Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ралица Асенова: Има ли място кинообразованието в класната стая?

Снимката е илюстративна
Снимка: @pixabay

Как се придобиват умения в класната стая, като гледаме филми, разказва в интервю за БНР Ралица Асенова, един от създателите на "Арте Урбана Колектив“, сдружение от артисти, професионалисти в областта на културата.

На 14 и 15 януари 2023 г. сдружението организира конференция на тема "Кинообразование в училище". В основата на програмата са шест късометражни филма, представящи различни гледни точки към социалните отношения. Към тях има специално изработени педагогически материали с многобройни възможности за творческа дейност в класната стая и извън нея. Домакин на събитието е Френският институт в България.

"Тази конференция е част от една по-голяма идея за кино в училище и за изучаването му като отделен предмет, който развива критично мислене, но развива и една чувствителност в учениците“, посочва Ралица Асенова.

Заниманията с кино са част от една идея за развиване на културата и различното образование в училище, защото артистичните дисциплини често са пренебрегвани за сметка на други, допълва тя.

Ресурсите и различните предложения за работилници ще допринесат за развиването потенциала на творческия опит с кино в училище.

"Трябва да се даде повече свобода и пространство на заниманията с кино, но, разбира се, занимания с театър, с музика, с живопис и изучаването им в дълбочина. Това е нещо, което ние целим. Учениците сами достигат до нива на чувствителност и започват да проявяват собствена естетическа  оценка“, казва още Ралица Асенова.

Киното може да взаимодейства с много от предметите. Най-често това е езиковото обучение, но киното може да взаимодейства с уроци по география, история, философия и др.

Според Ралица Асенова е важно киното да присъства като отделен предмет, както се изучават музика и изобразително изкуство. Например в село Дерманци два пъти седмично децата изучават като отделен предмет "Кинообразование“, както и в 81 СУ “Виктор Юго“ в София.

"Има много киноклубове в  цялата страна, които по неформален начин – чрез занимания по интереси – създават такава клубна дейност. Това е стъпка към една зараждаща се идея за формиране на такъв предмет, какъвто присъства по подобен начин във Франция, в Германия и в Словения“, обяснява тя.

"В рамките на конференцията ще бъде представен на филм, направен от ученици от СУ "Св. Климент Охридски“ – гр. Ловеч. Той е част от проекта "Short Cut – Млади режисьори снимат града си“, финансиран от програма Еразъм +“,  казва още Ралица Асенова в интервю на Божидар Александров за “Нашият ден“.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Приемане на наследство по опис от малолетно дете и изпълнение на решение в страна членка на ЕС

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елка Пороминска  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Слушатели от град София (г-жа Николова и синът ѝ) задават следния въпрос: "Наследници сме на моя съпруг и баща на детето ни на имущество, което включва недвижими имоти в България, както банкови сметки в България и в..

публикувано на 17.05.24 в 15:10

В "Пирогов" откриха изложбата "Медицината в Османската империя"

Изложбата "Медицината в Османската империя" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" беше открита в Университетската спешна болница "Пирогов". Официалното откриване беше водено от изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров и директора на библиотеката доц. Красимира Александрова. Тази изложба представя най-интересните и важни..

обновено на 17.05.24 в 12:51
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма и как да докажем истината с лъжа? Това е темата на предаването "Законът и Темида". Коментар прави Тодор Тодоров , криминалист и графолог, консултант на предаването.  " Обидата и клеветата са престъпления от частен характер . По времето на социализма те са се преследвали като..

публикувано на 17.05.24 в 12:35
Мая Манолова

Художничката Мая Манолова – свободоното дете на две култури

Мая Манолова е млада, талантлива художничка – дете на две култури. Неин баща е големият варненски маринист Димитър Манолов, а майка ѝ е полякиня, литератор и филолог.  В "Нашият ден" Манолова разказва, че е израснала в сърцето на варненската бохема в едно двуезично, артистично семейство. Светогледът ѝ се повлиява както от творческия устрем на..

публикувано на 17.05.24 в 11:29