Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Поредица "Моментна снимка" с Майя Праматарова и приятели за световното изкуство

"Хоро" по Антон Страшимиров в Народния театър "Иван Вазов"

Втора премиера от платформата "Театър Плюс"

Снимка: Майя Праматарова

В поредицата "Моментна снимка" представяме втория проект от новата платформа "Театър Плюс" – платформа за дългосрочна и съвместна творческа работа за обмяна на идеи и представяне на нови драматургични и сценични тенденции на съвременния театър.

Второто заглавие е "Хоро" по Антон Страшимиров – спектакъл, който ще се играе на Камерната сцена на Народния театър "Иван Вазов".

Първата постановка на Антон Страшимиров в Народния театър е през 1907-ма година, когато се играе "Свекърва" – най-често поставяно заглавие на автора на сцената на театъра, наред с "Вампир".

"Хоро" ще се играе за първи път в Народния театър. Сценичната версия е на режисьора Василена Радева, която още от студентските си години задълбочено работи върху поетиката на Страшимиров. В екипа на спектакъла са сценографите – Борис Далчев и Дарена Донева, композиторът Драгомир Йосифов, хореографът Марион Дърова, видеографът Михаела Добрева и драматургът Майя Праматарова.

Впечатляващ е и актьорският състав – Снежина Петрова, Стелиан Радев, Валентин Танев, Ненчо Костов, Елена Иванова, Цветан Алексиев, Павлин Петрунов, Вяра Табакова, Деница Даринова и Явор Вълканов.

Образователните модули със студенти са важна част от процеса на платформата "Театър Плюс". Наред със студентите, сред първата публика на представлението са преподаватели и членове на клуба"Артисти със сребро в косите".

Премиерните спектакли са на 31 януари и 1 февруари 2023 година на Камерната сцена на Народния театър.

За традициите при интерпретацията на "Хоро" на Страшимиров и за съвременните моменти в новата интерпретация може да научите от гостите в "Артефир".

Снимки: Майя Праматарова, Николай Димитров NAD / Народен театър "Иван Вазов"

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиера на стихове и фотографии на Малина Томова и Уша Цонкова

Книгата на Малина Томова "Слабите места на поезията"/ Уша Цонкова "Обратната страна на фотографията" беше представена на 50-ия Панаир на книгата с участието на Уша Цонкова, Мария Ландова и Едвин Сугарев. Този отдавна замислен проект със стихотворения и фотографии на двете авторки се осъществява много години по-късно благодарение на приятелска група...

публикувано на 08.12.23 в 13:15
Румен Гашаров

Румен Гашаров показва вълнуваща изложба с рисунки

Галерия "Стубел" представя изложба на художника Румен Гашаров, която носи краткото заглавие "Рисунки". И тук е голямата изненада – това са 56 произведения на именития ни художник, създадени през 60-те и 70-те години на ХХ в. с респектиращо разнообразие от изразни средства, сюжети, образи и живописни маниери. Това са рисунки, създадени като с един..

публикувано на 08.12.23 в 09:20

Касиел Ноа Ашер режисира "Сад. Игри по време на Апокалипсис"

Филм-спектакълът "Сад. Игри по време на Апокалипсис" с две премиерни прожекции на сцена "Дерида" – на 9 декември от 18 часа и 10 декември от 20 часа. Той е по мотиви от пиесата "Мадам дьо Сад" на Юкио Мишима, режисьор е Касиел Ноа Ашер. В един дъждовен ден група млади актьори Мартина Апостолова, Йоана Димитрова, Дарина Радева, Яра Ходкевич и..

публикувано на 08.12.23 в 08:50

Творчество и изкуствен интелект

Българският център за нестопанско право е инициатор на кампания, която цели да насочи обществения фокус към темата за изкуствения интелект и необходимостта от регулация на системите, които ползват тази технология. Във вихъра на технологичната еволюция все по-често се питаме: как изкуственият интелект (AI) влияе на творческите процеси –..

публикувано на 08.12.23 в 07:45
Невена Дишлиева-Кръстева и  Емил Янев

Книги за чувствителни

В епизод 520 "Трамвай по желание" среща своята публика с преводача и издател Невена Дишлиева-Кръстева. Сценичната пътека към издателство ICU тръгва от световноизвестния мим Герасим Дишлиев, брат на Невена. Връзката е неговият "Монолог с куфар", представящ със средствата на пантомимата неспирните митарства на Геро, който след обучение при легендарния..

публикувано на 07.12.23 в 17:45