Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

проф. Любима Деспотова-Толева

Палиативните грижи – пропусната стъпка в българското здравеопазване

Проф. Любима Деспотова-Толева
Снимка: Личен архив

Палиативните грижи са важна част при лечението на пациентите с тежки заболявания и такива в терминален стадий. В България продължава да липсва структурирана система за полагане на подобен тип дългосрочни грижи.

"Палиативните грижи са подход, който подобрява качеството на живот на пациентите и техните семейства при проблеми, свързани с животозастрашаващи заболявания, чрез превенция и облекчаване на страданието. Ранно определяне, оценяване и лечение на симптомите и другите свързани проблеми – физически, психологически и духовни."

Това казва в "Нашият ден“ проф. д-р Любима Деспотова-Толева, председател на Българското дружество по продължителни грижи и палиативна медицина.

Според нея е необходимо да се изработи дългосрочна стратегия за палиативни грижи в съответствие със съвременните политики в тази област. Наложително е създаването на такава клинична специалност, както и Националната агенция по оценяване и акредитация да акредитира предложените от нас научни специалности по палиативна и гериатрична медицина, предложени като резултат от работата на два колектива в рамките на проекта "Омния“ на Медицинския университет – Пловдив. В допълнение трябва да се обучат немедицински кадри в областта на правните, морално-етичните, духовните и други аспекти на палиативната медицина.

"Според Глобалния атлас на палиативните грижи профилът се определя по различни параметри. Имаме първо разделение по възраст, като от всички палиативни пациенти децата са само 7%. Останалите са възрастни, като 26% са между 20 и 49 години. 27% са между 50 и 69 години и 40% са над 70 години, което обуславя връзката с гериатрията“, казва проф. д-р Любима Деспотова-Толева.

Тя допълва, че най-големият дял палиативни пациенти са тези със сърдечно-съдови заболявания. Той варира в различните континенти и страни, но средно достига до 38%. Втората голяма група са пациентите с онкологични заболявания, те са около 28%. Следващата група са пациентите с тежки белодробни заболявания. След това идват ендокринните заболявания, бъбречните и чернодробните заболявания, деменции и Алцхаймер.

"Повече от половината детски палиативни пациенти са с проблеми, свързани с преждевременно раждане и родова травма, с вродени малформации, с наранявания и други външни причини“, посочва проф. д-р Любима Деспотова-Толева.

В настоящия момент в България няма статистика колко хора реално се нуждаят от продължителни грижи. Онкологичните пациенти са по-малко от една трета от всички нуждаещи се от палиативни грижи. Не се отчитат нуждите на семействата, на грижещите се за болните и на децата като пациенти, а така също и на здравите сиблинги.

"Клиничните пътеки у нас на практика са такива за терминални грижи при онкологични пациенти, не само лимитирани като диагнози и време, но и дискриминиращи по отношение на всички останали палиативни пациенти, на грижещите се за тях и техните семейства“, твърди проф. д-р Любима Деспотова-Толева.

В допълнение, тя споделя, че редица апаратни методи за подпомагане на жизнените функции в домашни условия също не се подкрепят по никакъв начин. Такава е вентилаторната/оксигенационна терапия при палиативни пациенти с тежки белодробни и сърдечни заболявания. Не се използват възможностите на перкутанните гастростоми за адекватно хранене на палиативни пациенти и диализата в домашни условия. Липсва комплексната, холистична палиативна грижа, която да се осъществява от мултидисциплинарен екип от медицински и немедицински специалисти които заедно да оценят нуждите, да изработват и прилагат индивидуален план на грижите за всеки конкретен палиативен пациент и неговото семейство. 

Проф. д-р Любима Деспотова -Толева посочва, че е  необходимо акредитирането не само на научната, но и на клиничната специалност палиативна медицина. 

"Изграждането и инкорпорирането на палиативната грижа в здравеопазването у нас може да стане само след разписване на ясна стратегия и създаване на законова основа. Необходимо е дълбоко разбиране на това, как, къде, от кого и по какъв начин се предоставя тази помощ в различните нива на здравеопазване. Това може да стане след внимателна оценка на нашите пациенти чрез международно признати инструменти и индикатори за нуждата от палиативни грижи, а не стихийно да се пристъпва към изолирани несъгласувани дейности и разкриване на легла, отделения, клиники  без да има необходимите обучени специалисти", казва още проф. д-р Любима Деспотова -Толева.

Тя напомни, че създаването на адекватна здравна политика и съответната законова база в тази област, трябва да бъде важна част от националния здравен план и приоритети. 

Чуйте целия разговор с проф. д-р Любима Деспотова-Толева .
Снимка – личен архив
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38

Да рециклираш "ценната пластмаса" в домашни условия

Свикнали сме да възприемаме пластмасата като вредител, който задушава природата. Организацията "Ценна пластмаса" има за цел да промени тази представа. Как битовите пластмасови отпадъци и натрупаните вкъщи найлонови торбички могат да заживеят нов живот – в "Нашият ден" разказва Георги Балинов . "Гледах на пластмасата като на нещо много..

публикувано на 18.04.24 в 10:49