Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Актьорът Мариан Бозуков:

За будните деца на Чепеларе, вълшебното завръщане и чудото, което предстои

Мариан Бозуков
Снимка: Родопски драматичен театър

За работата с деца, театъра и красотата на Родопите в "Нашият ден“ разказва актьорът Мариан Бозуков. Завръща се в родното Чепеларе преди две години и половина, защото обстоятелствата така се подреждат и няма какво повече да прави в София. В момента е част от трупата на Родопския драматичен театър в Смолян.

"Хората казват, че камъкът си тежи на мястото, че това е основната и най-важна причина, която може да те върне от там, откъдето си излязъл. А пък всяко пътешествие има начало и край. Така че моето пътешествие в известен смисъл приключи. Сега започва ново“, споделя Мариан Бозуков.

Започва да асистира на един проект на училищната библиотека на СУ "Васил Дечев" в Чепеларе, така се ражда една изключително красива детска книжка.

"Най-голямото удовлетворение е, когато видиш 60 деца на сцената, които са грейнали от радост и щастие. Автори в това малко сборниче,  в което те направиха прекрасни илюстрации, а някои от тях написаха собствени текстове“, допълва Мариан Бозуков.

Впечатлен е от усилията на общинското ръководство в Чепеларе, което полага изключителна грижа да развива културата.

Новият проект "Обичам киното и участвам, за да се науча“

Проектът има за цел да запознае децата с основните принципи за заснемане на интервю или кратък документален филм. Децата ще бъдат разделени в няколко групи. На сценаристите – да пишат сценарии и диалози. Групата на операторите, тези от тях, които са любопитни, да се докоснат до снимането и камерата. Групата на режисьорите и групата на репортерите – и по този начин всеки ще се профилира в своята си професия.

"Целта е децата да подготвят материали, да вземат интервюта и да направят документален разказ от първо лице за известни будители от Чепеларе. По пози начин ще имаме някаква родова памет, която ще бъде запечатана на фотолента и най-основното е, че в същност всеки един от тях ще се подготви в тази област не само практически, но и ще научи повече“, казва актьорът.  

Той допълва, че днешните деца са много оправни, поради това, че боравят с електронни технологии всеки ден. Този проект може би ще ги измъкне от таблетите и телефоните, в които потъват всекидневно.

Театърът и младежите в Чепеларе

С младежите, които посещават Младежкия център в Чепеларе, Мариан Бозуков работи върху създаването на един мултижанров спектакъл. Темите, които ще засегне това представление, са темите на младежите, онова, което ги притеснява, докъде им стига любопитството. Младият човек се оказва доста самотен.

"Аз много се удивих от това колко малко познаваме децата и техните проблеми. И колко малко знаем за това, което ги вълнува екзистенциално – не просто битовото, а къде ги болят душичките“, посочва Мариан Бозуков.

Пожеланието

Актьорът споделя, че гледа към светлото, към безкрайните хоризонти. А на децата от Чепеларе пожелава да имат вдъхновение и вълнение в срещите си. Да има нещо, което да ги провокира, защото само тогава можеш да извадиш неподозирани възможности.

Целия разговор с актьора Мариан Бозуков можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Герой на нашето време

Кой е героят на нашето време? Днес, тук.  Според Светла Цоцоркова и Светослав Овчаров – авторите на сценария и режисьори на документалния филм със същото заглавие – това е Георги. Георги е строител, майстор, които живее в провинцията. Каквото подхване – прави го. Не се изтъква, скромен, но със собствено мнение по всякакви въпроси. Георги не е съгласен..

публикувано на 30.03.23 в 17:08

Отбелязваме 90 години от рождението на Константин Павлов

По повод 90-годишнината от рождението на поета Константин Павлов се проведе конференция в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция. Наградата за поезия "Константин Павлов" ще бъде връчена за втора поредна година на 1-ви април в навечерието на неговия рожден ден в Софийската градска художествена галерия. Сред предстоящите прояви през..

публикувано на 30.03.23 в 15:50

Акад. Георги Чернев за изложбата "Стилове в изкуството"

Изложбата "Стилове в изкуството" се представи в Университета за национално и световно стопанство. 18 съвременни художници представят творбите си, а картините са в стил реализъм, постимпресионизъм, експресионизъм, класическа живопис, абстракционизъм. Сред творбите е портрет на проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС.  Заедно с изложбата..

публикувано на 30.03.23 в 13:50
Антон Антонов

Среща по време на разходка – изложба на Антон Антонов

В галерия "Астри" се представя изложба на художника Антон Антонов, назована "Среща по време на разходка". Това са предимно пейзажи, природни гледки в различни в различни формати, които обаче носят атмосферата и магията на нещо не толкова реално, директно свързано с природния изглед, а нещо извън видимото. По-точно нещо сюрреалистично, пресъздаване на..

публикувано на 30.03.23 в 12:20
Нина Димитрова и Емил Янев

Кредото на Нина

В епизод 499 "Трамвай по желание" среща своята публика с актрисата и режисьор Нина Димитрова, носител на наградата "Златен кукерикон" за 2023 г. Театралното и житейско кредо на Нина най-добре се изразява от концепцията и съдържанието на създадения от нея и Васил Василев-Зуека Театър "Кредо" – творческа свобода, въображение, преданост. "Театър "Кредо" е..

публикувано на 30.03.23 в 11:35