-р Веселка Тончева можете да чуете в звуковия файл.

  Снимки – Традиционното женско облекло при християните от Голо Бърдо, Албания. westbalkans.org
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30