Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Иванов: Големият въпрос е за бъдещето на Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия реагира остро на посещението на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон, като обвини Съединените щати в индиректна война. Американският президент Джо Байдън увери своя украински колега Володимир Зеленски, че ще подкрепя Украйна колкото е необходимо. 

Руският президент Владимир Путин подчерта, че страната му ще намери противодействие срещу американската противовъздушна система "Пейтриът", която Съединените щати предоставят на Украйна. Според "Политико" Пентагонът разглежда възможността за подготовка на украински военни за работа със системата в американска база.

Путин подчерта, че страната му ще намери противодействие, като все пак отбеляза, че Русия иска да сложи край на войната в Украйна и че всички военни конфликти завършват с дипломатически преговори. Според говорителя на Белия дом Джон Кърби обаче, Путин "не е дал абсолютно никаква индикация, че е готов да преговаря". 

“Безспорно войната в Украйна е международното събитие на годината. Вчера за първи път Путин наруши собствените си закони, които той прокара в Русия. Той нарече “специализираната военна операция“ в Украйна “война“. Не мога да си представя по-голямо падение от това!“

Това каза в интервю за БНР журналистът Иво Иванов.  

“Другото, което трябва да откроим през тази година е, че въпреки всички заплахи, че конфликтът ще прерасне в глобален и световен, той успя да се задържи в рамките на Русия и Украйна, защото Русия няма глобални съюзници, глобални играчи, които да я подкрепят. Русия има за съюзник една регионална сила като Иран. Останалото са сателити като Беларус и низвергнатата Северна Корея“, посочи още той.

Според него големият въпрос остава за бъдещето на Русия и това ще се решава следващата година с изхода от войната. Едно от основните теми на разговора между Байдън и Зеленски е била именно това – какво ще се случи с Русия?“.

Русия отхвърли предложението за един достоен мир…

“Когато беше срещата на Г-20 и Путин не отиде на нея, западните държави му предложиха тази формула, която беше най-добра за излизане от конфликт. Предложиха му Русия да изтегли своите войски на границата от 24 февруари, но остана неясно дали Дуганск и Луганск трябваше да бъдат върнати. Предложиха му Крим да остане в сегашното положение, да се водят преговори за него, но Русия да не напуска полуострова. Това беше най-добрата оферта, която можеше да получи“, посочи още Иванов. 

Според него големият въпрос е какво ще стане с ядрения арсенал, когато се стигне до смяна на режима в Кремъл:

“Най-куриозното, което се получи тук е, че единствената гаранция за Русия оттук нататък, че Киев няма да посмее да разработи собствено ядрено оръжие, за да си гарантира мир с Русия, това е ако Украйна стане член на НАТО. От първоначалната опция Украйна да не влезе в НАТО, сега това е най-добрата опция за Русия, Украйна да е в НАТО, за да бъде възпирана от останалите съюзници“.

Ясни ли са целите на войната?

“Целта Русия да ликвидира Украйна и отново да я направи сателитна държава е непостижима. Остава другата цел - да се намери мир, който да е приемлив и за двете страни“, каза още той в интервю на Александър Райчев за “Нашият ден“

По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ботаническата градина на БАН опазва опрашителите в градска среда

Проф. Светлана Николова , директор на Ботаническата градина на БАН в София, представя в "Нашият ден" новата инициатива за опазване на опрашителите в градска среда. От 6 юни посетителите на Ботаническата градина ще могат да се насладят на красива, медоносна градина с десетки видове растения,  чийто прашец и нектар са храна за пчелите и..

публикувано на 04.06.24 в 13:48

Как да задържим младите лекари в страната?

В рубриката "Време за наука" на предаването "Нашият ден"  Мария Куманова , директор на Дирекция "Демография" към общината, сподели как Бургас адресира демографската криза чрез модерна философия за детско здравеопазване и задържане на младите лекари. В Югоизточна България, включително Община Бургас и всички общини в региона, се сблъскват с проблеми в..

обновено на 04.06.24 в 13:35
Атанасовско езеро

Биоразнообразието в Бургас и хората от града

Знанието може да се развива цял живот. Българската фондация "Биоразнообразие" насърчава гражданската наука чрез поредица от инициативи. Радостина Ценова – представител на фондацията, разказва в "Нашият ден" за новите кампании, свързани с опознаването и опазването на биоразнообразието в Бургас . Бургас е разположен на три езера и едно море...

публикувано на 04.06.24 в 12:32
Василена Мирчева и зам.-кметът по образованието Михаил Ненов

Как сиропиталище се превърна в най-модерното училище в Бургас?

Зам.-кметът по образованието в Бургас Михаил Ненов разказва за "първокласното начало" в бургаските училища, иновативните образователни политики и изграждането на ново училище на брега на морето. Яна Кършийска: Младото поколение чете и има отношение към книгите В ефира на "Нашият ден" Михаил Ненов сподели следното: "Идеята за първокласно..

обновено на 04.06.24 в 12:26
д-р Петко Петков

Как ин силико експериментите заместват тестовете върху животни?

Лабораторията по математическа химия изработва модели за прогнозиране на вредни за човека и околната среда токсикологични обекти. Този тип модели се наричат "ин силико модели" (in silico) и представляват компютърни симулации на биологични експерименти – алтернатива на тестовете с животни . Възможността всички ние да използваме безопасна..

публикувано на 04.06.24 в 11:49