Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знаем ли какво искаме за децата си

Снимка: Асоциация Родители

Ако съдим по остротата на емоциите около сюжети, свързани с образованието на децата ни, явно сме много чувствителни към темата. Дали обаче знаем какво образование искаме, как си представяме целите му и очакваните резултати, какви хора бихме искали да изградим образовайки и възпитавайки децата си и за какъв свят ги подготвяме. Едва ли много от нас имат ясен отговор, а и едва ли би имало голямо съвпадение на позициите, особено ако следим спонтанните коментари в социалните мрежи и форуми.

Един въпрос на майка на петокласник (редно ли е текстът на народната песен "Троица братя града градяха" да е в учебната програма за 5 клас), породил малка обществена дискусия с остри реплики и крайни мнения, е само напомняне за многото важни въпроси, свързани с образованието и възпитанието на младите, които трябва да си зададем.

Ако в учебната програма се въвежда текст, доколко е съобразен с интелектуалната, социалната и психологическата готовност на децата да го разберат. Колко подготвени са учителите и как го поднасят на учениците си. Могат ли родителите да го включат в собствените си педагогически усилия. Да се притесняваме ли от сълзите на един петокласник или да се радваме, че отглеждаме чувствителни и съпреживяващи деца. Какво поколение подготвяме и за него ли сме загрижени или робуваме на собствените си страхове и житейска неудовлетвореност. Чуйте гледната точка на Теодор Карайончев, психолог и психотерапевт с педагогически опит в рубриката "Всичко за образованието".


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Идва ли краят на силициевата ера

Силициевата ера започва през втората половина на ХХ век с откритието на транзисторите на базата на полупроводниковите материали, припомни проф. Евгения Вълчева в предаването "Следобед за любопитните". Прави се аналогия с историческите ери, през които преминава човечеството – каменна, медна и т.н., разясни тя. Последните 50-60 години основният материал,..

публикувано на 20.02.24 в 16:50

Първата образователна ескейп стая: Загадките на климатичните промени

Коя е д-р Ирма Желязкова и какво се е случило с нея – въпрос за любителите на загадки. Това е основната фабула в първата образователна ескейп стая в България. Стаята се намира в подземните помещения на Царската градина в София. Подземието е интерпретирано да наподобява изоставената лаборатория на изчезнал по време на научна мисия биолог. Задачата..

публикувано на 20.02.24 в 13:10
Св. Кирил и св. Методий – стенопис (1849 г.), Захарий Зограф,
Преображенски манастир

Интерактивна карта показва местата на паметта за св. Кирил и Методий

Картата е част от продукцията на учените от Кирило-Методиевския научен център при Българската академия на науките в последователните им усилия да направят видими за широката публика изследванията и постиженията в изучаването на огромното като въздействие и обхват дело на славянските първоучители върху културната история на европейските народи. Тя..

публикувано на 20.02.24 в 11:42
Проф. Димитър Петков

Нещата от живота

Заглавието на класическия френски филм може универсално да илюстрира редица житейски неволи, включително и здравословни. Затова нарекохме така срещата в ефир с проф. Димитър Петков – кардиохирург, изпълнителен директор на болница "Света Екатерина". Акцентирахме върху фазите на сърдечно-съдовата патология и момента, в който няма друго решение на..

публикувано на 19.02.24 в 17:29
Иво Михов

За квантовите компютри и технологии

За квантовите компютри и технологии и България е темата на разговора с докторанта по физика Иво Михов. Не само у нас, но и в много държави по света вече има създадени квантови компютри, но са необходими много средства, за да могат те практически да навлязат в масова употреба, уточни Михов.   "В началото при използването на днешните компютри е..

публикувано на 19.02.24 в 17:10