Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Инж. Светлана Генова: Защо никой не е по-голям от хляба?

Инж. Светлана Генова
Снимка: Личен архив - ФБ

Какво означава да си учител и да преподаваш сладкарство и хлебарство на деца? Какви други съставки са нужни за "бухването" на тази любов и колко трайна е тя – любовта. В "Нашият ден" инж. Светлана Генова разказва за силната любов към печивата, сладкарството и хлебарството.

"Преди около 40 години аз завърших едно много благодатна специалност в Хранително-вкусовия институт. Много исках уча специалност туризъм, но баща ми рече и отсече, че не ще бъде нещо, което го има във всеки град, всяко село – хляб, закуски, пасти", споделя Светлана Генова.

Тя е хлебар трето поколение, любовта към хлебарството е нейна страст. Дядо ѝ е имал фурна, а майка ѝ от дете расте в този малък храм на хлебарството. 

Повече от 10 години Светлана Генова работи в промишлени предприятия за производство на хляб и хлебни изделия. Отговаряла е за производството на един хлебозавод.  

След промените започва зараждането на малки пекарни, които предлагат голямото разнообразие на тъмни, диетични и специални хлебни изделия и нови технологии. Тогава Светлана Генова прави свой цех за закуски. Паралелно с това в продължение на 25 години преподава в Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии.

"За мен беше удоволствие да виждам тези детски ръчички как приготвят кифлички, банички и хляб и всички други неща“, разказва Светлана Генова.

В момента тя предава тайните на хлебарството в един обучителен център на млади хора, които искат да натрупат знания и опит, които са решили да придобият нова професия.

"Хлебните изделия, особено тези, които се приготвят с мая имат живот“, твърди Светлана Генова.

Най-атрактивното нещо на което обучава своите курсисти и деца, това е тази баница, която се мята над главата от лист тесто. И допълва, че след като има тестената основа на баницата, може да се мисли за пълнежите. Най-традиционния е сирене и яйца. В различните региони са познати различни пълнежи, зелникът е характерен за Югозападната част на България, а пататникът се свързва с Родопите.  

инж. Светлана Генова

"Хлябът е магическия символ на живота, плодородието и благоденствието. Той се прави за здраве, за единство. С него се свърза осигуряването на плодородието и във всички цивилизации житото, което зрънцето, основата символизира плодовитостта, зачатието, пробуждащия се живот. Както и изобилието от земни блага“, пояснява Светлана Генова.

Тя споделя, че най-голямата мечта е да успее да предаде тайните на правенето на вкусен хляб на младите.  

Българинът не може без хляб. Той е и любов, и уважение. Народът е казал, че да дариш хляб е най-богоугодно. Да споделиш хляба си е послание, което изпращаме към хората, които обичаме, за да бъдем заедно.

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стоянка Маркова - донорът със златен медал от Дрезден

В рубриката "Времето на редактора" гостува Стоянка Маркова, която разказа за постижението си – златен медал от 25-ите Световни игри за трансплантирани, проведени в Дрезден, Германия. Маркова подчерта значимата промяна в регламента на шампионата: за първи път в него са допуснати живи донори, както и семейства на починали донори. Тя обаче смята, че..

публикувано на 27.08.25 в 12:14
Вероника Димитрова и Андрей Ралев

Камен бряг срещу застрояването: жителите бранят степите и гледката към морето

В рубриката "Разговорът" поставяме акцент върху реакцията на жителите на каварненското село Камен бряг и институционалния отговор след опитите за промяна в устройствените планове на района около емблематичното място "Огънчето". В дискусията се включиха "почти" местната жителка Вероника Димитрова и Андрей Ралев от Сдружение за дива природа..

обновено на 27.08.25 в 12:05
Фахрадин Фахрадинов, Ганга Дас, Бану Свами, Мартин Севери и Ана-Мария Кръстева

Кришна съзнанието

Международното общество за Кришна съзнание ИСККОН (ISKCON), наречено още движение Харе Кришна, е източно учение в традициите на индуизма. Това движение е основано през 1966 г. от Свами Прабхупада в Ню Йорк и е разпространено в много страни по света.  В България Обществото за Кришна съзнание е регистрирано като вероизповедание от 1991 г. Повече..

публикувано на 25.08.25 в 09:05

За пропастта между нас и Бога

Един цар решил да иска отчет и да изчисти сметките си със своите подчинени за отминалата година. Казано на съвременен език - да провери бюджета и да установи кой колко пари и за какво е похарчил или взел заем. В един момент при него довели човек, който дължал 10 хиляди таланта, което е огромна сума за онова време. Ясно било, че длъжникът не може..

публикувано на 24.08.25 в 09:45