Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Дъщерите на тъкачната вила" – втора част от поредицата на Ане Якобс

Цветомила Димитрова
Снимка: Ангелина Грозева

Новата книга "Дъщерите на тъкачната вила" на немската авторка – Ане Якобс събира в сюжета си едно могъщо семейство. Драматични обрати. Имение, което крие повече от една тайна. Действието се развива в Аугсбург, 1916 година. Над бляскавия живот в семейното имение на богатите индустриалци Мелцер надвисва сянката на историческите събития. Дъщерите на Тъкачната вила са принудени да я превърнат в лазарет, а мъжете да отидат на фронта. Междувременно младата съпруга на Паул Мелцер, Мари, е изправена пред огромна отговорност – тя трябва да спаси тъкачната фабрика и да помогне на сестрите на съпруга си да преодолеят изпитанията на бурния период. Сираче до неотдавна, Мари не се страхува от предизвикателствата, но надеждата да прегърне отново любимия си, е подложена на неспирните удари на съдбата. А един ден пред вратата на имението се появява елегантният лейтенант Ернст фон Клипщайн, решен да не губи от поглед красивата жена, която държи в способните си ръце бъдещето на семейство Мелцер, разказва пи ар специалистът от издателството – Цветомила Димитрова:

"Двете книги са част от поредица. На немски език те вече са 5. Виждаме съдбата освен на семейството и на работниците им. Виждаме как съдбите и на семейството и работниците се преплитат и как се обединяват от общите теми – любовта, грижата за другия, виждаме как сме зависими едни от други. Главната героиня Мари е гласът на новото време. Виждаме с всяка следваща книга колко повече промяна и нов полъх носи тя и как тя е много нужна и за семейство Мелцер, но дори и за обществото като цяло. Във втората книга предизвикателствата са свързани с надвисналата сянка над Европа и се доказва колко важно е човешкото – да подадеш ръка и колко силна може да бъде любовта. Надеждата много силно присъства."

В първата част сякаш централна тема е желанието на богатите да притежават всичко, а втората част сякаш насочва вниманието към това, че най-ценните неща като любов не можем да си купим. И в двете книги централен е образът на Мари. В романа са заплетени централни исторически събития – периода преди и по време на Първата Световна война. Войната е от основните трудности пред семейство Мелцер в сюжета. Ане Якобс успява да заинтригува читателите с вплитането на история в романите си, но и с интересни взаимоотношения и игра на чувства.

Ане Якобс е автор на успешната трилогия Die Gutshaus (Имението), както и на редица исторически романи и екзотични саги (под друго име). С Тъкачната вила тя осъществява своя дълго таена мечта и описва съдбата на едно семейство на интригуващия фон на съвременната немска история. Романът е преведен и попада в бестселър листите в много страни, след което следват още 4 продължения на сагата.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Лицата на неродените пеперуди" – по действителен случай и с кауза

Книгата "Лицата на неродените пеперуди" на авторката Мариела Георгиева застава зад каузата за борба с насилието над жени. Книгата е написана по действителни случай от практиката на Мариела като следовател в Съединените американски щати и ще бъде официално представена на 1-ви юни, с благотворителна вечер, посветена на всички жертви на домашното..

публикувано на 30.05.23 в 17:35
Рада Якова

34-ти фестивал "Процес – Пространство": Археология на щастието

През 2023 година фестивалът  "Процес – Пространство" отбелязва своето 34-то издание , което ще мине под мотото " Археология на щастието" . Това ще се случи на три сцени – Русе, Варна и Балчик. Началото се поставя с изложба на 31 май в Градската художествена галерия – Русе , а вълнуващият финал е в Балчик, в уикенда 9-11 юни . Варна е горещият център..

публикувано на 30.05.23 в 16:20

"Паяжината на психическия тормоз" – второ допълнено издание на психотерапевта Боряна Григорова

"Книгата става завършен продукт едва когато се прочете и преживее от читателя. За "Паяжината на психическия тормоз" това важи особено силно, защото тя не е нито просто автобиографична история, нито четиво от популярната психология. Тя е опората на човека, попаднал във водовъртежа на собствените си житейски размисли относно партньорствата и срещите си...

публикувано на 30.05.23 в 15:35
френският пианист Жан-Мари Машадо

Звънтящи екстравагантности

Темата на предаването е заимствана от последния проект на саксофониста и кларинетист Джанлуиджи Тровези и концертмайстора Стефано Монтанари върху творби на Пърсел и негови съвременници, но и с авторска музика на двамата италианци. В подобни интерпретации, но по Мануел де Фая, ни води и френският пианист Жан-Мари Машадо, и валенсианският китарист Шимо..

публикувано на 30.05.23 в 14:45

"Игли в купа сено" – художничките в извънредно положение

На 30 май, в 18 часа в Националната художествена галерия "Двореца" се открива сборната изложба "Игли в купа сено". Тя е крайния резултат от отворена покана, която Българският фонд за жените (БФЖ) отправи към нашите и чуждестранните визуални артистки миналата година, да създадат произведения, по темата "Извънредно положение" . Творбите на..

публикувано на 30.05.23 в 14:16