Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ръкописите не горят

В богатия си фонд Радиотеатърът на програма "Христо Ботев" пази едни от най-големите шедьоври на словесното и драматургичното творчество, създавани през последните осем десетилетия. Щастливи ви сме да съобщим, че редом до тях застава един от най-значимите романи в руската, а и в световната литература –  "Майстора и Маргарита" от Михаил Булгаков.

Премиерното излъчване на радиодраматизацията в четири части можете да слушате от 26-и до 29-и от 10 часа на вълните на програма "Христо Ботев".

Едва ли едно от най-четените и литературни произведения на миналия век има нужда от пространно представяне. Драматизацията на Ина Вълчанова остава близо до текста, а нейната задача не е да интерпретира текста, а да го синтезира и помести в звукова среда. И все пак синтезът е интерпретация, която търси даден ефект.

Ефектът, който е постигнат, е баланс. Тази именно задача като че ли се оказва най-трудна за всички сценични и екранни интерпретации на великия роман. Драматизацията, която ще имате възможността да слушате, успява да запази посланията, но и мащаба на текста, като не се лишава от неговата колоритност и мрачна веселост. Радиовариантът на романа с почти кинематографична разгърнатост успява да побере, но и да помири в себе си трите основни линии на Булгаковия magnum opus. Евангелската, в която е заложено философското ядро на текста, ни изпраща в Йерушалайм, където ни очакват Йешуа Ха-Ноцри (в ролята Ивайло Герасков) и човекът, който привидно се явява негов съдник – прокураторът Пилат Понтийски (изпълняван от Валентин Ганев). Сатиричната линия, която заема най-голямата част от произведението, пък представя на слушателите онази почти карикатурна, трагично фалшива, но в същото времето толкова истинска някогашна Москва с нейния обществен и литературен живот, която се е превърнала в една от емблемите на романа. Там ще се срещнем с мистериозния Воланд и неговата свита, които обръщат с главата надолу добре подредения и изпълнен с фалш свят на Иван Бездомни, Веренуха, Бенгалски, Берлиоз, но и изобщо на събирателния образ на московчани, който Булгаков и громи, и наблюдава сякаш с умиление. Тук ще чуете гласовете на артистите Симеон Владов, Тео Елмазов, Михаил Милчев, Веселин Ранков, Венцислава Асенова, Камен Асенов,  Стефан Къшев, Елена Русалиева, Чавдар Монов. Само изброяването на имената на тези даровити наши актьори е достатъчен атестат за мащабите на произведението, което имаме честта да ви представим.

Има го, естествено, и онзи магически, метафоричен или метафизичен план, който изпраща Майстора в лудница, а Маргарита на дяволския бал на Воланд – актьорските превъплъщения тук съответно са на Ивайло Герасков и Василена Винченцо. Има я тяхната вечна, колкото трагична, толкова и жизнеутвърждаваща любовна история, има я и голямата тема на романа, която те въвеждат – тази за силата на творчеството и порива към свобода, които единствени са в състояние да направят така, че ръкописите да не горят.

Тук е моментът да отдадем дължимото на режисьорката работа на Христо Симеонов-Риндо, благодарение на която толкова мащабното произведение, което със своята дълбочина, многопластовост и остроумие представлява истинско предизвикателство за всеки творец, посегнал към него, придобива спомената вече цялост и завършеност. Така радиодраматизацията няма да разочарова нито слушателите, които добре познават и обичат текста на Булгаков, нито онези, които за първи път ще се потопят в неговия свят. И наистина тук става дума за потапяне, благодарение на майсторското музикално и звуково оформление на Валя Бояджиева и чудесната работа на звукорежисьора Гергана Драмалиева и звукоинженера Михаил Михайлов.

Приятно слушане!

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Електричеството в нас

На 26 март от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерното повторение на пиесата "За едно явление в електричеството". Радиокомпозицията е по разкази на Чехов, съотнесени по такъв начин, че възпроизвеждат атмосферата на най-съкровените му пиеси. Ето какво казва проф. Людмил Димитров за тази постановка: "Градина, сватба, самоубийство, монах,..

публикувано на 18.03.23 в 08:50

"Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд плаши с хумор

И през 2023 г. Радиотеатърът не забравя мисията си да продуцира качествена драматургия за деца и тийнейджъри. На 16, 17 и 18 януари от 7.20 часа слушайте премиерата на трите части на "Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд. Точно защото говорим за текст на Уайлд, тук внимателно е избегната една досадно честа практика при историите за деца,..

публикувано на 12.01.23 в 12:15
Сцена от

Със стремеж към една неделна баня

Със стремеж към една неделна баня… И надежда за по-чист понеделник Радиотеатърът представя премиерата си "Баня" – радиоадаптация по пиесата на Владимир Маяковски на 8 януари от 16.00 часа. Участват артистите: Георги Златарев, Росен Гицов, Димитър Илиев, Георги Сиркатов, Румен Драганов, Георги Богданов, Станислава Коцева, Кристина Топалова...

публикувано на 30.12.22 в 16:19

Животът винаги предлага "План Б"

В неделя (20.11.2022) Радиотеатърът на програмата "Христо Ботев" ще представи своята премиерна радиопостановка по документални разкази "План Б" от Яна Добрева , която вече имаше своята сценична реализация в столичния "Сити Марк Арт Център". Зависимостите не подбират своите жертви. За тях полът и образованието, етносът и материалното положение,..

публикувано на 17.11.22 в 13:25

Думи в памет на Майя Динева

На 7-и септември загубихме нашата скъпа колежка Майя Динева. Тя не би допуснала да говорим патетично за нея. Тя най-много би искала да се съберем, да се посмеем, да разкажем някоя забавна случка от театралния живот и от работата ни в "Радиотеатъра", да си спомним за непрежалимата ѝ приятелка Негрита, да изпием по едно питие така, както тя изпращаше..

публикувано на 07.09.22 в 12:35