Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръкописите не горят

В богатия си фонд Радиотеатърът на програма "Христо Ботев" пази едни от най-големите шедьоври на словесното и драматургичното творчество, създавани през последните осем десетилетия. Щастливи ви сме да съобщим, че редом до тях застава един от най-значимите романи в руската, а и в световната литература –  "Майстора и Маргарита" от Михаил Булгаков.

Премиерното излъчване на радиодраматизацията в четири части можете да слушате от 26-и до 29-и от 10 часа на вълните на програма "Христо Ботев".

Едва ли едно от най-четените и литературни произведения на миналия век има нужда от пространно представяне. Драматизацията на Ина Вълчанова остава близо до текста, а нейната задача не е да интерпретира текста, а да го синтезира и помести в звукова среда. И все пак синтезът е интерпретация, която търси даден ефект.

Ефектът, който е постигнат, е баланс. Тази именно задача като че ли се оказва най-трудна за всички сценични и екранни интерпретации на великия роман. Драматизацията, която ще имате възможността да слушате, успява да запази посланията, но и мащаба на текста, като не се лишава от неговата колоритност и мрачна веселост. Радиовариантът на романа с почти кинематографична разгърнатост успява да побере, но и да помири в себе си трите основни линии на Булгаковия magnum opus. Евангелската, в която е заложено философското ядро на текста, ни изпраща в Йерушалайм, където ни очакват Йешуа Ха-Ноцри (в ролята Ивайло Герасков) и човекът, който привидно се явява негов съдник – прокураторът Пилат Понтийски (изпълняван от Валентин Ганев). Сатиричната линия, която заема най-голямата част от произведението, пък представя на слушателите онази почти карикатурна, трагично фалшива, но в същото времето толкова истинска някогашна Москва с нейния обществен и литературен живот, която се е превърнала в една от емблемите на романа. Там ще се срещнем с мистериозния Воланд и неговата свита, които обръщат с главата надолу добре подредения и изпълнен с фалш свят на Иван Бездомни, Веренуха, Бенгалски, Берлиоз, но и изобщо на събирателния образ на московчани, който Булгаков и громи, и наблюдава сякаш с умиление. Тук ще чуете гласовете на артистите Симеон Владов, Тео