Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левент Кенез: Ако Турция имаше независима съдебна система, никога нямаше да избягам

Левент Кенез
Снимка: Обзорнюз

За журналистиката в изгнание и защо бяга от режима на Ердоган, разказва в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Левент Кенез, турски журналист, избягал в Швеция от режима на турския президент Ердоган. Днес Левенд Кенез е в списъка на Ердоган като разменна монета за членството на Швеция в НАТО. Левент Кенез беше главен редактор на в. "Мейдан". В момента е редактор в "Nordic Monitor", също така участва и в различни Ютуб канали, които анализират актуалната ситуация в Турция.

"Напуснах Турция през 2016 година. Тогава бяха главен редактор на в. "Мейдан". Тогава срещу нашия вестник имаше полицейска акция и аз бях арестуван. Арестуваха ме с обвинения, че с публикациите си засягам националния интерес на Турция. Вестникът, който ръководех, беше причислен към медиите, които са в близки отношения с движението "Гюлен". В Турция всички, които са окачествени като такива, съответно се причисляват като терористи. Обвиниха ме, че съм терорист.

Сложиха ме в една малка килия с железни решетки, спах на някакви пейки, бях в шок. Може би защото съм журналист, все пак това попречи да се отнесат с мен лошо, но аз бях в централата в Истанбул и всичките килии бяха препълнени с арестувани граждани и към тях отношението не беше така благосклонно.

Два дни след като ме освободиха, имаше полицейска акция в дома ми в четири часа сутринта. Не бях у дома, но с това отношение на властите и полицията разбрах, че няма как да остана да живея в Турция и свободно да върша работата си като журналист. Напуснах Турция през река Марица и отидох в Гърция, а оттам – в Швеция.

Арестът на кмета на Истанбул

"Печелейки кметския стол в Истанбул, той де факто образно се състезаваше срещу президента Ердоган и печелейки тези избори, той успя да победи президента Ердоган. И въпреки че правителството на Ердоган анулира изборите и те бяха повторени, на новите избори Екрем Имамоглу пак победи гръмко с голяма разлика. Това го превърна в харизматична личност за хората и може би най-популярната политическа личност в страната.

Той се превърна в потенциален противник на Ердоган за президентските избори, които предстоят в Турция. Имайки предвид, че правосъдната система и всички съдилища в Турция се ръководят от президента Ердоган, той своеобразно наказа Екрем Имамоглу. Нещото, което прави впечатление от съдебното решение, е не това, че той е получил две години, седем месеца и 15 дни присъда затвор, защото присъди под три години няма да бъдат ефективно прилагани. Но политическата забрана за Екрем Имамоглу да се кандидатира за президентските избори, както и за местните избори 2024 година, е важна в този процес. Разбира се, адвокатите на Имамоглу ще оспорят това решение, но въпросът е дали Имамоглу ще получи и на по-висша инстанция политическа забрана."

Съдебната система в Турция

"Съдебната система в Турция е изцяло под контрола на президента Ердоган, след 2016-а беше наложено извънредно положение в Турция и с решение на Ердоган 4000 съдии бяха отстранени за това, че са против неговия режим. На тяхно място бяха назначени други съдии, които са политически обвързани, членове на неговата партия и обкръжение. Така правосъдната ни система се превърна в апарат, в средство за прилагане на това, което каже Ердоган, и е немислимо да се вярва, че съдебното решение срещу кмета на Истанбул е взето независимо. Всички съдии и прокурори работят в такава посока. Ако не беше така, аз лично никога нямаше да напусна Турция, ако имаше възможност за независим съдебен процес срещу мен, който да се осланя на законите в страната, нямаше да напусна Турция. Ярък пример по какъв начин съдиите издават сега присъдите е, че съдиите получават есемес директно от политици и управляващите страната или пък куриери доставят чрез писма съдебните решения, които те трябва да произнесат срещу някого. Има много такива доказателства. Дори първият съдия по делото на Екрем Имамоглу беше отлъчен и назначен на друга работа, защото не пожела да изпълни заповедта за желана от правителството присъда и на негово място бе сложен друг съдия. Този съдия сподели с близки и журналисти, че му е било налагано той да издаде осъдителна присъда спрямо Имамоглу и той е отказал. Това е обществена тайна в Турция."

Медиите в Турция

"След опита за преврат срещу Ердоган в Турция бяха закрити най-продаваните вестници и най-гледаните телевизии. Броят на арестуваните журналисти в турски затвори е сред най-големите в целия свят. А медиите, които работят в полза на режима на Ердоган, го правят заради големия взаимен интерес, който се основава на следното – докато режимът продължава в Турция, въпросните журналисти и медии ще продължават да получават финансова облага, защото държавата пренасочва сериозен държавен бюджет към въпросните медии.

Но публикациите, които са насочени срещу турски журналисти, живеещи извън Турция, те не са дело на журналисти, а хора, представящите се за журналисти и работещи за службите в Турция. Целта е моят авторитет и на други избягали от Турция журналисти да бъде смазан. Но в Турция всеки знае кой кой е, така че това трудно може да се случи. Освен за тази част от обществото, която събира информация единствено от телевизиите, при тях може и да се получи това."

Ердоган – посредник във войната на Русия в Украйна

"Първоначално да припомним, че Турция ясно каза, че няма да се съгласи със санкциите на Запада спрямо Русия. Ердоган има много близки отношения с Путин и особено режимът на Ердоган е обвързан и зависим от Путин. Но все пак Турция е НАТО-вска държава, икономиката ѝ изцяло се основава на взаимоотношения със Запада. Ако си спомняте, когато през 2015 г. беше свален руски изтребител, Русия започна да публикува документи, че Ердоган и неговото семейство са в близки отношения с членове на ИДИЛ в Северна Сирия. Точно затова Ердоган се страхува от Путин, защото смята, че Путин има сериозни доказателства срещу него. Ердоган всъщност не може да направи и стъпка в Сирия, без разрешението на Путин. От друга страна, Турция е много зависима енергийно от Русия. Огромна част от газа, който използва Турция, е от Русия. Също така Русия в момента изгражда атомна централа в Турция. Всички изявления на Ердоган спрямо целостта на Украйна са дипломатически изказвания на хартия. Основна цел на Ердоган е да спечели президентските избори през 2023 г. Ердоган няма принципи като политик и затова днес, колкото да е в близки отношения с Путин, при обратен развой в Украйна веднага ще стане в близки отношения със Запада.“

България, "Турски поток" и войната в Украйна

"Както и да се именува въпросната тръба, тя в действителност е Путинов поток. Това е проект, който цели обвързаността на Балканите с Русия. Целта също така наистина е Украйна да бъде изолирана и това помогна на войната на Путин. Със строежа на тази тръба на България беше подаден морков. Като се има предвид, че проектът беше реализиран през 2020-а, това преди всичко е руски проект и целта беше изключването на Украйна. Това е политически цинизъм."

Преводът е на Тайфур Хюсеин, зам.-главен редактор на "Обзорнюз".

Чуйте интервюто от звуковия файл.

Снимки – "Обзорнюз"

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христофор Караджов

Христофор Караджов: Войните на Русия с Украйна и Иран с Израел са прокси войни

Израел и Иран в центъра на вниманието на света днес. Изместиха ли събитията в Близкия изток Украйна? Каква е връзката между САЩ, Русия и войната в Украйна с конфликта между Иран и Израел, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Христофор Караджов , преподавател по журналистика в Калифорнийския университет.   Връзката между Иран – Израел..

публикувано на 19.04.24 в 18:10

Маргарита Шурупова: Голям срам е, че не успяхме да спрем Путин навреме

Проектът "Очевидците на 24 февруари"  навършва две години през тази седмица.  Негов автор е руската журналистка Маргарита Шурупова , която избяга от Русия в България два месеца след началото на войната в Украйна, 2022. Тогава Маргарита започва да прави интервюта с руски и украински бежанци ,  пръснати из цяла Европа и САЩ. До този момент е..

публикувано на 19.04.24 в 16:00
Димитър Главчев и Румен Радев

Възможна ли е конституционна криза?

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" д-р Орлин Колев, експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Кл. Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Георги Слатински от София: Ако..

публикувано на 19.04.24 в 15:00

Как хора със зрителни нарушения могат да създават комикси?

В утрешния 20 април и вдругиден в Националното читалище на слепите "Луй Брайл 1928" ще се проведе творческа работилница, която обещава да събере зрящи и незрящи в интерактивна игра за създаване на комикси . Идеята зад събитието е да се изгради връзка между различни хора и да се предостави възможност за творческо изразяване. Проектът, наречен "Социално..

обновено на 19.04.24 в 14:21

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче?  Частният случай на Вяра Врагова от София. "От почти 7 години живея с мъжа си, който има 3 деца. Третото дете е от жена, за..

публикувано на 19.04.24 в 12:40