Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Орлин Колев: Възможната конституционна развръзка – реалност или хипотеза

д-р Орлин Колев
Снимка: БНР

Възможната конституционна развръзка – реалност или хипотеза. Това коментира в "Законът и Темида“ д-р Орлин Колев – експерт по конституционно право, преподавател в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски“ и в Университета за национално и световно стопанство.

Вчера комисията по правни въпроси в Народното Събрание отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс. Предстои гласуване в пленарна зала и най-вероятно там ще падне този текст. Каква е процедурата след ветото?

"В първоначалния вид законопроектът може да се приеме с обикновено мнозинство. Тук Конституцията изисква абсолютно мнозинство, т.е. най-малко 121 народни представители следва да гласуват. Ако парламентът има волята да гласува закона в какъвто и да е вид. Де факто със 121 гласа може да се преодолее президентското вето. Но може да се съобразят и с някои от мотивите на Указа на президента", посочва д-р Орлин Колев.

В каква ситуация се намираме в момента между първия и втория мандат?

Според чл. 99 от Конституцията парламентът разполага с три възможни опита за образуване на правителство. След като имаме неуспешен мандат от първия опит, рулетката продължава да се върти. Първият и вторият опит като процедури са идентични. Разликата се състои в парламентарната група, която излъчва кандидата за министър-председател. Ако и тук имаме неуспешен опит за излъчване на правителство, то тогава президентът за трети пореден път ще следва да възложи проучвателен мандат не на кандидат от парламентарна група, а на самата парламентарна група в седемдневен срок.

Според д-р Колев фазата, в която се намираме в момента, няма срок за даване на втория мандат. И допълва, че политологичният прочит за евентуална възможност за формиране на експертен кабинет на малцинството не кореспондира с пряк текст от Конституцията. Идеята на конституционния законодател е не да има плаващи мнозинства, а по-скоро да има една парламентарна консолидация.

Рационализираният парламентаризъм

"Рационализираният вариант на парламентаризма най-вече се състои в недопускане на случаен блам на правителството. И да се подобри работата на парламента в законодателния процес. Двата института на доверието и недоверието към правителството са в полза на правителството“, казва д-р Колев.

При номинацията на проф. д-р Габровски разчитахме тази силна фигура някак си да консолидира парламентарна подкрепа. Идеята на Конституцията е точно обратната. Първо се консолидира парламент и се обединява около правителството, а не обратното."

Интерес представлява и конституционното основание по отношение на намерението на опредена политическа партия да инициира референдум срещу въвеждането на еврото у нас.

"Всеки един въпрос, който се отнася до българския национален суверенитет, следва да бъде разгледан с необходимата доза на сериозност. Разпоредбите в Закона за прякото участие на гражданите в държавната и местното самоуправление, в чл. 9 е установен периметърът, при който не могат да бъдат подлагани въпроси на национален референдум. Въвеждането на еврото само по себе си следва да се осъществи със закон и с много изменения в редица други закони", твърди д-р Колев.

Идеята на политическата партия, която лансира идеята за референдум, като че ли няма своето законово основание. Не може да бъде предмет на национален референдум въпрос, който касае закон или кодекс в неговата цялост

Конституцията е категорична, особено при процедурата за връчване на проучвателен мандат, но на три самостоятелни етапа."

Д-р Орлин Колев, коментира, че не следва да се приемат и трите проучвателни мандата като част от една и съща процедура. Една процедура по конституиране на правителство, но това са три самостоятелни отделни опита. В тази разпоредба няма как да приемем, че президентът може да се възпротиви на избора на парламентарната група кой да бъде предложения за министър-председател. Парламентарната група сама преценява на кого да се довери за бъдещия министър-председател. И за президента не остава нищо друго освен да му връчи мандат. Ако и три парламентарни групи излъчат една и съща фигура, не виждам как президентът би могъл да откаже да връчи проучвателен мандат.

Възможната конституционна развръзка – реалност или хипотеза

"Ще бъде реалност тогава, когато имаме консолидирано парламентарно мнозинство. Иначе остава една хипотеза", споделя д-р Колев.

Целия разговор с д-р Орлин Колев можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Споделяне на наследството

Валерия Хог от София учи и работи години наред в чужбина, както във Франция, така и в Ирландия. Село Владимир до Радомир я привлича с близостта си до София, със старите си къщи и прекрасната гледка към радомирската котловина.  Къщата, която тя възстановява, е строена преди век, така че спасяването е било съвсем навременно, даже закъсняло...

публикувано на 12.05.24 в 11:25

Вяра и суеверие

Темата за вярата и неверието логично е една от най-дискутираните в страниците на Свещеното Писание. В първата неделя след Възкресение Христово, наречена Томина, евангелското четиво от св. евангелист Йоан ни разказва за проявеното неверие от страна на св. ап. Тома, един от дванадесетте Христови ученици. Неверие, което благодарение на Спасителя..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия?

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия, ако законопроектът за  " чуждестранните агенти " , който бе одобрен на второ четене и предизвика огромни протести в Тбилиси, бъде приет? На 11 май, в събота, предстои третото и може би фатално гласуване на този законопроект, който вероятно ще постави на риск цялото демократично наследство на..

публикувано на 11.05.24 в 08:50
Антония Ламбиева и Александра Величкова

Проявленията на земното

Антония Ламбиева и Александра Величкова са възпитанички на Националната художествена академия и заедно изработват керамика в ателието си в София. Освен керамични съдове за дома, те изработват и пана за градската среда. Както много млади керамици, двете дами присъстват активно в дигиталното пространство, където ги срещнах и аз. При все това и..

публикувано на 10.05.24 в 18:05
Константин Фотинов и сп.

130 години организирано журналистическо движение

През 1844 г. Константин Фотинов започва да издава сп. "Любословие" в град Смирна, който тогава се намира в пределите на българските земи под Османско владичество. С появата на това издание се заражда българският периодичен печат, чиято 180-годишнина честваме днес. Тази година се навършват и 130 години от появата на първото организирано..

публикувано на 10.05.24 в 15:46