Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нова скеч банда представя комедийното шоу "Престъплението"

Публиката е настанена като в кабаре, предоставени са и два часа смях, петима актьори, 13 скеча, 60 костюма. Актьорите обединяват това в комедийното шоу "Престъплението", което използва иновативен формат и изживяване за публиката чрез формата на скеч. Представлението засяга всякакви злободневни теми, житейски, социални и още много и различни познати от реалността теми. Има и теми, свързани с личните преживявания на актьорите Представлението се представя в Сити Марк Арт център, разказват актьорите Мария Димитрова и Христо Симеонов пред Ангелина Грозева е "Артефир".

Христо Симеонов и Мария Димитрова
"Това не е театър, това е шоу. Всички скечове са обединени от темата "Престъплението" и донякъде са наши лични случки, които са леко преекспонирани, за да са по-забавни и интересни. Това са много банални случки от ежедневието, които по принцип много ни изнервят. Опитваме се да кажем на хората – гледайте от веселата страна, да я караме по-леко" – каза Христо Симеонов.

Самата дума "скеч" произлиза от английското "sketch" и в буквален превод означава "скица" или поредица от кратки комични сцени.

"Много често не се получава този тип формат, много е трудно да намериш мярката и да бъдеш смешен. Екипът, който се събрахме – всички подхождаме, както бихме подходили към "Вишнева градина" на Чехов, към "Хамлет " на Шекспир – с такава сериозност и не се опитваме нарочно да бъдем смешни."


"Аз никога не бях правила подобно нещо. Оказа се – много е трудно, изисква много друга концентрация, друга настройка. Отстрани изглежда лесно, защото е скеч – ти играеш един образ бързо, осмиваш го – всъщност изисква доста работа" – споделя Мария Димитрова.

"Хората имат нужда от неангажиращ смях. Искаме да накараме зрителите да са щастливи. Човешкото същество е направено да е усмихнато" – допълни Христо Симеонов

В актьорската банда участват Мария Димитрова, Мая Гелева, Ивайло Симеонов, Горан Иванов и Христо Симеонов. Сценографията и костюмите са създадени от Ясмин Манделли. Продуцентът е Веселин Стоянов - Лино, а сценаристите, съвсем типично за тях, се крият зад завесата. 

Следващата дата, на която "Престъплението" ще се играе, е 24-ти януари.

Снимки: Ангелина Грозева, Сити Марк Арт център

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съвременната ирландска литература

На 17 март Ирландия отбеляза своя национален празник – Св. Патрик. Както всяка година, патронът на ирландците и техен покръстител беше честван пищно по целия свят – зелени реки, тъмна бира "Гинес", ирландски танци и ирландска музика.   Спокойно можем да кажем, че ирландската култура се е превърнала в нещо като глобален феномен, но дали този феномен не..

публикувано на 20.03.23 в 16:57
Лиъм Нийсън

Лиъм Нийсън вярва в обединението на Ирландия

Нещо любопитно, което проправя път между САЩ, Холивуд и Белфаст. В интервю за "Скай нюз" холивудският актьор Лиъм Нийсън заяви, че очаква, докато е жив, да види обединена Ирландия. Лиъм Нийсън е израснал в католическо семейство в населен предимно с протестанти град. Започва актьорската си кариерата в Северна Ирландия по време на бурните събития..

публикувано на 20.03.23 в 16:50

Петър Чухов – залутан между сънища и огледала

"Залутан между огледала и сънища, поетът прекосява пространствата на ежедневието. Какво намира там? Дали всичко не е отражение на това, което е в огледалото и онова, което е в съня?" Поетът и музикант Петър Чухов чете поезия в Столична библиотека довечера (20 март). "Някой е спал тук преди мен" се нарича този своеобразен пърформанс, който започва в..

публикувано на 20.03.23 в 15:00
Дубравка Угрешич

В памет на Дубравка Угрешич

Отиде си писателката Дубравка Угрешич. Тя пишеше честно, винаги в съпротива спрямо статуквото, фалша, лъжите, подмяната, национализма, омразата, насилието във всички области на живота, политиката и творчеството.  Космополитна, майстор разказвач и мислител. Есетата ѝ са кратки, ударни, запомнящи се, както и романите ѝ. Тя не спестяваше нищо дори на..

публикувано на 20.03.23 в 14:35

"Кралицата майка" с премиера в Театър "Българска армия"

Най-известната пиеса на съвременния италиански драматург Манлио Сантанели влиза в репертоара на Театър "Българска армия ". Премиерата се състоя на 17 март на камерната сцена "Миракъл". Постановката е на режисьора Стефан Спасов, който е работил по превода на Аве Иванова. "Кралицата майка" представя взаимоотношенията между властна майка и..

публикувано на 20.03.23 в 14:30