Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Сирака – човекът, критикът, художникът, радиосъздателят

7
Сирак Скитник
Снимка: Архив

"В нашето общество пожелавам – да търсим талантливия човек, да покажем ценното у него, но да го освободим от терора на натрапените формули и личните предпочитания." – Сирак Скитник.

Тази година е юбилейна за Панайот Тодоров Христов, наричан от близки и приятели Сирак Скитник: на 22 октомври се навършват 140 години от рождението му, на 5 март – 80 години от смъртта. Приживе той е arbiter elegantiarum на българския културен живот, човекът, задавал неговия тон и определял неговите постижения.

Художник, критик, поет, той е първият директор на Българското национално радио и в деня на празника на БНР, 25 януари, когато се раздават престижните награди "Сирак Скитник", говорим с Аделина Филева, директор на СГХГ, Пламен В. Петров, директор на ХГ-Казанлък, Красимир Илиев, куратор и художествен критик, и доц. Вяра Ангелова, преподавател във ФЖМК на СУ "Св. Климент Охридски" за живота и дейността на Сирак Скитник, за неговите постижения в областта на културата, изкуството и радиото.

"За първи път открих Сирак Скитник като критик. Харесвам неговите текстове, защото в тях независимо към кого или към какво е отправена критика, препоръка, те са много добронамерени, подкрепящи, дори насочващи в каква насока да се върви – много светли текстове с желание да има напредък за всички." – каза Аделина Филева.

"За мен най-близък е по линия на радиото. Освен критик, първо го открих като теоретик. Той е и драматург – има постановъчни текстове за радиотеатъра, това тънко усещане е впечатляващо. Общественик с голяма тежест за времето си. Една енциклопедична личност." – допълни доц. Вяра Ангелова.

Красимир Илиев: "За мен е странно, че още не оценен, като художник, не е поставен на мястото което трябва да бъде."

"Онова, което същински ме изуми, е това, което прави за изграждането на визията на Българското национално радио. Струва ми се, че през последните 10 години от живота си той безспорно се посвещава на каузата радио. И както казва Петър Увал