Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да защитят правата си жителите на кооперация в столичния квартал "Обеля"?

Снимката е илюстративна
Снимка: stolica.bg

Как да защитят правата си жителите на кооперация в столичния квартал "Обеля", на покрива, на която има движими вещи чужда собственост?

Движимите вещи, находящи се на покривното пространство на бл. 279, "Обеля" 2, са част от заложеното в полза на банката търговско предприятие, като същите са собственост на дружеството "ТИ КОМ" АД. Поради неизпълнение на задълженията по договора за кредит с дружеството банката е предприела действия по принудително изпълнение.

Стефания Ветова, домоуправител, и Мариана Дилковска, касиер на блок 279, кв. "Обеля", София, разказват в предаването "Законът и Темида":

"Проблемът произлезе от това, че имаме една площ от нашето покривно пространство, завзета от фирмата "ТИ КОМ" АД, с която имахме сключен договор за месечен наем от 290 лв. През ноември 2021 г. фирмата фалира. Започнахме да издирваме длъжника "ТИ КОМ" АД, който не е плащал към нас своя месечен наем от месец август до месец ноември 2021, когато е фалитът. От тогава сме писали няколко писма до различни институции (прокуратура, МВР), с които молим за помощ как се процедира. Те ни отговарят, че не могат да поемат ангажимент, защото това е гражданско-процесуален казус. Т.е. да си наемем адвокат, да си търсим исканите суми от наем и съответно ние да си поемем инициативата. В Търговския регистър намерихме името на банката, която е кредитор по заема на фирмата.

Чуйте подробности от звуковия файл.

Ето какво е писменото становище на Банката:

"Между банката и дружеството "ТИ КОМ" АД има сключен договор за банков кредит, по който е представено обезпечение залог върху търговското предприятие на кредитополучателя. Поради неизпълнение на задълженията по договора за кредит банката е предприела действия по принудително изпълнение с цел събиране на просрочените задължения. Цитираното техническо оборудване, което се намира на покривното пространство на въпросната жилищна сграда, е собственост на дружество "ТИ КОМ" АД. Банката, като заложен кредитор, няма договорни отношения с етажната собственост на блок 279, като предявените от тях претенции следва да бъдат насочени към дружеството, с което е сключен съответният договор."

Специализиран коментар направи и проф. Таня Йосифова – експерт по гражданско и търговско право, председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара и консултант на предаването "Законът и Темида".

"Този казус е в областта и на гражданското, и на търговското право. На първо място, има сключен договор за наем между етажната собственост и акционерното дружество на съоръженията, които са предмет на спора. Освен това имаме и втори договор между акционерното дружество и банка, която го е кредитирала, и този кредит е обезпечен с особен залог именно върху въпросните съоръжения. Какво е особеното?

Първо, в облигационното право има един принцип, наречен "принцип на относителното действие на договора". Това означава, че претенции по един договор могат да правят само страните по него – тези, които са го сключили, или техни правоприемници. В този казус банката се явява заложен кредитор по отношение на съоръженията, а пък етажната собственост не е сключила какъвто и да е договор с банката – банката не е собственик на съоръженията, тя не е и страна по договора за наем на съоръженията. Така че на този етап етажната собственост не може да има претенции по отношение на банката. 

Имуществото, което е в залог, може да се продава, но продавачът трябва да е собственик. Необходимо е който и да е купувач да преговаря със собственика във връзка с прехвърлянето на собствеността. За съжаление собственикът е неоткриваем. Трябва да бъде направена справка в Търговския регистър относно правното положение на този търговец – дали е в производство по несъстоятелност. Защото, ако има открито производство по несъстоятелност, тогава всички претенции трябва да се заявят в рамките на това производство, за да могат да бъдат присъединени като кредитор и етажните собственици. Ако не – има и друг ред."

Проф. Йосифова смята, че казусът е заплетен и е добре да има консултация с юрист. Въпросът опира най-вече дали има съгласие между страните – основание за доброволното решаване на спора, или следва да се върви по съдебен ред по процедурите, уредени в Гражданския процесуален кодекс и в Търговския закон. Цялата процедура може да отнеме много дълго време, защото, освен материалното право – същината на спора – има и много процесуални пречки и възможности за отлагане на делото... и разглеждането на това дело да отнеме над 5 години.

Чуйте подробности от звуковия файл. 

Снимката е илюстративна

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53