Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Знаем ли какво искаме за децата си

Снимка: Асоциация Родители

Ако съдим по остротата на емоциите около сюжети, свързани с образованието на децата ни, явно сме много чувствителни към темата. Дали обаче знаем какво образование искаме, как си представяме целите му и очакваните резултати, какви хора бихме искали да изградим образовайки и възпитавайки децата си и за какъв свят ги подготвяме. Едва ли много от нас имат ясен отговор, а и едва ли би имало голямо съвпадение на позициите, особено ако следим спонтанните коментари в социалните мрежи и форуми.

Един въпрос на майка на петокласник (редно ли е текстът на народната песен "Троица братя града градяха" да е в учебната програма за 5 клас), породил малка обществена дискусия с остри реплики и крайни мнения, е само напомняне за многото важни въпроси, свързани с образованието и възпитанието на младите, които трябва да си зададем.

Ако в учебната програма се въвежда текст, доколко е съобразен с интелектуалната, социалната и психологическата готовност на децата да го разберат. Колко подготвени са учителите и как го поднасят на учениците си. Могат ли родителите да го включат в собствените си педагогически усилия. Да се притесняваме ли от сълзите на един петокласник или да се радваме, че отглеждаме чувствителни и съпреживяващи деца. Какво поколение подготвяме и за него ли сме загрижени или робуваме на собствените си страхове и житейска неудовлетвореност. Чуйте гледната точка на Теодор Карайончев, психолог и психотерапевт с педагогически опит в рубриката "Всичко за образованието".


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да погадаем за добрите, злите и средните дни

Между пролетното равноденствие и предстоящите избори с твърде неясни перспективи някак съвсем естествено се сещаме за начините, по които от дълбока древност хората са се справяли с неизвестността и скритите в нея опасности. Да започнем от особения момент на кратко равновесие между деня и нощта. На български го наричаме "равноденствие", което е..

публикувано на 27.03.23 в 18:40

Еврика! Успешни българи: Марин Христов

Той е ученик от 11 клас на СМГ "Паисий Хилендарски" и част от българския олимпийски отбор по математика. Носител е на множество медали от различни международни състезания. Тези негови успехи са причината тази година да получи и стипендия от фондация "Еврика". "Това за мен е огромно признание за положения труд и за всички решени през годината..

публикувано на 27.03.23 в 17:10
Проф. Мария Малинова

Консилиум

Много сложни казуси в медицината се решават чрез мнението на лекари от различни специалности. Понякога и екип "За здравето" подхожда така – обединява в едно позиции на различни хора по няколко теми и ги "води" към прагматично обобщение в полза на аудиторията. Доминиращи на Благовещение бяха казуси, свързани с женското здраве и лечението на коварни..

публикувано на 27.03.23 в 15:42

Отново за родолюбието и военното обучение в училище

Периодично претопляната тема за военното обучение в училище отново се появи в публичното пространство и отново стана обект на спорове с неясни аргументи. Според проект за Наредба на правителството "Обучението на български граждани – ученици и студенти – за защита на родината  допринася за формиране на ценности и нагласи за родолюбие, достойнство,..

публикувано на 26.03.23 в 10:30

Добрия сън няма как да го изработим или купим

Едва ли можем да излекуваме всички тревоги и неприятности с хубав сън, но посрещаме предизвикателствата на деня значително по-добре, ако сме се наспали хубаво. Подобно на затлъстяването, недоспиването не е заболяване, то повлиява негативно, усложнява и утежнява всяко друго оплакване или заболяване, което вече имаме. Благодарение на..

публикувано на 26.03.23 в 09:05