Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Двойно дъно" – представление за неосъществените роли

Това е сатиричен спектакъл, в който действащите лица са актьори, които работят в бар, и понякога, но по-скоро рядко, играят в някое представление. Те често тъгуват за големите роли. На 26-и януари от 20.00 часа в Топлоцентрала е премиерата на "Двойно дъно" – авторски спектакъл на Ана Батева и Любомир Колаксъзов.

В спектакъла са използвани и текстове от Деян Дуковски, Горан Стефановски, Уилям Шекспир и А. П. Чехов. Жанрът е комедия, музиката е на Стефан Здравески. А главните действащи лица са младите актьори Мартина Пенева, Вилислава Кирилова и Илиян Нонов. 

Към представлението е представена и изложбата на фотографа Беатрис Бочева, част от екипа на Spam Studios, която ще представи снимки от всички процеси и осъществени проекти на сдружението за 2022 – премиери, творческа работилница, концерт, разказват Ана Батева и Любомир Колаксъзов.

Ана Батева и Любомир Колаксъзов

Двамата режисьори споделят, че това е начин да си кажем за реалните проблеми в света на изкуството, и по-специално театъра и да ги погледнем от смешната страна на нещата. Действието се развива в нетрадиционно театрално пространство – бар. Актьорите в сюжета сменят няколко роли, докато работят в бара. Също така е счупена и четвъртата стена – при срещата с публиката. 

Централна тема в представлението е въпросът за разочарованието, сблъсъкът с реалността, но поднесено с доза смях и любопитни сюжети от света на театъра.  Продължаването напук на всичко и въпреки всичко е сред основните послания в представлението и то се изгражда с цялостната идея на "Двойно дъно".

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – Топлоцентрала и БНР


По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съвременната ирландска литература

На 17 март Ирландия отбеляза своя национален празник – Св. Патрик. Както всяка година, патронът на ирландците и техен покръстител беше честван пищно по целия свят – зелени реки, тъмна бира "Гинес", ирландски танци и ирландска музика.   Спокойно можем да кажем, че ирландската култура се е превърнала в нещо като глобален феномен, но дали този феномен не..

публикувано на 20.03.23 в 16:57
Лиъм Нийсън

Лиъм Нийсън вярва в обединението на Ирландия

Нещо любопитно, което проправя път между САЩ, Холивуд и Белфаст. В интервю за "Скай нюз" холивудският актьор Лиъм Нийсън заяви, че очаква, докато е жив, да види обединена Ирландия. Лиъм Нийсън е израснал в католическо семейство в населен предимно с протестанти град. Започва актьорската си кариерата в Северна Ирландия по време на бурните събития..

публикувано на 20.03.23 в 16:50

Петър Чухов – залутан между сънища и огледала

"Залутан между огледала и сънища, поетът прекосява пространствата на ежедневието. Какво намира там? Дали всичко не е отражение на това, което е в огледалото и онова, което е в съня?" Поетът и музикант Петър Чухов чете поезия в Столична библиотека довечера (20 март). "Някой е спал тук преди мен" се нарича този своеобразен пърформанс, който започва в..

публикувано на 20.03.23 в 15:00
Дубравка Угрешич

В памет на Дубравка Угрешич

Отиде си писателката Дубравка Угрешич. Тя пишеше честно, винаги в съпротива спрямо статуквото, фалша, лъжите, подмяната, национализма, омразата, насилието във всички области на живота, политиката и творчеството.  Космополитна, майстор разказвач и мислител. Есетата ѝ са кратки, ударни, запомнящи се, както и романите ѝ. Тя не спестяваше нищо дори на..

публикувано на 20.03.23 в 14:35

"Кралицата майка" с премиера в Театър "Българска армия"

Най-известната пиеса на съвременния италиански драматург Манлио Сантанели влиза в репертоара на Театър "Българска армия ". Премиерата се състоя на 17 март на камерната сцена "Миракъл". Постановката е на режисьора Стефан Спасов, който е работил по превода на Аве Иванова. "Кралицата майка" представя взаимоотношенията между властна майка и..

публикувано на 20.03.23 в 14:30