Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 31 януари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Мъжеството на жената" от Джек Лондон – 2 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ
водещ: Цветан Цветанов
Вавилонската фонотека

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Можете да слушате етнопоп и качествен уърлд от южната ни съседка Гърция.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ансамбъл "Добруджа", Стоян Борисов, Гинка Иванова, Нено Иванов, ОНМ на БНР и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"И измислиците понякога помагат", грузинска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Грозното патенце" от Ханс Кристиян Андерсен

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Нина Цанева, Божидар Александров
• Епизоди от живота: надникваме в работилничката на една от най-ревностните пазителки на традициите в гр. Разлог – майсторката на мънистени колани и традиционни бродерии Веска Жегова.
• Темата на деня: Какъв е неизползваният потенциал на българо-турските бизнес отношения или: какви са резултатите от проведения неотдавна Българо-турски бизнес-форум в Истанбул?
• Разговорът: за мястото на Балканските войни в българското документално кино – разговор с Диана Захариева, режисьор на филма "Три свещи".
• Времето на редактора: Поглед към храма като сърце и сърцата ни като храм – но на какво? За стария и новия човек вътре във всеки от нас и "уюта на мъглата", от който привидно искаме да избягаме, но всъщност често ползваме като удобно прикритие. Коментар на Христина Симеонова по повод книгата на протойерей Владимир Дойчев "Храмът е сърце".
• Образованието влиза в час
-  "Къде сбъркахме?" Защо колкото по-грамотни и информирани изглеждат учениците на теория, на практика имат по-малко знания, умения и компетенции?
Гледната точка на десетокласничката Елица Митова. Материал на Христина Симеонова  
Разговор с доц. Божидара Кривирадева – преподавател във Факултета по педагогика на Софийския университет и с Иван Господинов – учител, председател на сдружение „Образование без раници“.
- Дуалното образование – Какво е да си работещ ученик и да прилагаш на практика наученото в класната стая, получавайки умения за цял живот?  
Разговор с инж. Цветана Петканчева, учител по професионална подготовка в Професионална гимназия "Ген. Владимир Заимов", гр. Сопот.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Димитрина Кюркчиева
• В Yalta Art Room организира пърформанс-четене на експерименталния текст за театър "Верижна катастрофа" на театър "ЗОНГ", със съдействието на Национален фонд "Култура".
• Предстояща премиера на романа "Симулацията" – гостува авторката Паулина Георгиева .
• "Тайните на старата аптека" – исторически роман на Слава Славчева, който излиза и в аудиовариант.
• Издадоха книгата "Баяне, баячки, баяния” - изследване на Гинка Димкова, дългогодишен преподавател  по фолклор в Шуменския университет.
• Изложба в галерия "Теста" открива художникът-бижутер Николай Сардъмов.
• Галерия Синтезис представя втората самостоятелна изложба на Емил Рашковски "Здравей, лято!"
• Фонограф

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Аделина Александрова
Камерни творби от Камий Сен-Санс и Антонин Дворжак.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• Езикът и културата на банатските българи – разговор със Светлана Караджова и гл. ас. Магдалена Абаджиева.
• Игрословица: игра със слушателите
• Всичко за образованието: Защо българските учители се чувстват толкова незащитени и безпомощни – по повод на жалостивите (или тенденциозни) публични внушения, че наказанията на ученици крепят авторитета и спокойствието на учителите – Златка Димитрова от сдружение "Образование България 2030"

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Цвета Николова
Традиционни етноси в България: Ромите в България
Колко и какви групи роми има в България; по какви признаци се различават и какви езици говорят; какви вътрешни форми на саморегулация имат; имат ли общи празници, кои са те и как ги празнуват; каква е народната им медицина...
За всичко това ще ни разкажат Мария Методиева, ръководител програма "Рома" в Отворено общество, д-р Йосиф Нунев от Министерство на образованието, младежта и науката и д-р Алексей Пампоров от БАН.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
Гледната точка на издателите: в един разговор за исканията на преводачите минималната тарифа за превод да бъде повишена, а авторското им право – зачетено, влизат издателите Манол Пейков, Гергана Димитрова и Анна Лазарова.
"Какво се случва" ще потърси за коментар по темата и Министерството на културата.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Юлия Гатдерова
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Мария Вълчанова
Световни класически звезди интерпретират музиката на Франц Шуберт.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Анелия Димитрова
• Какво е мисловно равновесие и концептуално владеене и осъзнаваме ли какво всъщност знаем ще обясни Мадлен Ангелова-Елчинова, която е автор на книгата "Отвътре Навън. A priori обосноваване, интуиции и концептуално владеене" и преподавател във ФФ на СУ "Св. Климент Охридски".
• Повече за същността на ефективното лидерство – разговор с Вирджиния Димова, психолог, фасилитатор и експерт по организационна психология.
• За функционалността на спортната мода и как се създава дизайн на спортно облекло разговаряме с Диди Иванова, графичен дизайнер на спортни дрехи.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Запис от Лондон на ораторията "Теодора" от Георг Фридрих Хендел с участието на Джулия Бълок – сопран (Теодора), Джойс ДиДонато – мецосопран (Ирене), Якуб Юзеф Орлински – контратенор (Дидимус), Гюла Орент – баритон (Валенс), и Ед Лайън – тенор (Септимус), хора и оркестъра на Ковънт Гардън. Дирижира Хари Бикет.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25

Вторник, 23 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 12 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция..

публикувано на 22.07.24 в 08:35