Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разговорът: Стефан Димитров от гражданската организация "Невидими животни"

За все още невидимите проблеми на животните в България

Снимка: Венелина Попова, БНР

Какво се случва с животните във фермите за ценни кожи? Допреди няколко години това беше далечна тема за българите. Доколко темата вече е позната за обществото ни?

За все още невидимите проблеми на животните в България – Стефан Димитров от гражданската организация "Невидими животни" разказва за видеоклиповете, които шокират, но не достатъчно, в деня преди излизането на още един от тях.

"До голяма степен виждаме позитивна и добра реакция от хората. Миналата година имахме 5 пункта за събиране на подписи за забрана на експериментите върху животни за една европейска гражданска инициатива и България е на четвърто място в ЕС по брой събрани подписи. 

През миналата година много надежди бяха вложени в един проект за забрана на вноса и развъждането на американската норка на територията на страната ни. Организацията КАЖИ беше много активна, за да се случи тази забрана.

"Тази забрана беше издадена от бившия министър на околната среда Борислав Сандов от кабинета "Петков", малко след като публикувахме в национален ефир поредното разследване от скрита камера от въпросната голяма ферма за норки до Стара Загора. Това беше през април. Ат клипа се виждат мизерните условия, при които съществуват животните – мръсните клетки, труповете... как сами живи се изяждат. Буквално няколко дни след това министърът издаде заповед за забрана за развъждане на норки, но през лятото (след като падна кабинетът "Петков") съдът реши, след подадена жалба от норковъдите, да отмени предварителното изпълнение на заповедта, т.е. докато делото се проточва с години, заповедта няма да влезе в сила."

В момента надеждите са насочени към гражданската инициатива (започнала на 18 май 2022) "Европа без кожи" – за цялостна промяна в Европа, която включва и България. Подписи се събират и у нас. 

"Според европейското законодателство при достигането на 1 млн. подписа от европейски граждани ЕК е задължена да обърне внимание на проблема. Тези подписи трябва да бъдат събрани в рамките на 12 месеца. Инициативата цели забрана фермите за кожи в целия ЕС, както и забрана на вноса и на продажбата. До момента това е най-бързо събиращата подкрепа инициатива в историята на ЕС!"

Стефан Димитров отправи апел към хората, които припознават каузата и искат да допринесат за един по-добър свят, да се подпишат на сайта.

Чуйте целия разговор със Стефан Димитров в звуковия файл.

Снимка – БНР, "Невидими животни" и БГНЕС

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стара семейна рецепта за козунак от село Габра

В софийското село Габра тази събота навсякъде мирише на козунак, защото тамошното Народно читалище "Стоян Богданлийски 1931" организира кулинарният конкурс "Най-вкусен домашен козунак". Целта му е съхраняване и насърчаване на традицията за домашно приготвяне на празничните хлябове. 83-годишната баба Гергана споделя стара рецепта за козунак,..

обновено на 04.05.24 в 16:03

Храна за нечовеци

Храните за животни са също толкова важни, колкото храните за човеци – не само защото кучето е най-добрият приятел на човека, а и защото човекът може да направи избор в полза на своите четирикраки питомци. Иван Бенин от Банско е потомък на Неофит Рилски и цял живот е обичал животните. Някак естествено е той да започне да се занимава с храни за..

публикувано на 03.05.24 в 15:22

Спомен за Иван Андонов

Снимки: Уикипедия, БНТ

публикувано на 03.05.24 в 13:21

Богословът Мария Касабова: Бог е с нас, ако ние сме с него!

В един от най-вълнуващите епизоди на предаването "Нашият ден" гостува богословът Мария Касабова, чиято родова линия се свързва с братя Миладинови, а нейните деди са свещеници. Тя представя в разговора своето семейство, неговите корени и ценности, които го определят. Мария споделя, че нейният съпругът, Андрей, е диригент на Църковния мъжки..

обновено на 03.05.24 в 13:14

Светлина и символика: Вярата през погледа на иконите с доц. Стефка Попова

В предаването "Нашият ден" на Разпети петък, наш гост е доц. д-р Стефка Попова , известен иконописец и преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В разговор за вярата, духовността и изобразителното изкуство, тя сподели дълбоки мисли и вълнения от своята художествена практика и преподавателска дейност...

обновено на 03.05.24 в 11:46