Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът Илияна Йотова – патрон на кампанията на БНР "Българските посланици на културата"

Снимка: БГНЕС

Второто издание на кампанията "Българските посланици на културата" на Българското национално радио е в разгара си.

Със старта й БНР покани своите слушатели да предложат имена на творци, допринесли за популяризирането на българската култура извън границите на страната ни.

Можете да изпращате вашите номинации за творци, които поставят България на културната карта на света през 2022-ра година на адрес: kulturniposlanitsi@bnr.bg до края на декември.

В началото на 2023-та година авторитетно жури ще избере 12 от всички предложения, които ще бъдат Българските посланици на културата за 2022-ра година.

Около Деня на българската просвета и култура БНР ще организира кръгла маса на тема "Власт, медии, култура" с участието на новоизбраните Български посланици на културата за 2022-ра година.

Партньорски организации на кампанията са Държавният културен институт и Изпълнителната агенция за българите в чужбина.

Организаторите на инициативата имат за цел и да поставят въпроса за необходимостта от структурирани политики за подкрепа на българските творци, избрали да живеят и творят извън страната ни, така както има осигурена подкрепа за българското образование и българските училища зад граница.

Амбиция е и при възможност през есента да организират в страната ни Фестивал на българската култура, който да се превърне в ежегодна среща и своеобразен духовен мост между творците в България и тези, избрали да творят извън страната ни.

Тази година кампанията се провежда под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.


По публикацията работи: Екип БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Юлияна Антонова-Мурата – български посланик на културата

Юлияна Антонова-Мурата е дипломат и писател. Тя е сред 24-мата творци, поставили България на картата на света. "Българските посланици на културата" бяха обявени в ефира на програма "Христо Ботев" и за тях гласуваха слушателите.  Юлияна е роден в София, но живее от дълги години в Япония.  Завършила е 91-ва Немска езикова гимназия "Проф. Константин..

публикувано на 16.02.23 в 10:25

Мари Врина: Преводът като убежище от разочарованието

Мари Врина е френска българистка и преводачка . Тя е български посланик на културата за 2021 година.  Кои са „Българските посланици на културата 2021" в кампанията на БНР Завършва Ecole Normale Supérieure с класически езици. Професор по българска литература във Франция в Националния институт за източни езици и цивилизации (INALCO). Тя има..

публикувано на 14.02.23 в 11:10

"Ева Квартет" – мистерията на женското камерно пеене (видео)

Квартетът има участия на множество български и световни музикални фестивали: „Tranz and Folk Fest“ – Рудолщадт, Германия; „Voice mania“ – Виена, Австрия; фестивала за етно музика в Плауен, Германия (с втора награда); международния музикален фестивал в Япония; „ Европалия “ в Брюксел, Белгия; „ Аполония “, Созопол,..

публикувано на 09.02.23 в 10:50
Жаклин Вагенщайн

Жаклин Вагенщайн: Да, културата струва пари!

Жаклин Вагенщайн е българска издателка. Тя е дъщеря на кинокритика, сценариста и издателя Раймонд Вагенщайн и внучка на сценариста, режисьора и писателя Анжел Вагенщайн. Тя е и “Български посланик на културата за 2021“ г., избрана от слушателите на БНР. “В моя случай нещата започват от семейството. Киното и литературата са заложени..

публикувано на 08.02.23 в 12:30
Теодор Ушев

За бягството от хаоса, за цифрите и божествената пропорция

Той е аниматор номер 1 в света, известен в цял свят с майсторските си анимационни проекти. Има над 200 отличия през годините, включително номинация за "Оскар". Един от Българските посланици на културата за 2021-ва година в конкурса на БНР.   В "Нашият ден“ Теодор Ушев разказва за най-новия си игрален филм "φ 1.618" .  Cюжeтът на антиутопията..

публикувано на 01.02.23 в 11:05