Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Еврика! Успешни българи: Атанас Димитров

Атанас Димитров
Снимка: личен архив

"С усилия и желание можеш да разбереш всичко и да се справиш с всичко", казва Атанас Димитров. Той е ученик в 12 клас в Софийската математическа гимназия, запален е по точните науки. Носител на стипендия на фондация "Еврика", има и медали от международни олимпиади. Обича Варна, градът, с който се чувства свързан и се надява един ден да се върне да живее там.

За себе си Атанас Димитров казва, че май досега не му се е налагало да избира между математиката и информатиката. Просто защото при него нещата се получават естествено, с лекота, без предварителни планове и големи амбиции, защото в точните науки го води естественото любопитство  към света.

"Миналата година бях в Националния отбор по информатика на България и представих страната ни на състезание в Индонезия – на Международната олимпиада по информатика, където се справих прилично и взех сребърен медал“, разказва Атанас Димитров лаконично. Питам го каква е ролята на учителите в живота му – дали е имал добри преподаватели, които са поощрявали любопитството му.

"Мога да кажа, че съм имал добри учители, и че имам в момента също имам такива учители", отговаря той и разказва, че парадоксално, но в момента най-любимите му преподаватели не са само онези по точни науки, но и учителите му по английски език и по философия. Самият той има опит като преподавател, защото в момента води школа към училището и познава онзи момент, в който по-малките деца разбират и най-сложните задачи.

Карам Атанас Димитров да помисли защо у нас липсват добри комуникатори на науката, защо не са никак много онези учени, които могат увлекателно и разбираемо да представят научни проблеми пред публиката и да увлекат младите хора. И защо в същото време част от хората са по-склонни да вярват на конспиративни теории и кое налага в 21-ви век отново да доказваме, че Земята не е плоска. А Атанас се усмихва и отговаря, че "някои идеи в 21 век звучат доста, доста странно и не са базирани на реалността".

Чуйте разговора на Оля Стоянова с Атанас Димитров

Снимка – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да погадаем за добрите, злите и средните дни

Между пролетното равноденствие и предстоящите избори с твърде неясни перспективи някак съвсем естествено се сещаме за начините, по които от дълбока древност хората са се справяли с неизвестността и скритите в нея опасности. Да започнем от особения момент на кратко равновесие между деня и нощта. На български го наричаме "равноденствие", което е..

публикувано на 27.03.23 в 18:40

Еврика! Успешни българи: Марин Христов

Той е ученик от 11 клас на СМГ "Паисий Хилендарски" и част от българския олимпийски отбор по математика. Носител е на множество медали от различни международни състезания. Тези негови успехи са причината тази година да получи и стипендия от фондация "Еврика". "Това за мен е огромно признание за положения труд и за всички решени през годината..

публикувано на 27.03.23 в 17:10
Проф. Мария Малинова

Консилиум

Много сложни казуси в медицината се решават чрез мнението на лекари от различни специалности. Понякога и екип "За здравето" подхожда така – обединява в едно позиции на различни хора по няколко теми и ги "води" към прагматично обобщение в полза на аудиторията. Доминиращи на Благовещение бяха казуси, свързани с женското здраве и лечението на коварни..

публикувано на 27.03.23 в 15:42

Отново за родолюбието и военното обучение в училище

Периодично претопляната тема за военното обучение в училище отново се появи в публичното пространство и отново стана обект на спорове с неясни аргументи. Според проект за Наредба на правителството "Обучението на български граждани – ученици и студенти – за защита на родината  допринася за формиране на ценности и нагласи за родолюбие, достойнство,..

публикувано на 26.03.23 в 10:30

Добрия сън няма как да го изработим или купим

Едва ли можем да излекуваме всички тревоги и неприятности с хубав сън, но посрещаме предизвикателствата на деня значително по-добре, ако сме се наспали хубаво. Подобно на затлъстяването, недоспиването не е заболяване, то повлиява негативно, усложнява и утежнява всяко друго оплакване или заболяване, което вече имаме. Благодарение на..

публикувано на 26.03.23 в 09:05