Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Андрей Пантев: Няма как истински българин да не подкрепи проекта “Пилон Рожен“

| обновено на 05.01.23 в 09:28
Проф. Андрей Пантев
Снимка: pilon.rozhen.bg

На Роженските поляни вече започнаха геопроучвателни сондажи на мястото, в което ще се извисява 111-метровият пилон с българското знаме.

“Пилон Рожен“ ще е най-високия в Европейския съюз и ще бъде поставен на внушителната надморска височина от 1430 м. Така националният флаг на България ще се развее на най-високия пилон и на най-високото място в цял свят.

Изборът на височина на пилона от 111 метра не е случаен  – 111 000 квадратни километра е площта на България. Трите единици пък символизират пробуждането на духа.

„Няма как истински българин да остане безучастен и да не подкрепи проекта „Пилон Рожен“. Това заяви проф. Андрей Пантев, който адмирира инициативата на  Фондация „Наследство в бъдещето“ за издигане на Паметник на обединението на Роженските поляни, цитиран на сайта на “Пилон Рожен“.

Как ще се реализира идеята?

Голямото знаме от Рожен-Събор на народното творчество и животновъдство  2019 ще се превърне в десетки хиляди български флага в подкрепа на националната кампания „България заслужава!“  за изграждане на 111-метров пилон за българското знаме на Роженските поляни в Родопите.

От внушителния трибагреник с площ от 6300 кв.м., превърнал се в символ на последния Роженски събор, ще бъдат направени точно 11 100 по-малки знамена с размери 0,60х0,80 м. Те ще бъдат символично раздадени на присъстващите на церемонията по откриването на Паметника на Обединението – Пилон „Рожен“, през юли следващата година.

“Знамето ще се вижда от километри разстояние, а енергията му ще се усеща в цялата страна, защото България заслужава да върнем вярата в колективния граждански патриотизъм  и ново вдъхновение за нацията“, пишат организаторите на страницата си.

“Целта ни не е да гоним рекорди, височината на българския флаг не е самоцел. Безспорно националното знаме е символ, който обединява всички българи, затова сме амбицирани да го издигнем високо в небето. Там, където му е мястото, за да бъде символ на обединение на всички българи по света и на територията на България“, казва в ефира на “Нашият ден“ Владислава Андреева от фондация “Наследство в бъдещето“, която инициира издигането на флага.

“Избрахме Рожен, едно друго безспорно място, в което се усеща най-силно българският дух. Определено като нация не сме обединени, раздирани сме от икономически и политически кризи и бездуховност.

Нужно ни е някакво ново начало, нов стимул, който да ни мотивира да продължим напред и да бъдем обединени, защото една малка държава, каквато е България, има исторически едно достойно място, което си е извоювала. Ние днес сме призовани да продължим пътя, който са ни завещали нашите деди – да бъдем заедно и да бъдем обединени“, разказва още тя в интервю за БНР.


Едва процент от нужните средства са събрани?

“Това не ни притеснява, смятаме, че ще успеем да набавим средствата за реализацията на проекта. Нека не забравяме, че другият голям символ на българското обединение - паметникът на Шипка - по същия начин е построен с дарения. Инициативата за неговото изграждане е на опълченци ветерани. Вярваме, че ще успеем да мотивираме все повече хора да ни съдействат. Проектът стартира на 1 ноември, в един период, в който се набираха средства за различни благотворителни инициативи. Смятаме, че сега тепърва започваме да разгръщаме нашата кампания. Наш съмишленик, който ни подкрепя е известният историк – Андрей Пантев. От вчера той е част от обществения комитет, който застава зад инициативата“, поясни още тя в интервю на Божидар Александров за “Нашият ден“.

Снимки: pilon.rozhen.bg
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тервел-Любомир, или как младите визионери променят страна ни?

Тервел-Любомир е на възраст, когато повечето младежи са в началото или средата на студентските си години. За разлика от тях, той вече е завършил висшето си образование в Минно-геоложкия университет (МГУ) в София и е успял да регистрира свой стартъп. Неговото начинание е свързано с два от многото му интереси – биотехнологиите и квантовите..

обновено на 23.05.24 в 11:43

Що е то елитно образование?

Що е то елитно образование? В технологичното време, в което растат децата, имайки достъп от най-ранна възраст до различни езици, екрани и медии, как се преподава в едно престижно българско училище – разговор в "Нашият ден" с Александър Чакмаков , директор на Първа английска езикова гимназия . По думите на Чакмаков учителството е вътрешно..

публикувано на 23.05.24 в 10:35
Румен Джагаров

Да се преместиш на село. Носталгия, мечта или вид протест?

Румен Джагаров е млад архитект, който преди време разказа пред нашите слушатели как скицира стари къщи, за да ги съхрани в паметта ни. Той е представител на поколението "Z", отраснал в големия град, но виждащ бъдещето си в малко населено място.  За живота си в Ново село, трудностите, но най-вече за хубавите страни, говори самият Румен в рубриката..

обновено на 23.05.24 в 09:52
Радка Аргирова

Ваксина срещу HIV – защо чак сега?

Епидемията от СПИН, която започна преди 45 години, остава един от най-големите предизвикателства за медицината. През тези години учени и лекари се стремят към разработването на ефективна ваксина срещу HIV (Human Immunodeficiency Viruses, човешки имуннодефицитни вируси) . Наскоро започнаха клинични изпитания на обещаващи разработки, които могат да..

обновено на 23.05.24 в 09:19