Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балканските войни – неспиращата дискусия между минало и настояще

За Балканските войни в академичното образование – какви са научните спорове и архивите – в "Нашият ден“ коментират проф. д-р Веселин Янчев, ръководител катедра "История на България" в Историческия факултет на СУ и специалист по нова българска история, бъдещият магистър по история Ахинора Христова и преподавателят по история в Националната гимназия за древни езици и култура "Константин-Кирил Философ“ Александър Стоянов.

"Интересът към историята, като наука, е спаднал значително. Тъй като промените, достъпът до информация, по друг начин поставиха интереса към историческото знание и познание. От една страна, при нас пристигат студенти, които са изключително мотивирани и се интересуват от история. И разбира се, другата категория са тези, които просто на случаен принцип са избрали и успехът им е стигнал да се запишат в Историческия факултет."

Това казва в интервю за БНР проф. д-р Веселин Янчев, ръководител катедра "История на България" в Историческия факултет на СУ и специалист по нова българска история.

Той допълва, че историята се обхваща много трудно от античността до съвремието. Стремежът е да се преподава в максимален обем и световната история. Като амбициите са студентите да получават добра теоретична основа, да са наясно с школите, тенденциите и с методите на интерпретация на историята.

"Връщам се в университета след 18 години, специално в Историческия факултет. Моята специалност е "Нова българска история", която съм избрала много отдавна. Радвам се, защото мисля, че това е историята, която трябва да се учи в България“, споделя магистърът по история  Ахинора Христова.

Нови факти за Балканските войни

"Не съм убеден, че след 110 години могат да се намерят принципно нови факти, които да променят представите ни за Балканските войни. Те винаги са били обект на интерес и историческо дирене. Дипломатическият контекст на тези събития може да бъде допълнен, свързан главно с издирването и публикуването на документи – главно от архивите на външните министерства и на военните министерства. Както и на съседните нам държави, участвали във войните, и на великите сили, които имат пряко отношение", посочва проф. д-р Веселин Янчев.

Като човек, който е тръгнал наново по пътя на историята, Ахинора Христова твърди, че историята е една постоянна дискусия между миналото и настоящето.

Споровете за Балканската война 

"Това са ключови събития, натоварени с много емоция. Дълго може да се говори как са били интерпретирани Балканските войни през десетилетията. Факт е, че тази дискусия не е престанала. Всяко време се опитва за види войните през собствения си поглед", допълва  професорът.

Това е един вдъхновяващ период, който може да служи и като опора и упование за настоящето поколение и за съвременниците, защото този период от българската история показва качествата и способностите на българина да се модернизира, да напредва, да изгражда институционално своята държава. 

"Основните ключови неща, които трябва да знаем за Балканската война. Тя не бива да бъде разглеждана като нещо, което се е случило отделно от събитията, свързано с Българското освобождение. Трябва да се направи ясна смислова връзка със събитията от края на XIX век и тогава да се гледа Балканската война. На второ място, Балканската война не бива да бъде изваждана от контекста на европейските международни отношения“, казва Александър Стоянов, преподавател по история в Националната гимназия за древни езици и култури "Константин-Кирил Философ".

Травмите, които войните оставят

"Травмите остават родови. Нашата задача е да се поразровим повече и да излязат наяве и да почетем, защото има много незнайни герои, които тепърва биха могли да се открият“, казва Ахинора Христова.

"България излиза от Първата Балканска война и Втората Балканска война не с това, което е политическото определение на "Национална катастрофа", казва още професор Янчев.

Той допълва, че възходящото развитие на България продължава до 1915 г. Няма инфлация, левът е стабилен и се откриват нови промишлени предприятия. Проблемите на България започват след включването ѝ в "Голямата война".

"Балканските войни са в основата на проблемите, които имаме и до ден-днешен. Но когато има обща цел, балканските държави могат да действат заедно. Заиграването с миналото и ползването му като инструмент за разчистване на сметки или доказване със задна дата на правотата на дадена кауза, не е печелившият ход. Бъдещето е това, което трябва да определя отношенията между балканските народи. Най-важни са мирът и сигурността. Както и просперитетът, който трябва да бъде осигурен на обществото", казва още професор Янчев.

Целия разговор с проф. Веселин Янчев, Ахинора Христова и Александър Стоянов можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антония Ламбиева и Александра Величкова

Проявленията на земното

Антония Ламбиева и Александра Величкова са възпитанички на Националната художествена академия и заедно изработват керамика в ателието си в София. Освен керамични съдове за дома, те изработват и пана за градската среда. Както много млади керамици, двете дами присъстват активно в дигиталното пространство, където ги срещнах и аз. При все това и..

публикувано на 10.05.24 в 18:05
Константин Фотинов и сп.

130 години организирано журналистическо движение

През 1844 г. Константин Фотинов започва да издава сп. "Любословие" в град Смирна, който тогава се намира в пределите на българските земи под Османско владичество. С появата на това издание се заражда българският периодичен печат, чиято 180-годишнина честваме днес. Тази година се навършват и 130 години от появата на първото организирано..

публикувано на 10.05.24 в 15:46

Съкращаване от работа и преизчисляване на пенсия

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Виктория Антонова от Бургас: "Съкратиха ме от работа, но мисля, че уволнението ми е неправомерно. В какъв срок трябва да подам иск през съда? Чуйте отговора в звуковия файл. Снимката е илюстративна – Радио Видин

публикувано на 10.05.24 в 15:10

В Сливен се отбелязват 184 години от рождението на Хаджи Димитър

На 10 май Община Сливен отбелязва 184-тата годишнина от рождението на легендарния воевода Хаджи Димитър. Церемонията по поднасяне на венци и цветя започна в 10 часа на площада, който носи името на Хаджи Димитър. В събитието участват представители от Центъра за подготовка на специалисти, както и множество граждани, желаещи да отдадат почит към паметта на..

обновено на 10.05.24 в 13:34
Виолета Иванова и водещият - Божидар Александров.

Пет континента с мотор: историята на една дама

В последния епизод на рубриката "Разговорът" гост е Виолета Иванова – смела българка, обиколила света на мотор. Тя обяснява за смелостта и дръзкото съзнание, които я водят през хилядите километри по джунгли и океани, разказвайки за хората, които среща по пътя. За Виолета моторът не е просто превозно средство, а начин да реализира мечтите си . "Моят..

обновено на 10.05.24 в 13:01