Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръкописите не горят

В богатия си фонд Радиотеатърът на програма "Христо Ботев" пази едни от най-големите шедьоври на словесното и драматургичното творчество, създавани през последните осем десетилетия. Щастливи ви сме да съобщим, че редом до тях застава един от най-значимите романи в руската, а и в световната литература –  "Майстора и Маргарита" от Михаил Булгаков.

Премиерното излъчване на радиодраматизацията в четири части можете да слушате от 26-и до 29-и от 10 часа на вълните на програма "Христо Ботев".

Едва ли едно от най-четените и литературни произведения на миналия век има нужда от пространно представяне. Драматизацията на Ина Вълчанова остава близо до текста, а нейната задача не е да интерпретира текста, а да го синтезира и помести в звукова среда. И все пак синтезът е интерпретация, която търси даден ефект.

Ефектът, който е постигнат, е баланс. Тази именно задача като че ли се оказва най-трудна за всички сценични и екранни интерпретации на великия роман. Драматизацията, която ще имате възможността да слушате, успява да запази посланията, но и мащаба на текста, като не се лишава от неговата колоритност и мрачна веселост. Радиовариантът на романа с почти кинематографична разгърнатост успява да побере, но и да помири в себе си трите основни линии на Булгаковия magnum opus. Евангелската, в която е заложено философското ядро на текста, ни изпраща в Йерушалайм, където ни очакват Йешуа Ха-Ноцри (в ролята Ивайло Герасков) и човекът, който привидно се явява негов съдник – прокураторът Пилат Понтийски (изпълняван от Валентин Ганев). Сатиричната линия, която заема най-голямата част от произведението, пък представя на слушателите онази почти карикатурна, трагично фалшива, но в същото времето толкова истинска някогашна Москва с нейния обществен и литературен живот, която се е превърнала в една от емблемите на романа. Там ще се срещнем с мистериозния Воланд и неговата свита, които обръщат с главата надолу добре подредения и изпълнен с фалш свят на Иван Бездомни, Веренуха, Бенгалски, Берлиоз, но и изобщо на събирателния образ на московчани, който Булгаков и громи, и наблюдава сякаш с умиление. Тук ще чуете гласовете на артистите Симеон Владов, Тео Елмазов, Михаил Милчев, Веселин Ранков, Венцислава Асенова, Камен Асенов,  Стефан Къшев, Елена Русалиева, Чавдар Монов. Само изброяването на имената на тези даровити наши актьори е достатъчен атестат за мащабите на произведението, което имаме честта да ви представим.

Има го, естествено, и онзи магически, метафоричен или метафизичен план, който изпраща Майстора в лудница, а Маргарита на дяволския бал на Воланд – актьорските превъплъщения тук съответно са на Ивайло Герасков и Василена Винченцо. Има я тяхната вечна, колкото трагична, толкова и жизнеутвърждаваща любовна история, има я и голямата тема на романа, която те въвеждат – тази за силата на творчеството и порива към свобода, които единствени са в състояние да направят така, че ръкописите да не горят.

Тук е моментът да отдадем дължимото на режисьорката работа на Христо Симеонов-Риндо, благодарение на която толкова мащабното произведение, което със своята дълбочина, многопластовост и остроумие представлява истинско предизвикателство за всеки творец, посегнал към него, придобива спомената вече цялост и завършеност. Така радиодраматизацията няма да разочарова нито слушателите, които добре познават и обичат текста на Булгаков, нито онези, които за първи път ще се потопят в неговия свят. И наистина тук става дума за потапяне, благодарение на майсторското музикално и звуково оформление на Валя Бояджиева и чудесната работа на звукорежисьора Гергана Драмалиева и звукоинженера Михаил Михайлов.

Приятно слушане!

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30

Скритата реалност

Според руския академик Козирев времето е енергия, способна да се разсейва или концентрира. Известните огледала на Козирев променят плътността на времето и доказват, че човешкият мозък е способен да получава информация независимо от географията и от времето. Те предават и приемат информация. Там миналото и бъдещето се преплитат. Според академик Козирев..

публикувано на 15.03.24 в 15:02

Епизод 3: Кураж на неочаквани места: Юлия и Люба

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 09.03.24 в 08:45