Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С чистата храна идват и чистите мисли

Деси Владовска е майстор-грънчар, производител на екологично чиста земеделска продукция и неуморна майка на 4 деца. Живее със семейството си във Великотърновското село Раданово, а нейните трудолюбивите ръце са вдъхновение за хиляди хора, които ползват изработени от нея керамични съдове, или се учат от нейния опит в екологичното земеделие.

За Деси Владовска няма почивни дни, дори и по време на празници. В същото време, за нея празник е всеки ден, който изживяваш с трудолюбие, усмивка и чисти мисли. Ето какво споделя за ежедневието си тя в рубриката „Епизоди от живота“ на „Нашият ден“.

Деси Владовска

“Занимавам се с керамика от 20 години. Повечето хора ме познават през годините с керамичните изделия, които правя. От преди 2 години съм по-известна с втората дейност, с която се занимавам - отглеждането на чисти зеленчуци и по-специално – отглеждане на градина със зеленчуци, но без копаене, с помощта изцяло на природата и природосъобразно отглеждане на зеленчуците.

Т.е. използваме максимално капацитета на природата, не вкарваме изкуствени торове, не пръскаме с химия, за да убием вредителите, а се опитваме да балансираме изцяло, използвайки природните ресурси, които имаме+“, споделя тя в  ефира на “Нашият ден“.

По думите на Деси, животът е взел вместо нея решението да се занимава едновременно и с грънчарство и със земеделие.

„Свързана съм със земята от мига, в който се занимавам с керамика, защото аз сама си копая глината, сама я меля през две машини, които са примитивни – от началото на миналия век са, не са модернизирани и лесни...“, разказво още тя.


И добавя, че е избрала живота на село преди 17 години, осъзнавайки, че той дава възможност за едно свободно и независимо съществуване „Имайки храната, имайки възможността да я отгледаш сам, ти вече си най-богатият човек на света. Земята ти я дава тази свобода.“

Отглеждането на различни култури през годините са я накарали да търси техники на земеделие, които да бъдат щадящи едновременно за земята, и за нейните собствени човешки сили. 

„По-скоро идеята е да я накарам тя да се гледа почти самостоятелно. Без много-много труд, без много-много плевене, без много копаене, а само с малко вода. Водата е важен фактор, но когато имаш малко вода, за да бъде ценена и запазена тя, пак има методи и технологии, които помагат това да се случи, стигат на растението да се нахрани да образува тези хранителни стойности, които са истинската храна за тялото“, поксочва още Владовска. 

Тя е убедена, че отглежданите в домашни условия култури синтезират точно онези вещества, които са необходими за здравето на човек, а чистата храна води след себе си и чистите мисли.


В началото на календарната година земеделските дейности са поставени на пауза, в очакване на новия сезон, като Деси и нейните близките вече са направили подготовка за следващия:

“Това, което сме направили дотук е, че сме покрили земята да не е гола, тъй като ние не орем. Сложили сме слама, или сме начупили и наредили върху земята растенията, които са били на това място. По този начин оставяме бактериите и микроорганизмите да започнат тяхното разлагане. Те се хранят с тези останки и едновременно с това зареждат почвата с хранителни вещества за следващите култури, които ще са напролет.“

Зимните дни обаче са идеални за работа в грънчарската работилница. „Правя съдове за хляб, съдове за ферментация. Сега имам най-много време за керамика, защото покрай пещта е топло, палим печката, правим грънци, и така“, казва ще тя в интервю на Христина Симеонова за “Нашият ден“.

Снимки: личен архив 

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Илия Налбантов

Илия Налбантов: В Украйна има една скрита мобилизация

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" беше обсъдена темата (Не)възможните прогнози за войната в Украйна. Гост в студиото беше военният експерт Илия Налбантов, с когото се върнахме към прогнозите му от предишни предавания. Илия Налбантов: Украйна е обречена да победи Илия Налбантов, военен експерт: Украйна върви бавно към..

обновено на 26.06.24 в 12:14

Какво е пикълбол?

Запознаваме слушателите на 'Нашият ден" със спорта пикълбол – новата спортна мания в Европа и у нас . Пикълболът се появява през 1965 година в САЩ и представлява ракетен спорт . Съчетава в себе си елементи на тенис, тенис на маса, бадминтон и може да се играе и в открита, и в закрита среда. От 2022 година съществува Българската..

публикувано на 26.06.24 в 11:28

Изкуствен интелект – непредвидимо бързо ли се развива?

Гост в рубриката "Темите на деня" е Петър Петров, експертът, който ни предупреждава, че животът ни няма как да е същият след изкуствения интелект. Предстоящата му книга, посветена на тази тема, обещава да разкрие нови аспекти и предизвикателства, пред които ще се изправим с развитието на технологията. В предаването той сподели, че..

обновено на 26.06.24 в 11:11

Хазартната зависимост – възможна ли е промяна?

Гост в рубриката "Епизоди от живота" на предаването “Нашият ден“ е Ивайло Иванов, създател на инициативата "Живот след хазарта". Ивайло сподели своите впечатления и опит от работата си с хора, които са преминали през хазартната зависимост. На въпроса за съдбите и животите, с които се е сблъскал, Ивайло отговори, че те често са тъжни, трудни и..

обновено на 26.06.24 в 10:18

Екологията като емоция – природата като дом

Според консервативния мислител Роджър Скрутън за трезво отношение към климатичните промени не е достатъчна нито експертността на експертите, нито паническата атака на прогностиците. Нужна е емоция и то любов към дома, която да ни помогне да вместим "природата у дома". Доколко постижимо е това, разсъждава д-р Маргарита Габровска в "Часът на..

публикувано на 25.06.24 в 11:26