Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защитени ли са правата на децата със специални потребности?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Частният случай на шестгодишната Лилия и нейното семейство е пример за това, как деца със специални нужди се оказват нежелани в детски градини и училища. На хартия това не трябва да е така, защото в България действа т.нар. "приобщаващо образование". Оказва се, че такива деца на практика са гонени. В "Законът и Темида" се разказва за една тъжна житейска история, която въпреки всичко има положителна развръзка. 

"Когато Лили навърши годинка, започнахме да забелязваме неща, които не са типични за деца на нейната възраст. Тя не се обръщаше на името си, когато я извика някой от семейството. Не реагираше, не сочеше с пръсти, не имитираше, не си играеше с играчки. Имаше обща особеност в цялостното поведение. И от този момент нататък започнаха нашите мъки, ходене при лекари за диагноза и насоки. Цялото семейство осъзнахме, че в България няма лекари, които да те насочат какво да правиш, къде да отидеш. Всеки родител е принуден сам да търси вариантите за изследвания, които, общо взето, се правят в чужбина, за лечения, които са експериментални и могат да се финансират единствено от семействата на такива деца", споделя Елиза Василева.  

Лили е с тежка форма на аутизъм, не е вербална и не се обслужва сама и се  нуждае от специални грижи. Първоначално тя постъпва в специална група в детска градина № 134 "Любопитко" с група с логопедична насоченост. 

"Усещаше се един постоянен натиск от страна на възпитателите в детската градина. Наблюдавах другите деца в групата, но те бяха с леки нарушени. По-тежките случаи са нежелани. От детската градина заявяват, че те не са длъжни да назначат детегледачка на нашето дете", посочва Елиза Василева. 

Майката е принудена да подаде сигнал в Дирекция "Образование“ на Столична община. След което малката Лили е преместена в друга детска градина. Така детето, което се нуждае от специални грижи, попада в детска градина № 99 "Брезичка". В момента с Лили работи ресурсен учител и целият състав на детската градина се отнася с любов и разбиране към нея.

"Оказва се, че ако правата на тези деца със специални потребности са потъпквани, родителите се поставят в много лошо положение и трябва да се чувстват гузни, че работят, а не са до децата си. Моето дете в момента е на 6 години и аз започнах да проучвам как стоят нещата в училище“, допълва Елиза Василева. 

Малката Лили има късмет, защото за нея въпреки всичко има подходяща детска градина, където тя е обградена с любов и внимание. Майка ѝ има още по-голям късмет, защото грижата за детето ѝ е целодневна и тя може да ходи на работа. Но стотици други майки на деца със специални образователни потребности нямат този късмет. Те са принудени да се отдадат единствено на грижата за децата си, защото няма на кого да ги поверят.

"Радвам се, че съм успяла да помогна на едно дете да си намери място в детска градина. Да си намери щастливото място и майката да се чувства спокойно от факта, че детето се чувства спокойно в детската градина“, твърди Елка Илиева, главен експерт в Дирекция "Образование“ в Столична община. Тя допълва, че е необходим индивидуален подход към всяко дете със специални нужди в рамките на нормативната уредба.

Тази изключителна история за доброто става реална благодарение на Иванка Харбалиева директор на детска градина №99 "Брезичка“.

"Лили е едно прекрасно дете, което ни обича много и което е при нас с много грижа. Специалистите, които се грижа за нея, са ресурсен учител, психолог, ерготерапефт, както и двама логопеди“, пояснява Иванка Харбалиева.

В тази детска градина учат децата да казват "Обичам те“. Обикновено всяка сутрин така се посрещат както с децата, така и с техните родители.

"Нещата се случват тогава, когато сме заедно. За нашия екип специалисти това е дете, което има нужда от тях. Семейството е в наша подкрепа и с което сме заедно и се опитваме да помагаме“, допълва педагогът.

В детска градина "Брезичка“ по Коледа се реализира инициативата "Деца помагат на деца“.

"Децата от всички групи изработват коледни сувенири, които предлагаме на Коледния базар в Столична библиотека и тук на място в детската градина и закупуваме жизнено важни неща за тези деца. Това са подходящи дидактични средства за развитие на деца със специални потребности“, обяснява Иванка Харбалиева.



По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия?

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия, ако законопроектът за  " чуждестранните агенти " , който бе одобрен на второ четене и предизвика огромни протести в Тбилиси, бъде приет? На 11 май, в събота, предстои третото и може би фатално гласуване на този законопроект, който вероятно ще постави на риск цялото демократично наследство на..

публикувано на 11.05.24 в 08:50
Антония Ламбиева и Александра Величкова

Проявленията на земното

Антония Ламбиева и Александра Величкова са възпитанички на Националната художествена академия и заедно изработват керамика в ателието си в София. Освен керамични съдове за дома, те изработват и пана за градската среда. Както много млади керамици, двете дами присъстват активно в дигиталното пространство, където ги срещнах и аз. При все това и..

публикувано на 10.05.24 в 18:05
Константин Фотинов и сп.

130 години организирано журналистическо движение

През 1844 г. Константин Фотинов започва да издава сп. "Любословие" в град Смирна, който тогава се намира в пределите на българските земи под Османско владичество. С появата на това издание се заражда българският периодичен печат, чиято 180-годишнина честваме днес. Тази година се навършват и 130 години от появата на първото организирано..

публикувано на 10.05.24 в 15:46

Съкращаване от работа и преизчисляване на пенсия

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Виктория Антонова от Бургас: "Съкратиха ме от работа, но мисля, че уволнението ми е неправомерно. В какъв срок трябва да подам иск през съда? Чуйте отговора в звуковия файл. Снимката е илюстративна – Радио Видин

публикувано на 10.05.24 в 15:10

В Сливен се отбелязват 184 години от рождението на Хаджи Димитър

На 10 май Община Сливен отбелязва 184-тата годишнина от рождението на легендарния воевода Хаджи Димитър. Церемонията по поднасяне на венци и цветя започна в 10 часа на площада, който носи името на Хаджи Димитър. В събитието участват представители от Центъра за подготовка на специалисти, както и множество граждани, желаещи да отдадат почит към паметта на..

обновено на 10.05.24 в 13:34